Quinoa se v českých obchodech objevila celkem nedávno a hned si získala chuťové pohárky snad každého z nás. Je dobrá, výživná a má univerzální použití. Nejjednodušší je zkusit ji jako zavářku do polévky. Když ji ale smícháte se zeleninou, vznikne nevšední salát pro všechny všední příležitosti.

Pokud ještě Merlík čilský neboli quinou, neznáte, jde o vzácný poklad Inků, který chutná jako máslová rýže. Přezdívku "matka zrn" si nevysloužila jen tak mimochodem. Nejenže je bohatá na vlákninu, ale také zvyšuje pohyblivost střev, čímž se zrychluje spalování tuků. 

Na lahodný salát pro dvě osoby budete potřebovat: 
1 větší hrnek uvařené černé quinoy
půlku červené papriky
půlku žluté papriky
100 g sýru řeckého typu
sůl (zkuste třeba solné květy)
sušený česnek
olej z vlašských ořechů
1 vejce natvrdo

Postup:

Papriky pokrájíme na menší kousky a smícháme s uvařenou quinoou. Samozřejmě se nekladou meze vlastní invenci a přidat můžeme i jinou zeleninu dle vlastní chuti. Ochutíme solí, sušeným česnekem a zlehka zakápneme olejem. Sýr rozdrobíme a vmícháme do salátu. Podáváme s vařeným vejcem.

Foto: Shutterstock