fbpx

Vajíčka jsem poprvé darovala ve finanční tísni, touha pomoci ale vítězí 1 fotografie
zdroj: se svolením Veroniky Trčkové

Jak se ženy k možnosti darovat vajíčka staví – jsme všechny naladěny na myšlenku „musíme si pomáhat“? Co hraje při rozhodování roli a jaká rizika bychom podle lékařky neměly přehlížet?

Zveřejněno: 26. 5. 2024

Darování vajíček je složitý proces, na který je dnes častokrát pohlíženo jako na něco, co většina žen podstupuje čistě jen pro peníze. Ale nic není černobílé. Spousta lidí si neuvědomuje, že mnoho rodin si splnilo svůj sen o miminku pouze díky tomu, že se na světě našla žena, která se rozhodla vajíčka darovat, ať už k tomu měla jakýkoliv důvod. Jednou z těchto žen je také Veronika Trčková.

Jak jste se poprvé dozvěděla o možnosti darování vajíček?

O možnosti darovat vajíčka jsem se poprvé dozvěděla na internetu, kde se mi tato možnost zobrazila formou reklamy. V té době jsem potřebovala peníze, rozhodla jsem se tedy, že to vyzkouším.

Vím, že vajíčka darujete opakovaně. Kolikrát už jste darování podstoupila a v jakém časovém rozestupu?

Standardně se nedoporučuje stimulovat vaječníky pro účely darování více než 5krát za život, s minimálním časovým odstupem 3 měsíce. Já osobně jsem vajíčka darovala již osmkrát. Většinou to bylo v časovém rozestupu 4–5 měsíců, dvakrát to bylo s roční pauzou.

Co vás přimělo darovat poprvé a z jakých důvodů dárcovství podstupujete opakovaně?

Poprvé jsem darovala vajíčka především z finančních důvodu a to, že tím někomu pomohu, pro mne byl takový bonus navíc. Když jsem tam však viděla všechny ty maminky, které nemohou otěhotnět nebo se jim to povede až na několikátý pokus, rozhodla jsem se, že budu vajíčka darovávat pravidelně. Moc dobře si uvědomuji, že pro některé ženy je to jediná šance, jak mít své vlastní dítě. Mně osobně to nic nevezme, ale těm maminkám to dá neuvěřitelně moc.

Jak probíhá zjišťování, zda jste vhodnou dárkyní? Jaké vyšetření jste musela podstoupit?

Při první návštěvě IVF centra je potřeba vyplnit podrobný dotazník s údaji o zdravotním stavu nejen mém, ale i rodinných příslušníků a příbuzných. Poté následuje gynekologické vyšetření, EKG, vážení, měření a odběry krve na genetické vyšetření a pohlavně přenosné choroby.

Související…

Možnosti medicíny nejsou neomezené, rodičovství se nevyplácí odkládat na neurčito, varuje specialista na IVF
Kateřina Hájková

Pokud je vše v pořádku, dostanete injekce, které si musíte doma aplikovat. Tyto injekce podporují tvorbu a zrání kvalitních vajíček ve vaječnících. Samotná aplikace injekcí trvá různě dlouhou dobu, většinou v rozmezí 9 až 15 dní. Během aplikace injekcí je potřeba absolvovat ještě dvě kontroly, během kterých vám odeberou krev a zkontrolují tvorbu vajíček ve folikulech.

Vím, že máte Leidenskou mutaci. Ovlivnilo to nějak posouzení toho, zda jste jako dárkyně vhodná, případně samotné darování?

Leidenská mutace je vrozené onemocnění spojené s vyšší srážlivostí krve, kdy osoby s touto mutací mají zvýšené riziko vzniku krevních sraženin, zejména hlubokých žilních trombóz a plicních embolií. Na mě má vliv především v tom, že nemohu brát antikoncepci, a pokud mě potřebují srovnat s nějakou dárkyní, musím brát norethisteron.

Musela jste se na darování vajíček nějak připravovat, například změnit stravování, vynechat alkohol či kouření, zařadit nebo vynechat sport?

V ničem jsem se omezovat nemusela, vše, co bylo potřeba, jsem dělala přirozeně po celou dobu.

Jak darování vajíček probíhá? Byl samotný zákrok bolestivý?

V den odběru, který bývá většinou 2 dny po poslední injekci, je potřeba přijít nalačno. Celý zákrok je prováděn v celkové anestezii a trvá přibližně 20 min, kdy se přes poševní stěnu dlouhou tenkou jehlou napíchne stimulovaný vaječník a odsává se z něho folikulární tekutina s vajíčky.

Vajíček mi bylo odebráno přibližně 270. Ráda bych darovala ještě dvakrát, pak už to vzhledem k mému věku a odběrům nebude možné.

Dospávání pak trvá přibližně 2 hodiny a poté jsem propuštěna v doprovodu domů. Co se týče bolestivosti, musím říct, že zákrok trochu bolestivý je, a ještě přibližně týden po odběru mám bolesti břicha, ale žádné jiné komplikace jsem na sobě nikdy nepozorovala.

Máte nějakou představu o tom, kolik vajíček vám za celou dobu bylo odebráno?

Vajíček mi bylo odebráno přibližně 270.

