Na které nerovnosti naráží „orgasm gap“, nejspíš víte – muži si při párových hrátkách užívají vyvrcholení častěji než ženy. Vědci si dlouho mysleli, že takhle nespravedlivě rozdala karty matka příroda. Nejnovější americká studie však naznačuje, že nižší skóre ženských orgasmů nemůžeme svádět na biologii.

Ženy, které provozují sex s jinými ženami, totiž mužské statistiky úspěšně dohánějí – a podle psychologů tento slastný úspěch začíná v hlavě. Konkrétně u milostných scénářů, které si píšeme my sami.  Podle sexuologa Marka Broula je orgasmus u žen velice snadno zranitelný různými situačními a zevními vlivy.

„Žena je ve své sexualitě náročnější na partnera, je selektivnější. Pomaleji se postupně s věkem erotizuje. Není výjimkou, když žena první pocitové vyvrcholení prožije až po 30. roce života, a to orgasmus koitální, nekoitální, ale též masturbační,“ objasňuje sexuolog.

Pokud bychom dosažení orgasmu při každém sexu brali jako ideální scénář, tak si ho v Česku užívá pouhých 13 % žen a (srovnejte sami) 63 % mužů. Tento markantní rozdíl vyplynul z tuzemského průzkumu, který detailně zjišťoval zkušenosti s orgasmy od 3409 plnoletých osob. Lépe dopadli pánové, což ale neznamená, že by české páry toto téma dokázaly otevřít.

Pane doktore, stává se, že některé ženy nejsou schopné dosáhnout orgasmu po celý svůj život?

Bohužel ano. Nejméně 8 % žen, tedy téměř každá desátá, zůstává bez prožitého orgasmu po celý život. Asi třetina žen má orgasmus jen někdy, a to pouze za určitých podmínek.

Jaký je rozdíl mezi mužským a ženským orgasmem z fyziologického hlediska?

Orgasmus je především emocionální zážitek, tedy centrální funkce. O jeho kvalitě však do značné míry rozhodují periferní projevy, zejména tonické a klonické stahy svalů pánevního dna. Zatímco centrální emoční prožitky lze těžko trénovat, stahy pánevního svalstva mohou být posíleny vhodným cvičením. Rozdíl mezi mužským a ženským orgasmem z fyziologického hlediska zahrnuje různé aspekty anatomie, hormonální reakce a fyziologické změny během orgasmu.

Marek Broul.

Mužský orgasmus je často spojen s ejakulací, což je proces, při kterém dochází k uvolnění spermatu z penisu. Ejakulace je výsledkem kontrakcí svalů kolem močové trubice a prostaty. Ženský orgasmus může být vyvolán stimulací různých částí vagíny nebo klitorisu, který je velmi citlivý. Mnoho žen dosahuje orgasmu především prostřednictvím klitorální stimulace.

Mužské orgasmy mají tendenci být relativně homogenní v intenzitě a trvání, ačkoli se mohou lišit. Ženské orgasmy mohou být více variabilní v intenzitě a délce – některé ženy zažívají velmi intenzivní a dlouhé orgasmy, zatímco jiné mohou mít kratší a méně intenzivní zážitky.

Co se děje v mozku během orgasmu?

Dle jedné studie je bezprostředně před orgasmem ovlivněna a aktivována senzorická kůra mozková, která zpracovává doteky, a thalamus, který přenáší signály z jiných částí těla. Při orgasmu je pak aktivována insula a cingulární kůra, které zpracovávají emoce. Dále jsou aktivovány hypotalamus a jádro nukleus accumbens, které zpracovává pocity slasti, blaha a radosti, a také nukleus caudatus, který je zodpovědný za paměť. Ženský orgasmus trvá v průměru asi deset až patnáct sekund, zatímco muži se musejí v průměru spokojit jen se šesti vteřinami.

Jaké faktory mohou ovlivnit intenzitu orgasmu?

Intenzitu orgasmu může ovlivnit několik faktorů, které lze rozdělit na fyzické, psychologické a environmentální.

Fyzické faktory:

  • Zdravotní stav: Hormonální rovnováha, například hladina testosteronu nebo estrogenu, může ovlivnit sexuální touhu a libido. Chronická onemocnění, jako je cukrovka nebo kardiovaskulární problémy, mohou ovlivnit průtok krve a nervové funkce, což může snížit intenzitu orgasmu.
  • Fyzická kondice: Pravidelné cvičení zlepšuje cirkulaci krve a zvyšuje citlivost, což může zesílit sexuální prožitek.

