Představte si situaci: Sedíte s telefonem a váš palec se vznáší nad ikonou chatu. Chystáte se zahájit konverzaci – nikoliv ale s přítelem či členem rodiny, který je stále naživu. Chystáte se mluvit s někým, kdo už z tohoto světa odešel. Každý kousek digitálních dat, který po sobě váš blízký zanechal – textové zprávy, e-maily, příspěvky na sociálních sítích a nejrůznější digitální stopy – se díky síle umělé inteligence propojí do virtuální osobnosti, která napodobuje zesnulého v takové podobě, jakou byl za svého života. Jeho intonace, tón hlasu a další specifické rysy byly obnoveny, abyste se s ním mohli bavit. O nové technologii ve svém článku pro server Body+Soul píše autorka Sera Bozzaová.

To, že se technologie snaží vyhnout kruté realitě naší vlastní smrtelnosti, vidíme nejen v epizodách seriálu Black Mirror, ale také u startupů, nahrávajících vědomí, či biotechnologických firem, které se snaží délku našeho života prodloužit. Nová generace umělé inteligence slibuje, že změní naše celkové chápání života a smrti, ale také procesy truchlení. Mohli by pro nás být ale skutečně takzvaní smuteční roboti s umělou inteligencí užiteční?

Takový robot může působit jako něco z budoucnosti. Podle serveru Business Insider ale už nyní Čína využívá umělou inteligenci, aby nabídla rodinám možnost vytvořit digitální repliky drahých zesnulých, a to v programu s umělou inteligencí, jako je ChatGPT. A prototyp osobního smutečního robota už vytvořil také datový vědec a profesor na Washingtonské univerzitě Muhammad Ahmad.

Šance na „poslední sbohem“

Průběh truchlení se ostatně vyvíjí neustále spolu s technologiemi – od vynálezu fotografie, který nám umožnil uchovat si snímky zesnulých, po Facebookové stránky, které i po smrti člověka mnohdy slouží jako prostor pro zveřejňování vzkazů lásky, stesku a vzpomínek. Fotografie a videa zemřelých, která si ukládáme, jsou součástí trvalého spojení, které se snažíme udržovat s těmi, kdo odešli. Začlenění umělé inteligence do tohoto mixu se tedy zdá být dalším logickým krokem, který nastolí novou éru, v níž mohou spojení pokračovat i po smrti milované osoby.

Se zdokonalováním nástrojů umělé inteligence budou setkání zprostředkovaná smutečními roboty stále přesvědčivější a důvěryhodnější. Poskytnou ale uspokojivější rozloučení, nebo pozůstalé uvrhnou do hlubší prázdnoty?

Smuteční roboti mohou digitalizovat naše jednostranné rozhovory, které s mrtvými vedeme, a přidat vrstvu interakce, která působí hlouběji a možná i útěšněji – zejména v počátečních, tísnivých okamžicích ztráty. Pokud jste zmeškali poslední rozloučení nebo vás pronásledují nevyřčená slova, mohou vám tito roboti poskytnout úlevu a možnost nedořešenou záležitost uzavřít. Vnouče, které se nikdy nesetkalo se svými prarodiči, by si s nimi také mohlo vytvořit pouto a udržovat kontakt prostřednictvím digitálních interakcí. To dodává vícegeneračním vztahům nový rozměr, který hranice života a smrti přesahuje.

Temná stránka robotů

Navzdory uklidňující přitažlivosti smutečních robotů existují ale i oprávněné obavy, že by mohli zhojení ran naopak bránit. Existuje totiž nebezpečí, že smuteční roboty začneme vnímat jako skutečné lidi, a vytvoříme si k nim nezdravé vazby. Co když budou tyto digitální vazby bránit závěrečné fázi smutku – přijetí – tím, že podporují nekonečné spojení se zesnulým?

Je také třeba myslet na etické a právní otázky či na ochranu soukromí. Použití soukromé komunikace zesnulého k vytvoření smutečního robota vyvolává obavy, co může umělá inteligence odhalit. Zjištěné osobní informace mohou odhalit kontroverzní názory, skrytá tajemství nebo prohřešky z minulosti. Tato zjištění by pak mohla významně změnit způsob, jakým pozůstalí zesnulého vnímají, a dále tak proces truchlení zkomplikovat.

Se zdokonalováním nástrojů umělé inteligence budou setkání zprostředkovaná smutečními roboty stále přesvědčivější a důvěryhodnější. Poskytnou ale uspokojivější rozloučení, nebo pozůstalé uvrhnou do hlubší prázdnoty? Smuteční roboti mohou v jistém smyslu přivést mrtvé zpět k životu, ale to, zda pozvednou živé, je složitější otázka.

Související…

Ztratíme po smrti nárok na soukromí? Deadboti nasimulují konverzaci s mrtvými
Jan Handl

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul