FUE metoda (Follicular Unit Extraction) transplantace vlasů, která je dnes nejběžnější, je méně invazivní než starší metoda FUT (Follicular Unit Transplantation), protože nezanechává velké jizvy a rekonvalescence je kratší. Zákrok spočívá v přemístění vlasových folikulů z oblasti s hustými vlasy (obvykle ze zadní části hlavy) na místa, kde vlasy chybí nebo jsou řídké. Výhodou této metody je, že vlasy se přemísťují jednotkově, což umožňuje větší přesnost a přirozenější vzhled.

Kdo je vhodný kandidát?

Transplantace vlasů není vhodná pro každého a její úspěch závisí na několika zásadních faktorech. Zákrok je určen především pro muže, kteří trpí dědičnou formou plešatění (androgenní alopecie), a tedy pro ty, u kterých je vypadávání vlasů stabilizované. Nejvhodnějšími kandidáty jsou muži ve věku mezi 25 a 65 lety, protože v mladším věku se plešatění ještě může vyvíjet a agresivně pokračovat. Kromě toho je pro transplantaci důležitý celkový zdravotní stav pacienta, zejména zdravý imunitní systém.

Měl jsem i speciální čelenku, aby mi nespadl otok do obličeje, protože máte nateklou hlavu. U mě to nebylo nic extra zásadního, ale připadal jsem si trochu jako Megamind. A jen ještě podotknu, abyste si po zákroku dali pozor při převozu na hlavu, abyste se nebouchli do stropu auta. To je zákulisní tip.

Dalším kritériem je dostatečná hustota vlasů v dárcovské oblasti, tedy v části hlavy, kde vlasy neprořídly a odkud se štěpy odebírají. Pokud pacient tuto oblast nemá dostatečně hustou, nemusí mít zákrok požadovaný efekt. Pružná a zdravá pokožka hlavy je dalším důležitým aspektem, protože umožňuje lépe přenést vlasové štěpy.

Naopak nevhodnými kandidáty jsou ti, kteří mají jiné formy alopecie, trpí zdravotními problémy, které ovlivňují růst vlasů, nebo mají příliš omezenou dárcovskou oblast. Pacienti s aktivní alopecií, ti, kteří stále rychle ztrácí vlasy, nebo lidé mladší 25let, by měli s transplantací počkat nebo zvážit jiné možnosti léčby.

Rizika a vedlejší účinky

Jako u každého chirurgického zákroku existují i u transplantace vlasů určitá rizika. Mezi ty nejčastější patří infekce, zjizvení nebo zánět vlasových folikulů. V některých případech může dojít k dočasnému vypadávání vlasů v okolních oblastech mimo transplantační zónu, což je označováno jako „šoková ztráta“. Ta se však obvykle upraví během několika měsíců. Dále může dojít k nerovnoměrnému růstu vlasů, pokud nejsou štěpy správně rozmístěny, což vyžaduje precizní práci kvalifikovaného odborníka. Občas se mohou vyskytnout i jiné problémy, jako je pocit znecitlivění v místech transplantace nebo nadměrné krvácení, které však obvykle odezní během hojení.

Konečně vítr ve vlasech

Profesionální skateboardista Martin Pek se s Flowee podělil o svůj osobní příběh a rozhodnutí podstoupit transplantaci vlasů kvůli dědičnému vypadávání. Připravte se na upřímné tipy a úsměvné momenty, které vám možná pomohou rozhodnout se, jestli je to i vaše cesta.

Můžete nám říct něco o sobě a jaký byl váš důvod pro rozhodnutí podstoupit transplantaci vlasů?

Jmenuji se Martin Pek, je mi 35 let a jsem profesionální sportovec ve skateboardingu. Důvod podstoupení transplantace byl jednoduchý – trpím dědičným vypadáváním vlasů po svém otci. Nevyhnulo  se ani mně a zhruba v osmadvaceti letech jsem úbytek vlasů začal pociťovat.

