Křupavá cuketa, voňavá rajčátka, bílé fazole a bylinky – to jsou snad ty nejtypičtější suroviny pro oblíbenou italskou polévku minestrone. Můžete jí uvařit několik litrů a stejně jí bude málo. Určitě se po ní hned zapráší.
Tahle skvělá polévka se dá připravit se slaninou nebo bez ní, můžete zaměňovat různé druhy luštěnin a pohrát si s kombinací bylinek. Povolte uzdu fantazii a nechte se unášet na voňavé italské vlně.
Na lahodnou polévku budete potřebovat:
1 mrkev
¼ celeru
1 žlutou cibuli
1 menší pórek
3 řapíky celeru
1 konzervu sterilovaných loupaných rajčat
1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku
1 konzervu bílých fazolí
200 g oblíbených těstovin
3 lžíce olivového oleje
5 stroužků drceného česneku
2 bobkové listy
čerstvou bazalku
sůl
mletý pepř
mletý parmezán
Postup:
V hrnci rozpálíme olej, na kterém osmažíme najemno pokrájenou cibulku. Přidáme česnek, mrkev, celer, řapíkatý celer, bobkový list a zvolna opékáme asi 10 minut, dokud zelenina nezačne zlátnout. Přimícháme protlak, vlijeme konzervovaná rajčata a přivedeme k varu. Když začne polévka vřít, vsypeme těstoviny a vaříme, dokud nejsou uvařené na skus. Nakonec přidáme konzervované fazole a prohřejeme. Dochutíme pepřem, čerstvou bazalkou a posypeme strouhaným parmezánem. Podáváme s opečenou bagetkou.
foto: Shutterstock