Čím je ovlivněna výše kompenzace, kterou je možné za darování obdržet?

Kompenzace závisí především na tom, jak daleko dojíždíte, kolik je vaše ušlá mzda či náklady spojené s hlídáním. Jedná se zkrátka o náhradu nákladů, které v souvislosti s darováním máte. V mém případě se kompenzace pohybovala od 22 000 Kč do 29 000 Kč.

Neobáváte se možných zdravotních rizik do budoucna?

Žádných rizik se nebojím. Se vším jsem byla předem seznámena a s tímto vědomím jsem do toho i šla.

Máte děti, případně plánujete do budoucna?

Mám dvě děti, desetiletého syna a čtyřletou dceru, narozenou v šedé zóně ve 24. týdnu těhotenství. Děti už mít nemohu, ale ani bych již další dítě nechtěla.

Ovlivnilo darování váš menstruační cyklus?

Menstruaci mám stále stejnou jako před darováním.

Nedokázala bych žít s pocitem, že někde na světě je dítě s mou DNA, a já nedokážu ovlivnit, jak kvalitní život bude žít, jaký člověk z něho vyroste, a ani nebudu mít možnost se s ním setkat.

Plánujete ještě někdy darovat vajíčka, nebo už se chystáte do „darovacího důchodu“?

Dárcovství vajíček bych ráda podstoupila ještě dvakrát. Potom už to vzhledem k mému věku a odběru nebude možné.

Co byste vzkázala ženám, které nad darováním vajíček přemýšlí?

Že se není čeho bát. Rizika jsou minimální a pocit, že někomu pomůžete k vysněnému děťátku, za to prostě stojí. A pokud stále váháte, zkuste se na to podívat i z druhé stránky. Kdybyste byla na místě příjemkyně, nebyla byste snad vděčná za někoho, kdo vám pomůže?  

Opačný názor

Ne každý má však na darování vajíček tak pozitivní názor jako Veronika. A ten svůj, který je naprosto odlišný, nám svěřila třicetiletá Natálie:

Často jsem přemýšlela nad tím, proč se ženy přihlašují do dárcovského programu. Je to láska k penězům, nebo k úplně cizí ženě, kterou v životě neuvidí? Samozřejmě mi nevadí, že za to dárkyně dostanou peníze, jde mi spíše o to morální hledisko. Navíc jsem přesvědčená, že těch, které to opravdu nedělají pro peníze, je minimum. Já osobně bych do toho nešla ani za všechny peníze světa, nedokázala bych žít s pocitem, že někde na světě je dítě s mou DNA, a já nedokážu ovlivnit, jak kvalitní život bude žít, jaký člověk z něho vyroste, a ani nebudu mít možnost se s ním setkat. Vždy na světě bude existovat dítě, kterému nebude umožněno vědět, kdo je jeho biologická matka. Co když příjemkyně mých vajíček časem otěhotní a bude upřednostňovat své biologické dítě? Co když se to dítě bude mít špatně? S takovým pocitem bych nedokázala žít, svědomí by mi to nedovolilo.

Přestože je dárcovství vajíček velice chvályhodné, je potřeba mít na paměti, že s sebou nese určitá zdravotní rizika. O tom, na co si dát pozor, nám pověděla MUDr. Jitka Řezáčová z Ústavu péče o matku a dítě v Podolí.

Rizika nelze přehlížet

V souvislosti s darováním vajíček existuje hned několik rizik, které můžeme rozdělit do tří skupin. Jedná se o rizika související s hormonální stimulací před odběrem vajíček, rizika související s anestezií a rizika související se samotným odběrem vajíček. Co se týče rizik související s hormonální stimulací, zde bych zmínila ovariální hyperstimulační syndrom. Jedná se o stav, kdy na vaječnících vyroste velký počet folikulů (dutinek, která obsahují vajíčka). Po odběru vajíček může vzniknout stav, kdy dochází ke zvýšené propustnosti cév pro krevní sérum, které uniká do břicha. Vzniká ascites, tekutina může být i v hrudníku, někdy je prosáklá kůže, takzvaná anasarka. Vlivem úniku séra z cév dochází k zahuštění krve a riziku vzniku trombů a embolie. Nejohroženější jsou mladé ženy a ženy se syndromem polycystických ovarií. Vážný ovariální hyperstimulační syndrom vyžaduje hospitalizaci a vzniká cca v 0,5 % ovariálních stimulací. V souvislosti s anestezií pak existuje riziko alergické reakce na anestetika.

Poslední skupinou jsou rizika související s odběrem vajíček, kdy může vzniknout krvácení z vaječníků či porušených cév v okolí vaječníků. Ve vážných případech je nutná včasná hospitalizace a operační zastavení krvácení. Při silném krvácení z vaječníků se ve výjimečných případech musí ovaria odstranit. Při ne včasné hospitalizaci může dojít k poruše krevní srážlivosti, která ohrožuje život pacientky.

Pokud i vy přemýšlíte, že se zařadíte do dárcovského programu, věřím, že nyní máte všechny informace potřebné k tomu, abyste udělala správné rozhodnutí. Myslet na druhé je překrásná vlastnost, jen u toho prosím nezapomínejte myslet na sebe.

foto: se svolením Veroniky Trčkové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...