Mrkvová polévka patří u nás už dnes spíše k těm známějším, zato fenykl mnoho kuchařů sice zná, ale využívá spíše jen jako bylinku než přísadu do jídel. Přitom tato zelenina s jemnou chutí anýzu a sladkou lékořicovou vůní dokáže obohatit každý pokrm.
Jestliže jste ještě s fenyklem v kuchyni příliš neexperimentovali, je ideální začít s něčím jednoduchým, kde jeho chuť vynikne a vy si tak na ni postupně zvyknete. Tato polévka je pro tento účel naprosto ideální.
Na tento pokrm budete potřebovat:
1 fenykl
5 mrkví
koření: bobkový list, nové koření, hřebíček, černý pepř, fenyklová semínka, kurkumu
0,75 l drůbežího vývaru anebo vody
Postup:
Na jednu středně velkou bulvu fenyklu použijte dvě až tři středně velké mrkve. K tomuto množství se přidává zhruba jedna čajová lžička koření.
Fenykl nakrájejte zhruba na půlcentimetrové proužky a na středním plameni začněte opékat. Přidejte koření (semínka můžete rozdrtit v hmoždíři). Restujte asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Fenykl se bude trochu připékat ke dnu, proto občas obsah pánve promíchejte a vařečkou seškrábejte připálené ode dna. Přinejhorším snižte teplotu. Přidejte mrkev nakrájenou na tenčí půlměsíčky a ještě asi dvě minuty dohromady opékejte. Na jednu středně velkou bulvu fenyklu použijte dvě až tři mrkve. Osolte a přilijte vývar - asi centimetr nad zeleninu. Na středním ohni vařte, dokud vše nezměkne. Rozmixujte na hladký krém, ozdobte fenyklovou natí či krutony.
Tip: Lze zjemnit smetanou, tuhle polévku ale určitě ochutnejte i bez ní.
Zachutnal vám fenykl? Uvařte si z něj další recept zde.
foto: Shutterstock, freshbedynky.cz, zdroj: FreshBedýnky