fbpx

Jak si neplést manželku s kloboukem. Mozek vás může uvěznit ve vzpomínkách, příčinou je i alkohol 1 fotografie
zdroj: Freepik

Člověk s Korsakovovým syndromem může část svého života zapomenout a v jiné se zcela ztratit. Nemoc způsobující amnézii však lze ve velké části případů léčit.

Zveřejněno: 9. 8. 2024

Když v roce 1975 přišel Jimmie G. do domova pro seniory, působil jako čilý, zdravý devětačtyřicátník, který s nadšením vyprávěl o mládí v Connecticutu, zálibě v matematice a přírodních vědách a službě u námořnictva za druhé světové války. 

Neurolog Oliver Sacks, autor knihy Muž, který si pletl manželku s kloboukem, v níž příběh Jimmieho zaznamenal, si však všiml, že zatímco při vzpomínání na mládí používá Jimmie minulý čas, o zážitcích z armády vypráví v čase přítomném. Sackse se proto napadlo zeptat, jaký je rok a jak je Jimmie starý. Na první dotaz dostal suverénní odpověď „pětačtyřicátý“, na druhý „myslím, že je mi devatenáct“. Vypadalo to, jako by Jimmie již 30 let žil v domnění, že je stále rok 1945. 

 „Jako by byl izolovaný v jediném okamžiku bytí a ze všech stran obklopený propastí zapomnění…, je to člověk bez minulosti (či budoucnosti), uvízlý v neustále se měnícím bezvýznamném okamžiku.“ (Sacks, 1985)

Další testy odhalily, že navzdory svému šarmu Jimmy nedokázal udržet nové informace déle než několik vteřin, a trpěl amnézií. Až do konce svého života věřil, že se právě vrátil z vítězných bojů 2. světové války. To, co zažil poté, už byly jen záblesky, které zmizely stejně rychle, jako přišly. Amnézie a neschopnost udržet myšlenky jsou typické příznaky Korsakovova syndromu, za jehož vznikem stojí nejčastěji těžký alkoholismus. Nejinak tomu bylo i u „ztraceného mariňáka,“ jak Jimmieho Sacks v knize nazval. 

Když neuronům chybí energie 

Korsakovův syndrom, pojmenovaný po ruském neuropsychiatrovi Sergeji Korsakovovi, je neurologická porucha, způsobená nedostatkem thiaminu (vitaminu B1) v mozku. Thiamin pomáhá mozkovým buňkám vyrábět energii z cukru. Pokud je jeho hladina příliš nízká, mozkové buňky nemají dostatek energie a přestávají fungovat. Výsledkem jsou anterográdní amnézie (ztráta paměti na události po vzniku syndromu), retrográdní amnézie (ztráta paměti sahá do doby před vznikem syndromu), narušení krátkodobé paměti, ale i apatie a konfabulace, tj. vymýšlení vzpomínek, kterým dotyčný zcela upřímně věří.

Související…

Když nás obelhává vlastní paměť. Naučte se rozpoznat falešné vzpomínky
Dominika Glaserová

Korsakovův syndrom je často doprovázen Wernickeho encefalopatií – poté hovoříme o Wernickeho-Korsakovově syndromu. Wernickeho encefalopatie je život ohrožující neurologické onemocnění, způsobené nedostatkem thiaminu, charakterizované zmateností, poruchou očních svalů (např. rychlé, nekontrolovatelné pohyby očí) a špatnou koordinací pohybu a řeči, způsobenou poškozením mozečku.

Přibližně u 50 % osob s Wernickeho encefalopatií se nakonec vyvine Korsakovův syndrom. Toto číslo je vyšší (80 %) u osob, které trpí poruchou způsobenou užíváním alkoholu, uvádí Cleveland Clinic.

Jak už jsme uvedli, hlavní příčinou Korsakovova syndromu je dlouhodobé nadužívání alkoholu. Alkohol narušuje vstřebávání thiaminu v trávicím traktu a ukládání v játrech a způsobuje tak jeho nedostatek. Mezi další rizikové faktory patří podvýživa, poruchy příjmu potravy, chronické zvracení, psychiatrické poruchy, AIDS, chemoterapie a rakovina. Může se také vyskytnout u těhotných žen, které mají extrémní ranní nevolnosti.

Ztraceni v minulosti

Akutní léčba zahrnuje doplnění thiaminu, správnou výživu a hydrataci. V některých případech vyžaduje amnézie a poškození mozku použití léků. Základem účinné dlouhodobé léčby je abstinence od alkoholu a dodržování zdravé stravy. Na stejném principu funguje i prevence – dostatečný příjem vitamínů skupiny B a rozumná konzumace alkoholických nápojů. 

Podle Alzheimer's Association dojde k uzdravení u asi 25 % osob s Korsakovovým syndromem, u 50 % ke zlepšení. Přes všechen pokrok však čtvrtina nemocných zůstane v uvěznění vzpomínek nadosmrti. 

 

foto: Freepik, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...