Když se vyjasní obloha, vysvitne slunce a voda v rybnících se začne ohřívat, je ideální čas na sklenku rosé. Ale kdo byl ten kouzelník, který jako první stočil růžový opar soumračné oblohy do lahve?
Dodnes bohužel přesně nevíme, kdy rosé vzniklo, protože už dávno předtím měla řada známějších červených vín běžně růžovou barvu. Je to proto, že techniky používané k výrobě tmavších vín nebyly příliš rozšířené. Oblasti jako například starověké Řecko, jehož obyvatelé byli odborníky na vše, co se týkalo vína, dávaly přednost světlejším nápojům, protože ty vypadaly civilizovaněji.
Co jste možná nevěděli
- Růžové víno není určeno ke "zrání". Nejlepší je zkonzumovat ho do dvou až tří let od data výroby.
- Odkud pochází ta nejkvalitnější rosé? Z francouzské Provence. Pokud tedy máte pochybnosti a nevíte, jakou láhev zvolit, vyberte si víno z této oblasti.
- Ve Francii se růžovému víno říká rosé, v Itálii Rosato a ve Španělsku Rosado.
- Rosé se vyrábí z červených odrůd hroznů, ale kvasí jako bílé víno a podává se nejlépe vychlazené, stejně jako ostatní bílá vína.
- Rosé je ideální nejen pro letní dny. Můžete ho podávat i jako aperitiv k večeři během celého roku. Dobře se hodí ke grilování, kořeněným jídlům, kuřecímu a vepřovému masu, sushi, mořským plodům, uzeninám a sýrům, tapas, salátům, pizze a dalším!
Podobně jako v minulosti i v dnešní době je rosé spojováno se vším, co je elegantní, nóbl a glamour. Je tak oblíbené, že ho mnozí považují za víno k uhašení žízně. Nenáročný nápoj, který můžete popíjet při vaření nebo jako osvěžení nabízené hostům před večeří.
Víno rosé je také symbolem tolerance. Když si ho nalijeme do sklenice, ukazujeme, že jsme otevřeni novým zážitkům a ochotni překračovat hranice. Rosé nás učí, že svět není černobílý, ale plný nádherných odstínů růžové. Je to zkrátka nápoj, který říká: "Nestresuj se, užívej si každý moment." Proto si dnes zasloužíme alespoň jednu skleničku. Oslavme Den vína rosé. Ať je náš život plný radosti, lásky a samozřejmě skvělého vína! Na zdraví!"
Reklama
foto: Shutterstock, zdroj: Nationaltoday.com