Pro udržení vlasů jsem vyzkoušel leccos, ale spíš mi přišlo, že všechno situaci jen zhoršovalo. Když jsem ale viděl úžasné výsledky transplantace vlasů u desítek jiných lidí, tak jsem se rozhodl, že do toho také půjdu. Informací se dá na internetu najít dost, takže to není až takové tabu, i když spousta lidí na to pohlíží jako na nějaký šílený zákrok. Finální rozhodnutí padlo, když jsem viděl výsledek u mého známého.

Můžete podrobněji popsat, jak probíhal samotný zákrok? Co jste během procedury zažil?

Celý proces začíná časně ráno na klinice, kdy vám odeberou krev a udělají pár testů. Poté jdete na konzultaci k lékaři, kde se speciálním přístrojem dívají, kolik máte dárcovských štěpů – to jsou vaše vlastní vlasy z temene hlavy. Údajně je to oblast, kde vlasy nikdy nevypadávají, a proto se berou právě odsud. Určíte si linii a možnosti. Já jsem měl predikováno 2 tisíce vlasových štěpů, a nakonec se povedlo získat 3 250. Mám tenké jemné vlasy už od mala, takže jsem si celou dobu říkal, že by to mohlo být trochu více štěpů, než mi řekli. Vybral jsem si umístit vlasy do přední části hlavy. Pokud vám vyjdou negativně testy na žloutenku a covid, jde se na proces.

Nejdřív vám lokálně umrtví dárcovskou oblast, tedy celou zadní část hlavy, kde posléze vybírají štěpy jeden po druhém. Pak je přestávka na oběd. Poté se umrtví oblast, kam se vlasy transplantují, a zase jeden po druhém se implementují do hlavy. Provádí se to speciálním nástrojem, vypadá to jako tužka, kdy kolem doktora je několik asistentů a každý štěp zvlášť očistí a umístí do této nastřelovací tužky. Doktor tedy jeden po druhém ručně nastřeluje vlasy přímo do hlavy. Nástup byl v sedm ráno a v půl čtvrté odpoledne jsem byl hotový. Po té anestezii člověk už nic necítí, takže jsem tam i během procesu usnul. Další den je kontrola, sundání obvazů a letí se domů.

Jaká byla vaše první reakce po probuzení po zákroku? Jaké byly počáteční dny po transplantaci?

Byl jsem nadšený, jelikož jsem měl plnou hlavu štěpů. Samozřejmě se z toho nedá nic vyčíst, ale byl jsem rád, že to mám za sebou, a těšil jsem se na to, co se stane. První noc je nejkomplikovanější, jelikož nesmíte ležet na místech, kde vám štěpy vyndali a transplantovali, abyste si je nepoškodili. Ale jinak se to za mě celkem dalo zvládnout.

Měl jsem i speciální čelenku, aby mi nespadl otok do obličeje, protože máte nateklou hlavu. U mě to nebylo nic extra zásadního, ale připadal jsem si trochu jako Megamind. A jen ještě podotknu, abyste si po zákroku dali pozor při převozu na hlavu, abyste se nebouchli do stropu auta. To je zákulisní tip.

Jak dlouho trvalo, než jste začal vidět první výsledky, a jaký byl váš pocit, když jste viděl první růst nových vlasů?

Mně se vlasy chytly poměrně rychle, což je první fáze, ale potom vypadají a začnou růst nové, které se už udrží. To čekání je nejhorší, člověk přemýšlí, jestli to bude fungovat atd. Ale když to začne růst, tak je to skvělý pocit. Tuším, že mi to trvalo 3 měsíce, než jsem tam začal vidět první pořádnější vlasy. Ale každý jsme jiný, jinak se regenerujeme, jinak se ty vlasy můžou chytnout. Takže u jiných lidí to může být rychlejší, a především máme každý jinou barvu vlasů, takže to u každého vypadá jinak. Jak jsem už říkal, tak mám tenké jemné blonďaté vlasy, což je ten nejkomplikovanější případ.

