fbpx

Touha na prodej 2024: Když si muži místo rozkoše kupují násilí 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Škrcení a vyhrožování zbraní je dnes běžná věc, říká Hana Malinová, zakladatelka organizace Rozkoš bez rizika

Zveřejněno: 30. 4. 2024

Cílem neziskové organizace Rozkoš bez rizika je to, aby práce v sexbyznysu nebyla tolik nebezpečná. Sexuální pracovnice i pracovníci jsou běžně vystaveni fyzickému, sexuálnímu a ekonomickému násilí, ponižování a riziku stát se obětí obchodování s lidmi.

Kromě toho, že Hana Malinová řídí organizaci, která má celorepublikovou působnost, provádí také dlouhodobý sociologický výzkum měnícího se prostředí a podmínek v sexbyznysu.

Průběžné výstupy výzkumu z dubna 2024, kterého se zúčastnilo 219 respondentů, odhalily rozdíly mezi velkými městy a chudšími regiony, ve kterých jsou sexuální pracovníci a pracovnice ohroženi násilím výrazně více.

Zdá se, že muži si dnes místo toho, aby si chodili za sexuálními pracovnicemi užít, na nich vybíjejí vztek.

Velká města, jako je Praha nebo Brno, jsou specifická rozsáhlejší klubovou scénou a sítí privátů, zatímco v chudších regionech se práce přesouvá na ulici, kde je míra ohrožení vyšší. 

Je to mimo jiné proto, že v klubech jsou přítomny bezpečnostní mechanismy v podobě ochranky, barmana nebo dokonce krizových tlačítek, zatímco na ulici vás pohlídá maximálně kolegyně, taxikář nebo pasák.

Hana Malinová má srovnání s daty, nasbíranými mezi lety 2014 a 2015. Od té doby se podle ní násilí v sexbyznysu jednoznačně zhoršilo. Přijít může z mnoha stran, především však právě od klientů.

Klienti Rozkoše bez rizika dlouhodbě stárnou: 69% patří do věkové skupiny 31 až 50 let. 63,5% klientů vykonává sexuální práci dlouhodobě: 8 až 24 let.

 

Jejich skutečným záměrem je podle Hany Malinové si vybít vztek, a to mnohem více, než tomu bylo před 10 lety: „Místo toho, aby si šli užít sex, užívají si ponižování,” říká. „Zákazníci vyhrožují nezaplacením, když poznají, že je na tom žena špatně, nebo vyžadují další praktiky.” Výrazně také stoupla incidence škrcení, dušení a vyhrožování zbraní. To zažije každý pátý člověk, který pracuje v sexbyznysu, každý desátý pak pokus o zabití.

Ve výzkumu nově figurovali i mužští sexuální pracovníci (12 respondentů), se kterými Rozkoš bez rizika spolupracuje od roku 2020. „Vypadá to, že muži se cítí v sexbyznysu více bezpečně a komfortně, ale možná jsou jenom frajeři a nesvěřují se”, dodává Hana Malinová.

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...