„Pacienty odsud budou záchranáři převážet do Všeobecné fakultní nemocnice, do Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí nebo k Apolináři. Žádná z těchto nemocnic totiž nemá vhodnou přistávací plochu. Ve většině případů, kdy zasahuje letecká záchranná služba, je každý okamžik klíčový – počítají se doslova minuty a vteřiny, které mohou znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Proto jsem nesmírně ráda, že jsme konečně na startu realizace heliportu a Pražané budou mít ještě rychlejší a efektivnější pomoc, když ji budou nejvíce potřebovat,“ říká Alexandra Udženija, náměstkyně primátora pro oblast zdravotnictví.

„Plovoucí heliport bude unikátním, a hlavně potřebným zařízením, lidé v ohrožení života či s dalšími akutními problémy se rychleji dostanou do blízkých zdravotnických zařízení. Jako lékař moc dobře vím, že často jde o minuty a nová přistávací plocha pro vrtulníky může tyto potřebné minuty ušetřit. Jsem rád, že dostupnost akutní lékařské péče se v hlavním městě opět zlepší,“ sděluje primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Jedná se o velmi atypický a v celé republice unikátní projekt, který podléhá specifickým parametrům a pravidlům. Pro stabilitní užití helidecku, jehož betonové plováky budou mít rozměry 20 x 20 metrů, se uvažuje s maximální hmotností vrtulníku 9 tun. Zároveň zde musí být dodrženy veškeré požadavky leteckých předpisů Ministerstva dopravy České republiky a Úřadu pro civilní letectví.

Budoucím správcem helidecku bude Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. „VFN nemá ve svém areálu heliport, a prozatím ani prostor, kde by mohl vzniknout. Vrtulníky, které převážejí pacienty do nemocnice, proto přistávají v Zítkových sadech u Palackého náměstí. Tam se ale občas konají trhy či jiné akce, plně proto podporujeme vznik tohoto heliportu v Podskalí,“ uvádí David Feltl, ředitel VFN Praha s tím, že sanitka s pacientem by dojela od heliportu do nemocnice asi za tři minuty.

Přistávací prostor v Zítkových sadech je dlouhodobým provizoriem. Nejen že jsou v těsné blízkosti u výstupu z metra, ale jsou také velmi využívaným parkem. Pro záchranáře, kteří bojují o čas, je velmi komplikované čekat na vyklizení veřejného prostranství, aby mohl vrtulník vůbec přistát.

Petr Kolouch, ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, k tomu dodává: „Vítáme toto řešení, které efektivně přispěje k hladkému předávání pacientů z vrtulníku do sanitního vozu i ke zvýšení bezpečnosti pacientů, veřejnosti i samotných posádek. Speciálně vyčleněný záchranářský heliport na břehu Vltavy je příhodnější než stávající místo v Zítkových sadech a zrychlí transport pacientů, kteří jsou často ve velmi vážném stavu, hned do několika klíčových pražských zdravotnických zařízení.“

Související…

Proč nemůžeme přestat kýchat? Může za to prach, bacily, ale i 👉👌
Oldřich Pospíšil

foto: MČ Praha 2, zdroj: MČ Praha 2