Aby člověk vůbec mohl Mjölnir používat, musí být nejdříve hoden vládnout Ásgardu, tedy být silný, ušlechtilý, spravedlivý a mít další blíže nespecifikované kladné charakterové vlastnosti. V komiksech a filmech kromě Thora mohli Mjölnir využívat Ódin Borson (Všeotec, vládce Ásgardu a Thorův otec), Steve Rogers (Kapitán Amerika), Natasha Romanov (Black Widow), Vision, Jane Foster, T’Challa (Black Panther), Simon Williams (Wonder Man), Loki Laufeyson (bůh lsti a falše, Thorův nevlastní bratr) a Gwendolyn Stacy (Ghost-Spider).

Nikdo jiný nedokázal s kladivem ani pohnout – doslova. Ne že by nebylo těžké (je), ostatně gravitace, odstředivá síla a další fyzikální síly na kladivo působí bez potíží. Spíše tak nějak „zamrzne v prostoru“ a není možné s ním jen proto, že chci, hnout. V komiksech (a filmech) kladivo proklel Ódin, aby jej mohlo používat jen pár vybraných, dostatečně zodpovědných jedinců.

...a teď tu o Thorovi

Ten, jenž je hoden, mohl kladivo využívat k perfektním šprýmům, jako je neodstranitelná zarážka dveří nebo krutá pečeť zavřeného prkýnka od záchodu. Anebo také jako „dokonalou“ tupou zbraň na blízko. Takové kladivo by bylo nezastavitelné a útoky s ním by nebylo možné nijak vykrýt.

Avšak…s faktickou proveditelností těchto vtípků tu máme určitý problém. Magie nemagie, Mjölnir porušuje zákony termodynamiky a Newtonovy pohybové zákony. Kladivo by muselo obsahovat jakýsi supersilný hi-tech gyroskop, který by dokázal kladivo udržet, když ne na jednom místě, tak alespoň v jednom směru. Popřípadě by muselo být opatřené sérií miniaturních, ale velmi účinných trysek, které by generovaly tah protisměru působení vnější síly, a kladivo by zůstalo na místě. To by sice vysvětlovalo i důvod, proč kladivo dokáže letět libovolnou rychlostí, nicméně nebožák snažící se kladivo ukořistit, by pravděpodobně uhořel, kdyby se v přímém působení aktivních trysek ocitl.

Vyobrazení boha Thora s Mjölnirem v ruce z 19. století není pro Chrise Hemsworthe velkou konkurencí, že?


V severské mytologii, ze které kladivo pochází, byl Mjölnir prostě jen velmi těžký a Thor jej uzvedl, protože byl ze všech tvorů nejsilnější. Jen je trochu obtížné bojovat se zbraní, která je těžší než její nositel. S každým máchnutím kladiva by se Thor neudržel na nohách a byl by mocným artefaktem odtáhnut do neznáma – bez ohledu na jeho sílu. Vlastně takto nějak byl v komiksech vysvětlen způsob využití kladiva jakožto dopravního prostředku (osobně bych preferoval lepší způsob přepravy, než být tažen hroudou kovu, a rozmasit na hadry sebe i místo přistání při každém přesunu).

Z kovu umírající hvězdy…

Nehledě k tomu, že kladivo je poměrně krátké, a tak i přes jeho nevypočitatelnost by nemělo žádný efektivní dosah. To už je mnohem efektivnější jít do boje s ocelovým nosníkem.

A když jsme u té oceli… z čeho že to kladivo vůbec je? Podle MCU má být z kovu umírající hvězdy. Zní to noblesně, ale… Ani tady nás nečeká žádné ultra překvapení. Hvězdy obvykle fungují díky termojaderné fúzi. V jejich jádrech je natolik obrovský tlak a teplota, že se atomy lehkých prvků srážejí a vytváří prvky těžší, čímž se uvolňuje obrovské množství energie ve formě tepla a světla. V jádrech hvězd tímto způsobem z vodíku (nejlehčí prvek) vzniká deuterium a helium (takto to probíhá v jádru našeho Slunce). Pokud je hvězda dostatečně mohutná, vytváří se prvky v následujícím pořadí: helium – lithium – uhlík – neon – kyslík – křemík – železo. Pro nás podstatný je pouze poslední jmenovaný prvek. Samo o sobě železo není žádný zázrak, velmi rychle koroduje a odolnost vůči deformaci v tahu a nárazu není nijak zvlášť velká. Ocel je lepší. Fakt si raději do boje vezměte ten nosník.

Bůh hromu

Důvod, proč Mjölnir není jen nepraktický tesařský nástroj a hezky zdobený otvírák na lahváče, je jeho schopnost usměrňovat Thorovu moc – blesky. Kladivo samotné dokáže vyvolat bouři, popřípadě protivníka zpražit bleskem. To by bylo asi stejně moudré, jako jít do boje s kompaktním Teslovým transformátorem. Aby kladivo dokázalo vyvolat všechny elektrické neřesti, vyobrazené v komiksech a ve filmech, muselo by mít obrovský zdroj energie a velmi kvalitní rotující liščí ohon, popřípadě by se uvnitř kladiva musel ukrývat Pikachu či jiný elektrický Pokémon. Pokud by se uživatel kladiva pokusil nepřítele zpražit bleskem, výsledný výboj z kladiva by si našel cestu k nejbližšímu uzemněnému vodiči. Tím by se vytvořil elektrický obvod, který, krom jiného, by v drtivé většině případů procházel i samotným uživatelem kladiva.

Sečteno a podtrženo: Pokud Mjölnir vůbec uzvednete, bude to jako bojovat s cihlovou tvárnicí a zabije vás v momentě, kdy se pokusíte použít Thorovu moc.

Výhody a nevýhody využití Thorova kladiva tak ponechám na vás. Kdo jsem já, abych soudil…

Související…

Weinstein je monstrum, ale jeho filmy nepohřbíte, říká Ron Perlman alias Hellboy
Zdeněk Strnad

foto: ČSFD, Shutterstock, zdroj: Autorský článek