Jaký je váš názor na konečné výsledky transplantace? Jste spokojený s tím, jak vypadáte nyní?

Jsem stále v procesu regenerace. Momentálně je to pět a půl měsíce po zákroku a vlasy se regenerují až 24 měsíců, co jsem četl na různých diskuzích. Zatím to vypadá mnohonásobně lépe než předtím.

Jak transplantace vlasů ovlivnila vaše sebevědomí a každodenní život?

Se sebevědomím nemám problémy, ale je rozhodně příjemné, že nemusím pořád nosit čepici, i když pro mě je to signifikantní s tím, co dělám za práci. Ale co komunikuji s jinými lidmi, kteří byli na zákroku, tak to některým změnilo život a jsou z toho nadšení.

Zažil jste nějaké komplikace nebo vedlejší účinky po zákroku? Jak jste je řešil?

Nenazval bych to komplikací, jen je nepříjemné, když se štěpy hojí. Máte hlavu plnou malých stroupků, které svědí. Ale není to nic, co by se nedalo vydržet. Po cca 10 dnech vypadají a už je to dobré. Hlavní je se nedrbat, aby si člověk nepoškodil ty transplantované folikuly.

Jaké rady byste dal někomu, kdo o transplantaci vlasů uvažuje? Co by měl zvážit před tím, než se tento zákrok rozhodne podstoupit?

Natočil jsem a stále točím celý průběh procesu, takže se na to každý může podívat na mých sociálních sítích. Pokud o tom někdo uvažuje, tak mi může klidně napsat soukromou zprávu a zeptat se na to, co ho zajímá.

Můj osobní názor je, že pokud na to má člověk peníze a chce to, tak není na co čekat. Z celého procesu je nejbolestivější lokální anestezie, která trvá cca 10 min v prvním kole, ve druhém pak už jen 5. A hlavně, dávají vám vaše vlastní vlasy – upřímně se po tom zákroku pořád směju, co lidi tak řeší.  Nejsou to žádné silikony nebo cizí tělesa v těle. Je to úplně jednoduché. Prostě jen vezmete svoje vlasy a dáte je jinam. A hotovo!

Jaké změny v životě nebo vnímání sebe sama jste zaznamenal od doby po transplantaci?

Jak jsem napsal, jsem stále v procesu. Raduju se každý den, když se podívám do zrcadla, a beru to jako cestu, kterou sleduju, kam povede. Celkově mi to dělá radost a jsem z toho nadšený.

Plánujete další kosmetické zákroky nebo máte nějaké další plány ohledně péče o vlasy?

Pravděpodobně půjdu ještě na jedno kolo celé procedury. A tentokrát si nechám vlasy dát do zadní části hlavy na takzvané CDčko.

Co byste chtěl, aby lidé věděli o transplantaci vlasů, co by mělo být často zmiňováno nebo zdůrazněno?

Lidi, co tím netrpí, nemůžou a neměli by soudit! Já jsem to vše natočil veřejně, abych dal šanci i ostatním mužům a ženám, kteří třeba vnitřně trpí, stydí se za to a rádi by s tím něco udělali. Chtěl jsem a chci, aby je to podpořilo v jejich rozhodnutí, protože život je krátký na to se užíratTakže na nic nečekejte a běžte do toho.

Jaké máte tipy na údržbu zdravých a krásných vlasů po transplantaci?

Dodržovat pokyny od společnosti, se kterou transplantaci podstoupíte. Používat doplňky stravy, vlasová séra a já jsem jako bonus připojil červené světlo, krevní plazmu a ricinový olej, který je pro vlasy výborný. Jen je hodně hustý. Chystám se na mezoterapii a veškeré zkušenosti budu i nadále sdílet na sociálních sítích.

foto: se svolením Martina Peka, zdroj: Autorský článek