Pamatujete ještě na ty doby, kdy jste si s nejlepší kamarádkou půjčovaly navzájem svá oblíbená trička a kšeftovaly s plakáty boybandů? Ve třídě jely ve velkém kartičky s hokejisty nebo Pokémony a když vám rodiče nechtěli koupit nové album Spice Girls, půjčili jste si CD od spolužáka výměnou třeba za Wanastowi Vjecy. I když svět povinné školní docházky už zmizel kdesi v hlubinách času, některé trendy se vrací – a naštěstí to není šusťáková souprava!

Swap markety i knihobudky

Oblečení si se svými kamarádkami můžete půjčovat bez ohledu na věk, tedy pokud máte stejnou velikost, ale vyrazit můžete i na tzv. swap market. Tato příjemná místa setkání jsou skvělým příkladem uplatnění sdílené ekonomiky, přinést tam můžete nejen oblečení a doplňky, ale i drobné dekorace nebo pokojové rostliny, které už doma nepotřebujete. Odnést si zase můžete cokoli, co se vám zalíbí. Když dáte přednost výměně před nákupem, nejen, že přispějete k udržitelnému životnímu stylu, ale užijete si i nějaká překvapení. Nikdy totiž nevíte, na co narazíte!

Ti, co si raději pořídí knihu než nový kousek do šatníku, zase ocení knihobudky. K velké radosti všech knihomolů jejich počet neustále roste, najdete je nejen na nádražích, ale také v parcích a ve spoustě kaváren. Zpestřit si tak můžete cestu vlakem i posezení v parku či u kávy a přečtené tituly zase vrátit, klidně do jiné knihobudky.

Prázdniny jako z filmu – vyměňte si dům!

Vaše výměny ale rozhodně nemusí končit u drobností. Co takhle dočasná výměna domů? Přesně na tom je postavená zápletka oblíbeného filmu Prázdniny (2006), kde si Kate Winslet a Cameron Diaz na nějakou dobu vymění své domovy se vším všudy. Romantický happyend ani krasavce typu Jude Law vám nikdo nezaručí, ale prázdninovou výměnu domácností si můžete vyzkoušet i vy, stačí sebe a svůj dům zaregistrovat do jedné z agentur. Výhody to má nejen ekonomické, ale tahle nevšední dovolená vám umožní také nahlédnout do života jiné rodiny, poznávat odlišné kultury a třeba i navazovat nová přátelství.

Dobrodružství na silnici i ve vlnách: karavany i luxusní jachty

Jste raději pořád v pohybu a stále stejný výhled za oknem vás nudí? Půjčte si karavan! Obytné vozy jsou čím dál populárnější, jak může potvrdit Lukáš Janoušek, CEO Campiri, největší online půjčovny karavanů v Evropě: „Prostě si vyberete karavan a druhý den už můžete jezdit kdekoli jen chcete. Tu svobodu si zamilujete.“ Pokud jste sami vlastníky karavanu a víte, že ho můžete postrádat na nějaký čas nabídněte ten svůj prostřednictvím Campiri  na pronájem – i taková možnost tu je.

Existují i platformy propojující majitele luxusních jachet, které vám umožní výměnu plavidel bez náročné administrativy a s minimálními náklady. Paul Tesar, zakladatel společnosti Iguana Technology, která stojí za sofistikovaným online rezervačním systémem projektu YachtSwaps zdůrazňuje: „Tohle je doslova revoluce ve světě luxusního cestování. Jeden den jste na své lodi na Jadranu a další můžete trávit na jiné třeba na Floridě. Nebo kdekoli si vyberete!“

Výměny, půjčování a sdílení nejsou jen moderní trendy dnešní doby, ale základní stavební kameny sdílené ekonomiky, je to cesta, která otevírá nové příležitosti a vytváří nová společenství. Objevujte svět, vychutnejte si svobodu a flexibilitu, šetřete životní prostředí i svou peněženku nebo prostě jen sdílejte radost a zážitky s ostatními. Proč nezačít ještě dnes?

Související…

Nezaměnitelní „účastníci zájezdu“: Našince na pobytové zahraniční dovolené poznáte jednoduše
Kristýna Nedobitá

foto: Adobe Stock, zdroj: Campiri