fbpx

Pomerančová kůže? Maderoterapie možná spasí vaši dovolenou 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Osobní zkušenost přináší redaktorka Flowee

Zveřejněno: 23. 6. 2024

„To snad není možné, dodržuji pitný režim, jídelníček od poradkyně, celý rok makám v posilovně, na břichu buchty a dívej – mám celulitidu. Jak se toho mám sakra do léta rychle zbavit?“, rozčilovala se nedávno má o 10 let mladší kolegyně. „A už jsi zkoušela maderoterapii?“, odvětila jsem jí. „MadeCO? Co to prosím tě je?,“ zvedla nechápavě obočí. 

Jedná se o holistický přístup ke kráse, s kořeny ve staré čínské a indické medicíně. Ty v masážních technikách využívaly anatomicky navržené dřevěné nástroje k léčení a relaxaci, česky bychom tedy maderoterapii mohli navzvat jako terapii dřevěnými nástroji.

V současnosti je alternativou k tradičním masážním technikám, a to zejména díky své neinvazivní povaze a přínosům pro krevní oběh, lymfu a omlazení pokožky. Ale není maderoterapie jako maderoterapie: nejčastější je tzv. „kolumbijská maderoterapie," prováděná pomocí různých typů dřevěných válečků či ploché stěrky, které mají za cíl bojovat s celulitidou. Oblíbený je také brazilský typ terapie. Ten využívá speciálně tvarované dřevěné zvony, které pomáhají s tvarováním postavy a lá brazilské křivky – větší zadeček a útlý pas.

Související…

Akné či suchost samotná kosmetika nevyřeší. Je to komplexnější, říká Zdenka Kovářová
Simona Kožuchová

Zvlášť se pak provádí maderoterapie obličeje - ta může zahrnovat použití malého dřevěného válečku nebo nástroje gua sha ke stimulaci krevního oběhu a podpoře lymfatické drenáže, což vede ke zlepšení tónu a textury pokožky.

Útok na tukové buňky začíná

Dřevěné válečky nabourávají tukovou tkáň, díky tomu dojde k tvorbě kolagenu a elastinu, což přináší pevnější a pružnější pokožku. Stimulují také průtok krve a tok lymfy, která tělu pomáhá rozvádět živiny a zbavovat se odpadních látek. K tomu je ale třeba, aby dobře proudila. Pokud tok lymfy např. vlivem stresu slábne, nepříjemné důsledky se mohou projevit i na těle - přibírání na váze, pocit neustálé únavy až vyčerpanosti, zadržování vody v těle a další.

Nástroje lze použít nejen k masáži, ale také ke zmírnění svalové ztuhlosti a bolestivosti. Celkově maderoterapie nabízí přirozený a neinvazivní způsob, jak zlepšit fyzickou i duševní pohodu, jako každá terapie však může mít i tato kontraindikace. Patří mezi ně např. těhotenství, kardiovaskulární choroby, infekční a zánětlivá onemocnění, ekzémy, není vhodná po operacích či úrazech. Není doporučena ani pro onkologicky nemocné. Dobře si je prostudujte, než se do ní pustíte.

Na vlastní kůži

Po prvním objednání na maderoterapeutickou masáž jsem byla lehce nervózní, tak jak to bývá, když jdete někam poprvé a nevíte, co vlastně čekat. Hned vás ale uklidním, není se čeho bát. Po proceduře jsem se cítila odpočinutá a taková lehčí. Den předem se doporučuje udělat si peeling těla, v den terapie pak zvýšit pitný režim, vynechat alkohol, kofein i energetické nápoje. A také náročnější fyzické aktivity, doporučuje se třeba chůze pěšky.

Výsledky maderoterapie by měly začít být vidět po 5 – 6 masážích, které se provádí 1 – 2x týdně. Takže letní dovolenou ještě stíháme!

V salonu jsem se cítila příjemně, což celý zážitek jen umocnilo. S masérkou jsem probrala i svou zdravotní anamnézu - přece jen se jedná o ošetření, které se týká vašeho těla a je třeba, aby věděla vše důležité kvůli případným kontraindikacím. Nemusíte se tedy obávat, když po vás budou chtít vyplnit něco jako zdravotní dotazník. Naopak to berte jako důkaz profesionality. Navíc během terapie se využívá i olejíčků, tak upozorněte na alergie. Kvůli nim také na začátku masáže obdržíte (nebo byste měly obdržet) jednorázové kalhotky, aby vaše prádlo zůstalo bez poskvrny.

Celá terapie se odehrávala na lehátku v poloze na břiše, a tak jsem hned od začátku mohla relaxovat. Na začátek je vhodné rozproudit lymfu - nebojte se, jedná o jemné hmaty v oblastech s mízními uzlinami jako podpaží, okolí třísel, krk a kotníky. Pak přichází na řadu to nejdůležitější - dřevěné nástroje. Tady záleží, jakou maderoteapii si zvolíte. Já si zvolila kolumbijskou, takže masérka mi prováděla masáž za pomocí dřevěných válečků s výstupky a také pomocí stěrky. Každý nástroj má jinou funkci a také intenzitu použití. Já jsem dostala terapii celého těla – od hlavy až k patě. Samozřejmostí by měla být domluva s masérem/masérkou, co od masáže čekáte. Oleje při terapii pomohou válečkům „lépe klouzat“ a umocní celkový relaxační účinek. Díky tlaku se vám po těle velmi příjemně rozlévá teplo.

Terapie nebolí, nebo by alespoň neměla. Vždy záleží na tom, jak moc jste citliví vy sami. I u tohoto by mělo platit, že budete komunikovat s tím, kdo vám masáž provádí. Po terapii se pak doporučuje klid či jen lehká procházka a pití lymfatického čaje. Účinek terapie pocítíte zřejmě hned (já měla pocit lehčích nohou), pro viditelný efekt je ale třeba více návštěv. Výsledky maderoterapie by měly začít být vidět po 5 – 6 masážích (proto se často nabízí v balíčcích po 10 terapiích), které se provádí 1 – 2x týdně, následně by měly stačit udržovací masáže cca 2x měsíčně. Takže letní dovolenou ještě stíháme!

Domácí wellness

Určitě znáte tu situaci, kdy byste potřebovali relax, ale času se nedostává. To není u maderoterapie problém. Můžete ji provádět i doma. Existují dřevěné nástroje speciálně navržené pro sebemasáž. Co vám k domácí péči pomůže? Stále se používají speciální dřevěné masážní válečky. Dřevěné stěrky svým vzhledem připomínají vybavení pro sochaře. Používají se pro tvarování těla a masáž hlubokých tkání, zaměřují se na konkrétní oblasti těla, aby pomohly konturovat pokožku. K masáži a uvolnění napětí ve svalech, podpoře relaxace a snižování svalové ztuhlosti slouží masážní tyčinky. Není problém sehnat celou sadu pro domácí péči na internetu.

Při provádění self-maderoterapie je důležité dodržovat správné techniky a pokyny, abyste se vyhnuli zranění a maximalizovali výhody. Nezapomeňte začít jemně a postupně zvyšujte tlak podle potřeby. Maderoterapie je skvělý a přínosný způsob, jak aspoň chvilku myslet na sebe a udělat si na sebe čas a zpomalit. Kdo to dnes nepotřebuje, že? 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...