Související…

Vasektomie je pořád oblíbenější. A je bezpečná i spolehlivá, říká sexuolog
Milada Kadeřábková
  • Únava a stres: Vyčerpání snižuje energii a schopnost dosáhnout intenzivního orgasmu.
  • Alkohol a drogy: Některé látky tlumí sexuální reakce, zatímco jiné je mohou dočasně zvýšit.
  • Věk: S věkem dochází ke změnám v těle, které mohou ovlivnit sexuální funkci, včetně intenzity orgasmu.

Psychologické faktory:

  • Emoční stav: Úzkost, stres, deprese nebo negativní myšlenky mohou snížit schopnost dosáhnout orgasmu nebo jeho intenzitu.
  • Vzrušení a fantazie: Sexuální vzrušení a pozitivní mentální nastavení mohou výrazně zvýšit intenzitu orgasmu.
  • Sebedůvěra a vnímání vlastního těla: Pozitivní vnímání sebe sama a sexuální sebedůvěra přispívají k lepšímu prožitku.
  • Vztah s partnerem: Kvalita vztahu a emocionální blízkost s partnerem mohou ovlivnit sexuální zážitek. Důvěra a komunikace hrají klíčovou roli.
  • Atmosféra: Příjemné prostředí, kde se cítíte uvolněně a bezpečně, zlepšuje celkový zážitek.
  • Soukromí: Dostatečné soukromí napomáhá uvolnění a lepšímu soustředění na prožitek.
  • Čas a pohodlí: Dostatek času a absence rušivých elementů poskytují lepší podmínky pro intenzivnější zážitek.

Kombinace těchto faktorů může mít značný vliv na intenzitu orgasmu a každý jedinec reaguje na různé vlivy odlišně.

Je možné dosáhnout orgasmu bez fyzické stimulace? 

Ano, je to poměrně běžné, zejména v pubertě ve formě poluce. Tento přirozený biologický proces je spojen s fázemi REM spánku a může vést k nevědomé ejakulaci u mužů nebo vaginální lubrikaci u žen, a to bez fyzické stimulace. 

Někteří muži mohou zažít multiorgasmus, pokud se jim podaří oddělit orgasmus od ejakulace, což je pokročilá technika vyžadující trénink.

Orgasmu bez fyzické stimulace lze dosáhnout i během plného vědomí, ačkoli to není běžné. Tento jev je často označován jako „mentální orgasmus“ nebo „orgasmus mysli“ a vyžaduje velmi specifické podmínky a techniky. Někteří lidé jsou schopni dosáhnout orgasmu pouze prostřednictvím intenzivních sexuálních fantazií, které mohou být natolik silné a podrobné, že vyvolají fyzickou reakci těla vedoucí k orgasmu, aniž by byla nutná jakákoliv fyzická stimulace.

Některé ženy (a vzácně i muži) mohou dosáhnout vyvrcholení během určitých fyzických cvičení, jako jsou například cviky zaměřené na břišní svaly, například zvedání nohou nebo sklapovačky. Tento typ orgasmu, někdy nazývaný „coregasm“, je spojen s aktivací hlubokých svalů pánevního dna a břicha.

Existují nějaké zdravotní přínosy spojené s dosažením orgasmu?

Častý orgasmus má pozitivní vliv na naši psychiku a zdravé sebevědomí, protože tlumí oblasti mozku zodpovědné za pocity strachu, úzkosti a stresu. Lidé, kteří pravidelně zažívají orgasmus, jsou obecně spokojenější, vyrovnanější a také úspěšnější v práci.

Jaký vliv má emocionální a psychologický stav na schopnost dosáhnout orgasmu?

Emocionální a psychologický stav má zásadní vliv na schopnost dosáhnout orgasmu. Tyto faktory ovlivňují jak fyzickou reakci těla, tak i celkový prožitek ze sexuální aktivity. Celkově vzato, emocionální a psychologický stav hraje klíčovou roli v sexuálním prožitku a schopnosti dosáhnout orgasmu. Vytváření pozitivního a podporujícího emocionálního prostředí a práce na vlastním duševním zdraví může výrazně zlepšit sexuální život.

Co je to multiorgasmus a jak se liší od běžného orgasmu?

Multiorgasmus je schopnost zažít více než jeden orgasmus během jedné sexuální aktivity nebo v krátkém časovém úseku, bez dlouhého přerušení mezi jednotlivými orgasmy. Liší se od běžného orgasmu, po kterém následuje refrakterní období – fáze, během které je další sexuální stimulace méně účinná nebo nemožná.

