Když v roce 1975 přišel Jimmie G. do domova pro seniory, působil jako čilý, zdravý devětačtyřicátník, který s nadšením vyprávěl o mládí v Connecticutu, zálibě v matematice a přírodních vědách a službě u námořnictva za druhé světové války. 

Neurolog Oliver Sacks, autor knihy Muž, který si pletl manželku s kloboukem, v níž příběh Jimmieho zaznamenal, si však všiml, že zatímco při vzpomínání na mládí používá Jimmie minulý čas, o zážitcích z armády vypráví v čase přítomném. Sackse se proto napadlo zeptat, jaký je rok a jak je Jimmie starý. Na první dotaz dostal suverénní odpověď „pětačtyřicátý“, na druhý „myslím, že je mi devatenáct“. Vypadalo to, jako by Jimmie již 30 let žil v domnění, že je stále rok 1945. 

 „Jako by byl izolovaný v jediném okamžiku bytí a ze všech stran obklopený propastí zapomnění…, je to člověk bez minulosti (či budoucnosti), uvízlý v neustále se měnícím bezvýznamném okamžiku.“ (Sacks, 1985)

Další testy odhalily, že navzdory svému šarmu Jimmy nedokázal udržet nové informace déle než několik vteřin, a trpěl amnézií. Až do konce svého života věřil, že se právě vrátil z vítězných bojů 2. světové války. To, co zažil poté, už byly jen záblesky, které zmizely stejně rychle, jako přišly. Amnézie a neschopnost udržet myšlenky jsou typické příznaky Korsakovova syndromu, za jehož vznikem stojí nejčastěji těžký alkoholismus. Nejinak tomu bylo i u „ztraceného mariňáka,“ jak Jimmieho Sacks v knize nazval. 

Když neuronům chybí energie 

Korsakovův syndrom, pojmenovaný po ruském neuropsychiatrovi Sergeji Korsakovovi, je neurologická porucha, způsobená nedostatkem thiaminu (vitaminu B1) v mozku. Thiamin pomáhá mozkovým buňkám vyrábět energii z cukru. Pokud je jeho hladina příliš nízká, mozkové buňky nemají dostatek energie a přestávají fungovat. Výsledkem jsou anterográdní amnézie (ztráta paměti na události po vzniku syndromu), retrográdní amnézie (ztráta paměti sahá do doby před vznikem syndromu), narušení krátkodobé paměti, ale i apatie a konfabulace, tj. vymýšlení vzpomínek, kterým dotyčný zcela upřímně věří.

Související…

Když nás obelhává vlastní paměť. Naučte se rozpoznat falešné vzpomínky
Dominika Glaserová

Korsakovův syndrom je často doprovázen Wernickeho encefalopatií – poté hovoříme o Wernickeho-Korsakovově syndromu. Wernickeho encefalopatie je život ohrožující neurologické onemocnění, způsobené nedostatkem thiaminu, charakterizované zmateností, poruchou očních svalů (např. rychlé, nekontrolovatelné pohyby očí) a špatnou koordinací pohybu a řeči, způsobenou poškozením mozečku.

Přibližně u 50 % osob s Wernickeho encefalopatií se nakonec vyvine Korsakovův syndrom. Toto číslo je vyšší (80 %) u osob, které trpí poruchou způsobenou užíváním alkoholu, uvádí Cleveland Clinic.

Jak už jsme uvedli, hlavní příčinou Korsakovova syndromu je dlouhodobé nadužívání alkoholu. Alkohol narušuje vstřebávání thiaminu v trávicím traktu a ukládání v játrech a způsobuje tak jeho nedostatek. Mezi další rizikové faktory patří podvýživa, poruchy příjmu potravy, chronické zvracení, psychiatrické poruchy, AIDS, chemoterapie a rakovina. Může se také vyskytnout u těhotných žen, které mají extrémní ranní nevolnosti.

Ztraceni v minulosti

Akutní léčba zahrnuje doplnění thiaminu, správnou výživu a hydrataci. V některých případech vyžaduje amnézie a poškození mozku použití léků. Základem účinné dlouhodobé léčby je abstinence od alkoholu a dodržování zdravé stravy. Na stejném principu funguje i prevence – dostatečný příjem vitamínů skupiny B a rozumná konzumace alkoholických nápojů. 

Podle Alzheimer's Association dojde k uzdravení u asi 25 % osob s Korsakovovým syndromem, u 50 % ke zlepšení. Přes všechen pokrok však čtvrtina nemocných zůstane v uvěznění vzpomínek nadosmrti. 

 

foto: Freepik, zdroj: Autorský článek