fbpx

Předpisy na hlavu: USA zakazují svítit "zdravými" žárovkami 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nová energetická pravidla ministerstva energetiky povolují jen jasně modré LED diody a ignorují obavy o lidské zdraví

Zveřejněno: 30. 4. 2024

Americké ministerstvo energetiky (DOE) právě vydalo nařízení, které s účinností od 25. června 2028 upevní nadvládu nezdravých LED žárovek s modrým světlem, které dle vědců ohrožují přirozený cirkadiánní rytmus člověka. Jako důvod tohoto rozhodnutí uvádí ministerstvo klimatickou politiku. 

Lékař a odborník na cirkadiánní rytmus Martin Moore-Ede ve svém článku pro Psychology Today píše, že ve 110stránkovém oznámení z 19. dubna 2024 je „tolik chybných tvrzení a analýz, že je těžké se rozhodnout, kde začít“. Předkládá však několik klíčových výňatků, například:

  • „DOE se domnívá, že integrované LED žárovky vhodné pro cirkadiánní rytmy nemají ve srovnání s jinými žádné jedinečné vlastnosti.“ 

Cirkadiální rytmus

Jakési vnitřní hodiny organismu, které mají vliv na celou řadu procesů, od vylučování hormonů až po mentální schopnosti a emoce. Při jeho narušení hrozí vyšší riziko vzniku mnoha onemocnění včetně obezity, cukrovky, Alzheimerovy choroby či některých typů rakoviny.

To však Moore považuje za nesmysl. Podle něj mají cirkadiánně příznivé žárovky odlišné rozložení světla v jednotlivých barevných vlnových délkách. „Světla příznivá pro přirozený biorytmus jsou přes den bohatá na modrou barvu, zatímco večer a v noci vyzařují modrou barvu jen minimálně,“ upozorňuje. Podle důkazů by zdravější světla měla večer a v noci obsahovat méně než 2 % modré barvy a přes den více než 20 % modré barvy.

Ministerstvo nezohledňuje zdravotní náklady spojené s používáním LED žárovek s vysokým obsahem modré barvy v noci, mezi něž patří poruchy spánku, psychické poruchy, obezita, cukrovka, srdeční choroby, rakovina prsu, rakovina prostaty, rakovina tlustého střeva a mnoho dalších.

  • „Neexistuje shoda na konkrétních vlastnostech svítidel, které významně ovlivňují lidský cirkadiánní rytmus.“ 

Toto tvrzení podle Moora ignoruje literaturu, která od roku 2000 obsahuje více než 10 000 recenzovaných vědeckých prací o interakci cirkadiánních hodin a světla. Nebere ani v potaz zjištění 248 předních vědců, kteří publikovali více než 2 500 prací o cirkadiánních rytmech a světle a kteří dospěli k závěru, že světlo obohacené o modrou barvu ve večerních hodinách narušuje a zpožďuje cirkadiánní rytmus více než světlo ochuzené o modrou barvu. Vystavení tomuto modrému světlu v noci také potlačuje produkci melatoninu. 

„Zvyšování energetické účinnosti světel je žádoucí, ale ne tehdy, pokud se tím zvyšuje riziko narušení cirkadiánního rytmu a závažných onemocnění.
LED světla s vysokým obsahem modré barvy 460–495 nm by měla být označena varovným štítkem: „může být škodlivé, pokud se používá v noci“, píše Moore a dodává, že žárovky s vysokým obsahem modré barvy se od těch ostatních výrazně liší.

Související…

Po setmění sviťte jen žlutým či oranžovým světlem. Seřídí to vaše vnitřní hodiny, říká bioložka
Andrea Kopálová

„Podle DOE je elektrická energie použitá k zajištění zdravých vlnových délek světla plýtváním energií. Ministerstvo energetiky převrací misky vah, aby ospravedlnilo svou drakonickou politiku zákazu zdravých světel tím, že bere v úvahu pouze přínosy snižování emisí skleníkových plynů. Nezohledňuje zdravotní náklady spojené s používáním LED žárovek s vysokým obsahem modré barvy v noci, mezi něž patří poruchy spánku, psychické poruchy, obezita, cukrovka, srdeční choroby, rakovina prsu, rakovina prostaty, rakovina tlustého střeva a mnoho dalších,“ vyjmenovává autor článku. 

Na závěr dodává, že on i další odborníci, poskytli ministerstvu důkazy o tom, jak zásadní je cirkadiánně příznivé světlo pro ochranu lidského zdraví. Všechny pokusy však byly ignorovány. „Je třeba toto škodlivé a špatně formulované rozhodnutí ministerstva energetiky zvrátit dříve, než v roce 2028 zmizí z regálů obchodů žárovky šetrné k cirkadiánnímu rytmu,“ varuje na závěr. 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...