Některé ženy mohou zjistit, že jsou přitahovány k ženám v určitých obdobích svého života, aniž by to nutně měnilo jejich základní sexuální orientaci.

U mužů je méně častý kvůli výraznějšímu refrakternímu období po ejakulaci. Někteří muži však mohou zažít multiorgasmus, pokud se jim podaří oddělit orgasmus od ejakulace, což je pokročilá technika vyžadující trénink. U žen je relativně běžnější, protože jejich refrakterní období je kratší nebo méně výrazné. Mnoho žen může zažít více orgasmů během jedné sexuální aktivity, zejména pokud jsou dostatečně stimulovány.

Jaké jsou nejčastější příčiny neschopnosti dosáhnout orgasmu (anorgasmie) u mužů a žen?

Anorgasmie, tedy neschopnost dosáhnout orgasmu, může mít různé příčiny, které se liší mezi muži a ženami. Tyto příčiny mohou být fyzické, psychologické, nebo související s léky či životním stylem.

U žen je to nejčastěji vlivem stresu, hormonální nerovnováhy, chronickým onemocněním, obavami z bolesti při styku, na orgasmus mají vliv také některé léky – antikoncepce, antidepresiva, alkohol a drogy. A u mužů je to podobné – může se stát, že trpí takzvanou výkonnostní úzkostí. Strach z nedostatečného výkonu může vést k obtížím při dosahování orgasmu. Někteří muži trpí erektilní dysfunkcí a vliv na vyvrcholení má také celkový zdravotní stav muže – psychický i fyzický. Z léku jsou to především antidepresiva. Stejně jako u žen mohou antidepresiva se selektivní inhibicí zpětného vychytávání serotoninu (SSRI = selective serotonin reuptake inhibitor) způsobovat problémy s dosažením orgasmu.

Proč žena se ženou dosáhne více orgasmů?

Ženy mají často lepší porozumění tomu, co jejich partnerka potřebuje, protože mají podobné fyziologické a sexuální prožitky. To může vést k efektivnější stimulaci citlivých míst, jako je klitoris, který hraje klíčovou roli při dosahování orgasmu. Ženy se mohou více zaměřit na předehru a stimulaci citlivých zón, což zvyšuje šance na dosažení více orgasmů.

V lesbických vztazích bývá často silné emocionální propojení a vzájemná empatie, což zlepšuje celkový sexuální prožitek a uvolnění potřebné pro dosažení orgasmu. Dále jsou ženy obvykle otevřenější v komunikaci o svých potřebách a preferencích, což vede k lepšímu vzájemnému porozumění a naplnění sexuálních potřeb.

Zvyšuje se podle vás počet žen, které experimentují, to znamená, že i když jsou „na muže“, zkouší vyhledávat sex i se ženami, protože to zkrátka chtějí zkusit?

Ano, zdá se, že počet žen, které experimentují se sexuálními vztahy s jinými ženami, i když se primárně identifikují jako heterosexuální, se zvyšuje. Tento trend lze často přičítat širším společenským změnám a větší otevřenosti vůči různým formám sexuální identity a orientace. Pro některé ženy může být sexuální experimentování s jinými ženami atraktivní právě proto, že to bylo dříve považováno za tabu. Touha překonat tyto hranice může být silnou motivací k experimentování.

Stejně jako u žen i u mužů může věkem dojít ke snížení citlivosti genitálií, což může ovlivnit schopnost dosáhnout orgasmu.

Sexualita je pro mnoho lidí stále více vnímána jako fluidní, a ne nutně fixní. To znamená, že se může měnit v průběhu času nebo podle situace. Některé ženy mohou zjistit, že jsou přitahovány k ženám v určitých obdobích svého života, aniž by to nutně měnilo jejich základní sexuální orientaci.

Jaký vliv má věk na schopnost dosáhnout orgasmu?

Věk může mít významný vliv na schopnost dosáhnout orgasmu u žen i mužů. Tyto změny souvisejí s fyziologickými, hormonálními a psychologickými faktory, které se mění s postupujícím věkem.

U žen dochází během menopauzy ke snížení hladiny estrogenu, což může vést k vaginální suchosti a ztenčení vaginální sliznice. Tyto změny mohou způsobit nepohodlí nebo bolest při sexu, což může ovlivnit schopnost dosáhnout orgasmu. Starší ženy mohou také častěji pociťovat únavu a stres, které mohou negativně ovlivnit schopnost dosáhnout orgasmu.

