Jezte ovoce, je zdravé. A dejte si zeleninu, nic lehčího a výživnějšího není. Ovoce a zelenina jsou ovšem plné pesticidů. Nedávno to potvrdila nezisková environmentální organizace EWG (Environmental Working Group), která se ve Spojených státech věnuje výzkumu obsahu toxických látek v potravinách.

Odborníci na výživu doporučují ideálně jednu až dvě porce ovoce denně a ke každému jídlu navíc porci zeleniny. Svému tělu ale uděláte dobře jen tehdy, když ony přírodní poklady, které se do sebe snažíte kvůli důležitým živinám dostat, nejsou plné pesticidů.

Související…

Jak zbavit ovoce pesticidů? Nejlépe pomůže obyčejný ocet
Milada Kadeřábková

Naši předkové to měli v tomto ohledu o poznání jednodušší. Všechno si vypěstovali doma a věděli, co jedí. To bohužel pro dnešní spotřebitele neplatí. Alarmující zpráva organizace EWG, která byla zveřejněna počátkem letošního roku, donutí každého zamyslet se nad tím, co v obchodě s potravinami skutečně hodit do košíku.

Jahody, špenát či jablka se samozřejmě nakupovat dají. Nejlépe ale v organické, tedy Bio kvalitě, a ideálně od lokálních pěstitelů.

V její výroční zprávě pro spotřebitele, která obsahuje i informace o množství pesticidů v potravinách, se dočtete, že jahody jsou již třetím rokem na seznamu nejvíce pesticidních potravin. Jedna třetina všech vzorků jahod obsahuje podle této zprávy 10 a více pesticidů.

Oblíbené a nebezpečné

Seznam nejvíce kontaminovaných druhů ovoce a zeleniny ale kromě jahod obsahuje i další oblíbené pochutiny, které se na našich stolech objevují každý den. Jedná se třeba o špenát, nektarinky, jablka, hroznové víno, broskve, třešně, hrušky, rajčata, celer a brambory. Tento výčet vypadá ještě hůř, když ho sloučíme s výzkumy Americké odborné pediatrické společnosti. Ty spojují požívání pesticidů s rizikem zhoršeného vývoje mozku plodu v těhotenství, které může pokračovat v raném dětství. Proto se doporučuje zejména u dětí konzumaci pesticidů maximálně omezit.

Menší pěstitelé neprodukují ve velkém. Proto nemusí používat tolik pesticidů

Jahody, špenát či jablka se samozřejmě nakupovat dají. Nejlépe ale v organické, tedy Bio kvalitě, a ideálně od lokálních pěstitelů. Bývá to o něco dražší než v supermarketu (ale ani to není pravidlem), ovšem člověk má pak větší záruku, že jí opravdu něco zdravého.

Čisté plody

A pokud si chcete být úplně jistí, existuje i 15 druhů ovoce a zeleniny, které organizace EWG označila za „čisté“. Jedná se o avokádo, kukuřici, zelí, cibuli, hrách (zmrazený), papáju, chřest, mango, lilek, kiwi, sladké melouny a melouny cantaulope, květák a brokolici. Zdravý by měl být také čerstvý ananas.

foto: Shutterstock, zdroj: EWG