Krátkodobě kvašená zelenina je bohatým zdrojem vitaminů, podporuje chuť k jídlu a srovnává trávení. Její výroba trvá asi 3 dny a dá se – na rozdíl od dlouhodobého kvašení zelí – zvládnout i v malé kuchyni.
Pikles, jak se tomuto pokrmu také říká, se vyrábí snad z jakékoliv zeleniny, nejlepší je ale cibule, mrkev, zelí, červená řepa nebo třeba najemno nastrouhaný celer. Fantazii můžete pustit uzdu a určitě brzy objevíte kombinaci, která je pro vás ta nej!
Na pikles potřebujete:
1 cibule
2 mrkve
¼ hlávky zelí
1 malá bílá kulatá ředkev
Sůl (1 % váhy zeleniny)
Hořčičné semínko
Postup:
Zeleninu nastrouháme na drobnější kousky. Směs smícháme se solí, hořčičným semínkem a chvíli necháme odstát – zelenina pustí šťávu. Napěchujeme do zavařovací láhve, přikryjeme zelným listem a zatížíme – třeba jinou, menší sklenicí naplněnou vodou. Zelenina musí být neustále ponořená ve vlastní šťávě. Necháme kvasit 3 dny při 21 °C. Po 3 dnech vznikne příjemně nakyslá zelenina, kterou uskladníme v lednici. Zde vydrží i několik týdnů.
foto: Shutterstock