Čaj. Bezesporu jeden z nejoblíbenějších nápojů světa. V horkých letních dnech dokáže organismus zchladit, v zimě naopak příjemně zahřeje. Umí dodat energii, ale i ukolébat ke klidnému spánku. A v neposlední řadě nesmíme opomenout jeho zázračné léčivé účinky. Jaké jsou ale nejoblíbenější druhy právě v tomto období?

Každodenní konzumace čaje není pro mnohé z nás nic neobvyklého. Doma v kuchyňských přihrádkách máme hned několik balení a s radostí si je dáváme i v restauracích či barech. Věděli jste odkud tento horký nápoj vlastně pochází a jak působí na váš organismus?

První objev

Podle čínské legendy sahá původ čaje až do roku 2737 před naším letopočtem. Tehdy se císař Šang-nung vydal meditovat do hlubokých lesů. Ponořen do svých myšlenek seděl u plápolajícího ohně, zatímco jeho věrný sluha převařoval znečištěnou vodu. Jakmile se však zvednul vítr, z nedalekého keře přistanulo v kotlíku pár suchých lístků. Pronikavé aroma, které se neslo vzduchem vyrušilo panovníka z rozjímání. Zvědavost mu nedala a tak okusil tajemný mok, který ukuchtil sluha čirou náhodou. Překvapen lahodnou chutí vydal se Šang-nung zpět do císařského paláce zvěstovat o nečekaném objevu.

V dnešním Japonsku se zase vypráví příběh o budhistickém mnichovi jménem Bodhidharma, který se zavázal slibem k devítileté meditaci. Jednoho dne však zamhouřil oči a upadl do bezesného spánku. Rozezlen, že nevydržel zůstat vzhůru, odříznul si mnich na druhý den obě víčka, aby se podobné selhání už nikdy neopakovalo. V okamžiku, kdy je kajícník odhodil na zem zapustila ihned kořeny a na místě vyrostl keř čajovníku. Odvar z jeho listů tak dodává lidem z celého světa energii a pomáhá se soustředěním, nejen při meditaci.

Čaj léčí

Jedním z nejoblíbenějších druhů je bezpochyby černý čaj. Těžko si v zimě po náročném dni představit něco lepšího, než šálek horkého nápoje… Tento druh ale není populární jen pro svou výtečnou vůni a zlatavou barvu, ale hlavně kvůli svým, u nás často opomíjeným, účinkům. V čem tedy tkví jeho prospěšnost pro lidský organismus? Především v tom nejdůležitějším – tedy v posílení imunitního systému našeho těla. Navíc díky obsahu vitaminu B1 zlepšuje náladu, což s radostí uvítáme zvláště v pochmurném počasí. Některé výzkumy dokonce tvrdí, že pravidelné pití černého čaje snižuje riziko výskytu cukrovky, která je v poslední době bohužel čím dál běžnější diagnózou i u mladých lidí.


Pokud však nedáte dopustit na bylinkové čaje, vsaďte na meduňku či třezalku, které zklidňují nervový systém a pomáhají při nespavosti, bolestech žaludku i migrénách. Od nachlazení a chřipky vám uleví čaje bohaté na vitamín C, například z černého bezu nebo šípků.
Proti nejrůznějším zánětům i infekcím hrdinně bojuje čaj zázvorový. Je tak ideální prevencí proti nachlazení a dokonce tiší i bolest v krku. Díky jeho zahřívacím účinkům je populární hlavně v chladném období.

Nezbytná přísada

Jestliže si horký čaj rádi osladíte medem, měli byste vědět, že se při teplotách vyšších než 42° C ničí jeho účinné látky. Abyste tedy nepřišli o jeho pozitivní schopnosti nikdy nedávejte med do horkých nápojů, ale raději chvíli počkejte.

 

Foto: Pixabay