Investice do Nasdaq 100 může být skvělou příležitostí pro ty, kteří chtějí zhodnotit své peníze. Tento index zahrnuje společnosti, které jsou na špičce technologického pokroku a často se těší vysoké míře růstu. I když je investování do akcií spojeno s určitými riziky, Nasdaq 100 nabízí diverzifikaci v rámci různých sektorů, což snižuje riziko spojené s investováním do jedné konkrétní společnosti.

Jak začít investovat

Na mateřské dovolené není mnoho volného času, proto je důležité, aby investování bylo co nejjednodušší. Díky moderním technologiím dnes můžete investovat přímo ze svého chytrého telefonu nebo počítače. Najděte si online brokera, který nabízí přístup na americké trhy. Mnoho z nich má přívětivé aplikace, které umožňují snadné ovládání účtu a sledování investic.

Výběr strategie a investičního nástroje

Rozhodněte se, zda budete investovat jednorázově nebo pravidelně (například malou částku každý měsíc). Pravidelné investování může být zvláště výhodné, protože snižuje riziko. Můžete investovat přímo do akcií společností v indexu Nasdaq 100, nebo zvolit ETF (Exchange Traded Fund), který kopíruje výkon tohoto indexu. ETF nabízí jednodušší způsob diverzifikace, protože koupí jednoho ETF získáte podíl ve všech firmách v indexu.

Jaká jsou rizika

Každá investice je spojena s rizikem, a Nasdaq 100 není výjimkou. Trhy mohou být volatilní, což znamená, že hodnota vaší investice může kolísat. Je důležité, abyste byla připravená na to, že zhodnocení investic může trvat několik let. Důležité je neinvestovat peníze, které budete potřebovat v krátkodobém horizontu, například na běžné výdaje.

Jak efektivně spravovat své investice na mateřské dovolené

Pokud jste se rozhodla začít investovat do Nasdaq 100, je důležité mít na paměti několik základních pravidel, která vám pomohou úspěšně spravovat své investice, aniž byste byla vystavena zbytečnému stresu. Než začnete investovat, ujasněte si, co od investic očekáváte. Je vaším cílem spoření na důchod, financování vzdělání pro vaše děti, nebo jen hledáte způsob, jak zhodnotit úspory? Stanovení konkrétních cílů vám pomůže lépe rozhodovat o tom, kolik investovat a jaká rizika jste ochotna podstoupit.

Vzdělávejte se a buďte informovaná

I když je Nasdaq 100 obecně považován za stabilní investici, finanční trhy se neustále mění. Pravidelné sledování zpráv a tržních analýz vám pomůže lépe pochopit, co ovlivňuje hodnotu vašich investic. Existuje mnoho online zdrojů a komunit, kde se můžete učit od zkušených investorů a získávat užitečné tipy.

Diversifikujte své investice

I když je Nasdaq 100 skvělou volbou, je moudré nezůstávat pouze u jednoho typu investic. Zvažte rozšíření svého portfolia o další typy aktiv, jako jsou například dluhopisy, nemovitosti nebo jiné akciové indexy. Diverzifikace pomáhá snižovat riziko tím, že rozkládáte své investice napříč různými sektory a trhy.

Související…

Krize na rodičovské dovolené? Nebuďte na ni sami
Lucie Scheerová

zdroj: Externí článek