O psech už toho víme díky etologům (výzkumníkům chování zvířat) hodně, ale s kočkami, přestože žijí s lidmi v symbióze už stovky let, jsou vědci maličko pozadu. V posledních pár letech o něco pokročili – zjistili, že kočky jsou mnohem inteligentnější a komplexnější bytosti, než si lidé původně mysleli. Jsou schopné lásky, radosti a smutku. Mnoho z nich je věrných „svému“ člověku, ladí se na jeho emoce a snaží se ho utěšit, když je smutný.

Kočky také truchlí, když někdo v domácnosti zemře, ať je to člověk nebo třeba jiná kočka. Potřebují blízkost, dotyk a cítit se v bezpečí. Pokud jsou všechny jejich potřeby saturovány, kočky se dokonce dají vycvičit, akorát je to o poznání těžší než u psů – kočky si samy určují svoje hranice a nenechají si všechno líbit, takže triky předvádí jen v případě, že mají náladu a že se jim chce. 

Když se naučíte vaší kočce lépe porozumět, bude(te) o poznání šťastnější a váš vztah se prohloubí. Není to tak těžké, jak se může zdát. Kočky dokážou komunikovat pomocí řeči těla a postoje, vokalizací (mňoukáním, vrčením, syčením...), dotykem nebo pachem. Pojďme se podívat na základy toho, jak se vyznat v kočičí komunikaci.

Pozice těla 

Už jen to, jak kočka stojí, vám prozradí, co se skrývá v její hlavě. Přikrčená, shrbená kočka vám dává najevo, že je úzkostná nebo se brání. V takové situaci zkuste na kočku mluvit uklidňujícím hlasem, ale dejte jí prostor, nejspíš si bude potřebovat někam zalézt.

Související…

Kde najít funkční lék na dlouhověkost? Můžete ho hladit a občas přede
Milada Kadeřábková

Když se protahuje, převaluje, nebo leží na zádech, dává najevo větší uvolněnost a spokojenost. Tehdy si s vámi bude ráda hrát nebo se mazlit. 

Co říká jej ocas?

Kočičí ocásek je kapitola sama pro sebe. Když se k vám kočička přiblíží se vztyčeným ocasem, zdraví vás a je ráda, že vás vidí. Pokud se ještě k tomu ocásek trochu chvěje, má z vás obzvlášť velkou radost. V případě, že je její ocas zvednutý napůl, tzn. do úhlu 45 stupňů, může to znamenat, že je zvědavá. Kočka se staženým ocasem se bojí a kočka se vztyčeným ocasem, na kterém jí stojí chlupy, je vyděšená a chce se bránit. Pak se jí nedotýkejte, snižte hlavu na úroveň jejích očí a klidně na ni mluvte.


  • Kočka stojí a má stažený, ale naježený ocas – to znamená „bojím se“. 
  • Kočka stojí a má napřímo vztyčený ocas: „ráda tě vidím“. 
  • Kočka sedí a chvěje se jí ocas: „začínám být rozrušená“. 
  • Kočka stojí se vztyčeným ocasem s lehce zahnutou špičkou. Říká tím „pojďme být kamarádi“. 
  • Kočka vestoje má ocas ve vodorovné poloze: „to, co vidím, mě právě zaujalo“. 
  • Stojící kočka má nahoru vztyčený, ale chvějící se ocas: „Jsem do tebe blázen“. 
  • Kočka má ocásek omotaný kolem boku směrem k bříšku – říká tím, že by se chtěla mazlit. 
  • Kočka, která má stažený ocas mezi zadní nohy, vám chce říct „mám starosti“.
  • Když má kočka nahrbená záda a zježený, vztyčený ocas, tak dává najevo, že má na někoho pořádný vztek, ať už jste to vy, cizí člověk, nebo jiné zvíře.

A co uši?

Co se týče negativních emocí, hodně toho také prozradí uši.  Sklopené uši přitisknuté k hlavě znamenají strach, vztyčené uši ostražitost. Když jsou uši natočené ven, je kočka agresivně naladěná. Když kočce k tomu ještě  ztuhnout fousky, raději ji nechte být.

Kočičí Miluji tě

Když kočka při pohledu na vás velmi pomalu mrkne, přivře oči a pak je zase otevře, znamená to, že je spokojená, cítí se v bezpečí a má vás ráda. Je vědecky prokázáno, že se jedná o ekvivalent kočičího miluji tě. Cokoliv jste s ní tedy předtím dělali, bylo to správně. Když na kočce mrknutí oplatíte, bude vědět, že ji máte rádi taky.

Další způsob, jak vám dává najevo náklonnost, je, když si o vás otře hlavu, nejlépe pod vaším krkem. Tímto si vás značkuje pachem – zanechává na vás feromony, čímž chce říct, že jste její člověk. Stejně jako s mrknutím jí to můžete vrátit a taky se jí dotknout čelem.

Mňoukání, vrnění a další zvuky

Některé kočky jsou tak hlasité, že připomínají novorozence – a stejně jako u nich si s kočkami nemůžete být nikdy jisti, co chtějí. Čím déle je ale máte, tím více si rozumíte. Výzkumy potvrdily, že dospělé kočky mňoukají na své majitele, ale ne na dospělé kočičí jedince. Mňoukání kočky používají jako pozdrav, nebo jím dávají najevo, že něco chtějí – najíst, napít, otevřít dveře, podrbat nebo podat hračku. Mňoukají také na svá koťata, která jim vysokým hláskem odpovídají. Když se koťata někam zatoulají, hlasitě na ně volají. 

Odhalené bříško je projevem nejvyšší důvěry.


Vrní pak většinou tehdy, když se jim něco zrovna hodně líbí, třeba způsob, jakým je hladíte. Některé kočky vrní během porodu, nebo když je něco bolí. Ulevují si tak od bolesti. Koťata velmi často vrní, když se kojí, stejně jako kojící matka – při kojení se totiž uvolňuje oxytocin. 

Jak zjistit, jestli se kočka s vámi chce pomazlit?

Přibližte k jejímu nosu prst. Pokud se ho dotkne, znamená to, že chce trávit čas ve vaší blízkosti. Poté ji zkuste podrbat po stranách obličeje. Jestli je spokojená, pokračujte. Největší projev důvěry je ten, když vám ukáže bříško a nechá se po něm hladit – tak si toho važte. Některé traumatizované kočičky toho ani nikdy nebudou schopné.

Kočky dělají mnoho zvuků, které by do nich běžný laik neřekl. Vrčí, mručí, trylkují, cvrlikají. Každá kočka se v tom trochu liší, rozumět se jí naučíte časem s trpělivou empatií. Anebo si počkejte na další výzkum – třeba pro lidi a kočky umělá inteligence vymyslí automatický překladač.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek