Kedlubnová sezóna je v plném proudu a vy možná přemýšlíte, co udělat s velkou úrodou. Přinášíme vám recept na jednoduchou polévku, na které si pochutnávají i potomci Lobkowiczů, jimž je prý servírována přímo ve vydlabaných kedlubnách.
Kedlubna není nadarmo přezdívána pokladnicí vitaminů, neboť v sobě ukrývá vysoké množství karotenu, vitaminu E, B, draslíku, fosforu, hořčíku a dalších. Je také zdrojem vzácného vitaminu K a železa, které podporuje krvetvorbu. Využijte jejích zdravotních přínosů a uvařte si tento jednoduchý recept, pro nějž nám byla inspirací zámecká kuchyně Vysokého Chlumce.
Na lahodnou polévku budete potřebovat:
2 kedlubny
2 cibule
máslo
1 velkou mrkev
1,5 litru kvalitního zeleninového vývaru nebo 2 kostky zeleninového bio bujonu
sůl a pepř
Postup:
Zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli s mrkví. Zalijte vodou či zeleninovým vývarem, přidejte kedlubny a nechte je rozvařit, dokud nezměknou. Poté sundejte z plamene a rozmixujte do požadované konzistence. Přidejte sůl a pepř podle chuti. Podávejte s pečivem a domácími krutony.
Tip navíc: Podobnou polévku můžete vyzkoušet také z květáku, kapusty nebo celeru.
foto: Shutterstock