U mužů může s věkem docházet k postupnému poklesu hladiny testosteronu, což může vést ke snížení sexuální touhy (libida) a obtížnějšímu dosažení vyvrcholení. Stejně jako u žen i u mužů může věkem dojít ke snížení citlivosti genitálií, což může ovlivnit schopnost dosáhnout orgasmu.

Jaký je rozdíl mezi klitorálním a vaginálním orgasmem?

Klitorální a vaginální orgasmus jsou dva různé typy ženského orgasmu, které se liší v tom, jak a kde je stimulace vedoucí k orgasmu vyvolána.

Klitorální orgasmus je dosažen stimulací klitorisu, což je velmi citlivý orgán, umístěný v přední části vulvy. Klitoris obsahuje tisíce nervových zakončení, což z něj činí jedno z nejcitlivějších míst na ženském těle. Tento typ orgasmu je obvykle vyvolán přímou stimulací klitorisu, například rukou, jazykem, sexuální hračkou, nebo během sexuálního aktu, kdy dochází k nepřímé stimulaci klitorisu, například při tření o tělo partnera. Pro mnoho žen je tento typ orgasmu snadno dosažitelný a může být rychlý a intenzivní.

Vaginální orgasmus je často popisován jako hlubší a rozšířený pocit, který může zahrnovat celou pánevní oblast. Pro některé ženy je tento typ orgasmu méně intenzivní než klitorální, ale více emocionálně nebo fyzicky uspokojující.

Vaginální orgasmus je dosažen stimulací vnitřní části vagíny, zejména oblasti známé jako bod G (celým názvem Gräfenbergův bod), což je zformované množství nervové tkáně a velmi citlivá oblast ženské vaginy. Nachází se na přední stěně vaginy (přibližně 5–7 cm uvnitř přední stěny vagíny), nebo jiných citlivých míst uvnitř pochvy. Tento typ orgasmu je často vyvolán penetrací penisu, prstů, sexuální hračky, nebo jinými metodami, které stimulují vnitřní vaginální stěny. Vaginální orgasmus je často popisován jako hlubší a rozšířený pocit, který může zahrnovat celou pánevní oblast. Některé ženy pociťují, že tento typ orgasmu je méně intenzivní než klitorální, ale více emocionálně nebo fyzicky uspokojující.

Některé ženy mohou zažít kombinovaný orgasmus, což je simultánní orgasmus zahrnující stimulaci klitorisu i vagíny. Tento typ orgasmu je často popisován jako velmi intenzivní a komplexní, protože zahrnuje pocity z více oblastí současně.

Je důležité poznamenat, že každá žena je jiná, a ne všechny ženy zažívají vaginální orgasmus. Pro některé ženy je vaginální orgasmus obtížně dosažitelný nebo nedosažitelný, zatímco jiné mohou preferovat vaginální stimulaci.

Může orgasmus sloužit jako forma uvolnění stresu nebo zlepšení nálady?

Ano, orgasmus může sloužit jako účinná forma uvolnění stresu a zlepšení nálady. Toto pozitivní působení na psychiku a tělo je způsobeno kombinací fyziologických a neurochemických procesů, které probíhají během a po orgasmu.

Během orgasmu dochází k uvolňování endorfinů, často označovaných jako „hormony štěstí.“ Endorfiny působí jako přírodní analgetika a euforizující látky, což vede k pocitu pohody a snížení stresu. Po orgasmu se také zvyšuje hladina oxytocinu, známého jako „hormon lásky“ nebo „hormon objímání.“ Oxytocin podporuje pocit blízkosti a intimity s partnerem, což může zlepšit náladu a zvýšit pocit pohody.

Orgasmus rovněž vyvolává svalové kontrakce a následné uvolnění svalů, což může pomoci zmírnit fyzické napětí a stres. Toto uvolnění je zvláště prospěšné, pokud je člověk fyzicky nebo psychicky napjatý.

Orgasmus tedy nejen přináší fyzické potěšení, ale může také výrazně přispět k duševní pohodě, uvolnění stresu a zlepšení nálady. Tento pozitivní účinek je univerzální a může být prospěšný jak pro jednotlivce, tak pro páry, kteří si přejí zlepšit svou celkovou kvalitu života.

foto: Zdeněk Strnad / Midjourney, se svolením Marka Broula, zdroj: Autorský článek