fbpx

Glosa: Chceme více mamahotelů! 1 fotografie
Midjourney / Zdeněk Strnad

To, že děti bydlí spolu s rodiči, není nic odsouzeníhodného, právě naopak. A fakt, že se to nelíbí hypotečním bankám a lidem, kteří nedokážou děti vychovat, na tom vůbec nic nezmění.

Zveřejněno: 1. 7. 2024

Na začátek trochu údajů: více než čtvrtina mladých lidí ve věku 25 až 34 let žije v Evropské unii spolu s rodiči. V Irsku, kde se nájmy za posledních 10 let zvedly na dvojnásobek, je to až 40 procent. Absolutním rekordmanem je Řecko, kde s rodiči žijí skoro tři čtvrtiny mladých. Na protipólu je Nizozemí, kde s rodiči bydlí okolo 6 procent mladých. Česko je tak se svými 30 procenty na evropské škále někde uprostřed.

A spolubydlení dětí a rodičů zde fungovalo po staletí. Změnilo se to po druhé světové válce, souviselo to samozřejmě s bezprecedentním hospodářským růstem a také s Pax Europaea. Průměrná délka života v historii je asi 40 let, v Evropě je to dnes 80 let. Máme minimální dětskou úmrtnost, téměř nikdo u nás netrpí hladem, máme všechno, na co si vzpomeneme. Když dostaneme hlad, tak už dokonce ani nemusíme vytáhnout paty z domu – stačí si naklikat seznam do apky a za hodinu vám to ochotný kurýr vynese až do patra.

Jenže nákup vám stejně tak dobře může přinést váš partner, váš kamarád – nebo vaše dítě, které s vámi bydlí. Lidé chtějí mít stále více volného času a méně starostí, pozapomínají ale na to, že některé věci se prostě udělat musí. A o efektivitě toho, když na jednom místě bydlí nukleární tříčlenná rodina nebo třeba šest lidí, se asi nemusíme bavit. Společné bydlení šetří zdroje – a to nejen v běžném provozu. Průměrná mzda je v Česku okolo 43 000 Kč, průměrná cena nájmu je okolo 20 000 bez energií a poplatků. Na to, abyste si koupili vlastní byt, byste v současné době museli šetřit 15 ročních platů (v Praze je to 19). Je úplně jedno, co jste měli z matiky na vysvědčení, tyhle počty jsou tak jednoduché, že další vysvětlení není potřeba.

Pokud máte své děti rádi, nemusíte je z domu vyhazovat. Můžete se zkusit s nimi naučit žít. 

Ovšem čím dále tím častěji čtu věci jako: „Kdy můžete děti vystěhovat?“ „Mamahotel v Česku vychází z módy!“ „Je na čase mamahotel zavřít?Naprosto netuším, kdy jsme začali brát za standard, že děti je třeba v určitou dobu vyhodit z domu a že pokud to neučiníte, je to vaše chyba a jejich ostuda. Ovšem jak v prostředí, ve kterém se pravděpodobnost pořízení bytu mladými lidmi limitně blíží nule, nastavit příznivé podmínky toho, aby od rodičů radostně prchali? A proč by to vlastně museli dělat? Co když prostě chtějí žít spolu? A co když to prostě oběma stranám vyhovuje, protože je to prostě praktické a navíc se mají rádi?

Možná by bylo fajn sjednotit si terminologii. Pokud je vaše dítě rozmazlené, nechává se vydržovat, nepřispívá na domácnost a v produktivním věku se válí a místo chození do práce hraje hry, chyba není v jeho bydlení doma, ale v režimu, který si nastavíte. Soužití rodičů a dětí může být naprosto skvělá věc a nechce se mi ani pokládat otázku  cui bono, komu pomůže stav, kdy je na trhu permanentní nedostatek bytů a mladí co chtějí bydlet sami musí žadonit u bank o hypotéky nebo se smířit s tím, že půlku platu utratí za střechu nad hlavou.

Pokud máte své děti rádi, nemusíte je z domu vyhazovat. Můžete se zkusit s nimi naučit žít. Pokud jste to nezvládli doteď, máte pořád šanci. Zkuste to, stojí to za to.

Související…

Rodiče někdy nevědomky u dětí podporují vznik emočního jedení, říká odbornice
Michala Jendruchová

foto: Midjourney / Zdeněk Strnad, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...