Strukturovaný životopis není prostý seznam toho, co jste v minulosti dělali a kdo vás zaměstnával. Je to velmi důmyslně komponovaný dokument, který vyzdvihuje vaše schopnosti, zkušenosti, úspěchy. Svou pracovní historii můžete popsat v několika odstavcích, standardem je dnes již ale něco jiného: přehledný a precizně upravený dokument s nadpisy, odrážkami a stručným popisem vaší profesní historie. Je důležité mít na paměti (jako u každého textu) pohled potenciálního čtenáře, kterým jsou personalisté nebo manažeři, kteří si vybírají tým. A takovým lidem projdou denně desítky, možná stovky dokumentů.

Co nesmí ve strukturovaném životopisu chybět

  • Vaše jméno a kontaktní údaje.
  • Stručný přehled vašich schopností a toho, co nabízíte.
  • Seznam vaší profesní historie. Každé zaměstnání by mělo mít jeden odstavec, popisující pozici, odpovědnosti a dosažené úspěchy.
  • Vaše vzdělání, včetně titulů a certifikátů.
  • Seznam klíčových dovedností, ideálně relevantních pro pozici, na kterou se hlásíte
  • Veškeré relevantní certifikáty, zkoušky a oprávnění
  • Další relevantní informace: jazyky, PC dovednosti, řidičský průkaz

Proč je strukturovaný životopis tak důležitý?

  1. Pozitivní první dojem: náboroví pracovníci mají na každý životopis pár sekund. Strukturovaný dokument jim umožní rychle vstřebat vaše klíčové dovednosti a zkušenosti, což zvyšuje šance na postup v přijímacím řízení.
  2. Přehlednost: strukturovaný životopis se snadno čte. V přehledných sekcích najdou personalisté snadněji to, co je zajímá. Navíc to, co je podle vás důležité, můžete zvýraznit.
  3. Profesionalita: dobře napsaný životopis odráží váš precizní přístup. Budoucí potenciální zaměstnavatel uvidí, že věnujete pozornost detailům a nemusí kvůli vám plýtvat časem.
  4. Zlepšení kompatibility s ATS: mnoho společností používá k prověřování životopisů systémy pro sledování uchazečů (ATS). Strukturovaný životopis s jasnými oddíly a konzistentním formátováním bude s větší pravděpodobností přesně přečten systémem ATS, a výsledné hodnocení vás může posunout kupředu.
  5. Recyklujte! Málokomu se povede získat dobrou práci na první pokus. Strukturovaný životopis lze snadno přizpůsobit různým žádostem o zaměstnání. Jednotlivé sekce můžete rychle upravit tak, abyste zdůraznili nejdůležitější zkušenosti nebo dovednosti relevantní pro určitou pozici.

Jak napsat dobrý strukturovaný životopis?

Pokud chcete napsat strukturované životopisy, není to jen o doplňování údajů do předdefinovaných kolonek. Musíte pečlivě zvážit, jaké informace chcete prezentovat, a jak to udělat co nejvíce efektivně.

  1. Pochopení pracovního místa a oboru

Zjistěte si co nejvíce informací o pozici a odvětví, do kterého se hlásíte. Přizpůsobte svůj životopis tak, abyste zdůraznili dovednosti a zkušenosti, které jsou pro danou pozici relevantní. Rešerše se vám budou hodit také později u pohovorů

  1. Efektivní atraktivita

Životopis by měl být vizuálně přitažlivý, ale jednoduchý. Používejte čisté rozvržení s dostatkem bílého místa, profesionální písmo a jednotné formátování.

  1. Důležité informace

To, co je pro danou pozici nejdůležitější, uvádějte na začátku životopisu, případně v úvodu jednotlivých sekcí. Jako první by mělo být stručné shrnutí, poté pracovní zkušenosti.

  1. Méně je někdy více

Každá část vašeho životopisu by měla být stručná a výstižná. K výčtu pracovních povinností a úspěchů používejte odrážky a každou z nich začínejte výrazným akčním slovesem (např. „rozvíjel“, „vedl“, „zlepšoval“).

  1. Pochvalte se!

Nevypisujte pouze své povinnosti - zdůrazněte své úspěchy. Pokud můžete, uvádějte čísla (např. „zvýšil prodej o 20 %“, „ŕídil tým 35 lidí“).

  1. Relevantní klíčová slova

Chcete-li zvýšit své šance na úspěch v automatickém systému ATS, zahrňte do životopisu klíčová slova z popisu práce a začleňte je do popisu dovedností a zkušeností.

Nejčastější chyby a jak se jich vyvarovat

  1. Překlepy a gramatické chyby mohou naprosto zbytečně zanechat negativní dojem. Svůj životopis si pečlivě zkontrolujte.
  2. Vata a irelevantní údaje. Nepopisujte stare nebo irelevantní informace. I když pro vás osobně mohou znamenat sebevíc, uvádějte je pouze tehdy, pokud jsou relevantní pro práci, na kterou se hlásíte.
  3. Příliš dlouhý životopis. V ideálním případě by váš životopis neměl být delší než dvě strany.
  4. Nedůsledné formátování. Dbejte na jednotné formátování celého životopisu.
  5. Příliš obecné texty. Buďte specifičtí a konkrétní.

Strukturovaný životopis je na dnešním přesyceném pracovním trhu prakticky nutností. Bez dobrého a kvalitně napsaného životopisu máte velmi malou šanci na úspěch. Je to vaše první zaměstnání? Nebo hledáte změnu? Investice do strukturovaného životopisu, ať už se jedná o čas nebo o energii, se určitě vyplatí. Je to jeden ze základních kamenů budoucího úspěchu.

Související…

Ve velkých firmách pročítají životopisy roboti
Jana Abelson

zdroj: Externí článek