fbpx

Vodácká vášeň Čechů: Které řeky sjíždět a kde si odpočinout? Dalších 5 fotografií v galerii
Ilustrační foto. (zdroj: Adobe Stock)

Prázdniny jsou sice u konce, léto však zdaleka ne. Ještě několik týdnů bude počasí přát radovánce, která má u nás ohromnou tradici. Vyrazit na jednu z našich řek bude i v babím létě možné, ba příjemnější: právě teď je na seznámení s touhle nádhernou a společenskou kratochvílí ideální doba. Polevil prázdninový provoz, na řekách je méně lodí a ubytování se hledá mnohem snáz.

Zveřejněno: 29. 8. 2024

Češi mají tuhle aktivitu v krvi a mezi dospělými abyste pohledali nešťastníky, kteří aspoň jednou v životě nějakou tu řeku nespluli. Pokud patříte mezi ně – nebo máte kolem sebe začátečníky v podobě ratolestí –, určitě se nenechejte odradit a na říční dobrodružství se vydejte!

Lodě, pádla, sudy, vesty a další výbavu jako vodácké bundy nebo přílby si snadno pořídíte v půjčovně. Všechno vysvětlí a lodě přivezou na místo vašeho startu a pak si je v cíli putování zase vyzvednou.

Teď už zbývá pouze rozumně zvolit, na kterou řeku a její úsek se vypravit, a vytipovat si ty správné kempy či tábořiště. Dobré je připravit se předem a ještě doma si místa na přenocování vybrat, případně i zarezervovat.

„Na našem webu si můžete vybrat z desítek kempů a tábořišť podél téměř každé řeky. Díky filtrování podle různých kritérií si určitě zvolíte taková místa, která vám budou vyhovovat a splňovat vaše požadavky, ať už chcete spát ve stanu, v chatce, přejete si pohodlně vařit ve vybavené kuchyni, hledáte místo s dětským hřištěm, anebo vás zajímá večerní program,“ vypočítává Marek Jermář, manažer webové platformy dokempu.cz, na níž najdete právě i kempy zaměřené speciálně na vodáky. Několik jsme jich pro vás vybrali i my.

A teď to hlavní: kterou řeku si pro první vodácké záběry vybrat? My doporučujeme ty následující:

Vltava

Naše nejdelší řeka si mezi vodáckým lidem právem vysloužila oblibu díky krásné okolní přírodě i nepřeberným množstvím zajímavostí a památek, které lze cestou navštívit. Výhodou také bývá slušně vysoká hladina i během suchých období. Pro méně zkušené je skvělý horní úsek řeky od Soumarského mostu do Nové Pece na Lipně. Vede překrásnou chráněnou přírodou Šumavy a voda bývá křišťálově čistá. Pozor jen na daň za popularitu tohoto úseku: je nutné jej rezervovat předem a vyrazit můžete za drobný poplatek, denní počet lodí je navíc omezený. Když ale vše naplánujete s předstihem, svezete se náramně.

Na vltavských březích se i nachází jeden z nejhezčích kempů – Branná, který si vás získá milým personálem, čistotou, udržovanými zděnými toaletami, nabíječkami na telefony nebo teplou sprchou i pozdě v noci. Přespat můžete kromě stanu v chatkách, podsadových stanech nebo tee-pee. K dispozici je vyhlášená restaurace, stolní tenis, pétanque nebo lanové centrum. Za zmínku stojí rovněž původní vodácký kemp U Kučerů na pravém břehu řeky v obci Zlatá Koruna. V areálu, který mimo jiné láká na bohatou nabídku různých druhů občerstvení nebo na dvě stě míst k sezení pod pergolou, řada oblíbených vodáckých tras končí.

kemp branna zdroj kemp branna3

Berounka

Asi nejlepší volba pro rodiny s dětmi a ty, kdo hledají pomalé tempo a pohodu. Tok je klidný a okolní krajina plná skal, travnatých břehů a konejšivých tůní, které vybízejí ke koupání. Právě Berounka může být řekou, která vaše srdce pro vodáctví navždy získá. Typicky se jezdí z Chrástu u Plzně do Roztok u Křivoklátu, případně dál až pod Karlštejn.

Na malebném ostrově uprostřed řeky ve skalnatém údolí Českého krasu a v blízkosti nejznámějšího českého hradu Karlštejn leží kemp Ostrov-Zadní Třebaň. Je kousek – 25 kilometrů – od hlavního města a na sedmi hektarech nabízí ubytování v devatenácti chatkách. Druhým tipem je Zvíkovec Pod Mostem, jehož historie sahá do roku 1996 a dnes nabízí velice solidní zázemí nejen pro vodáky.

kemp ostrov zadni treban zdroj kemp ostrov1

Ohře

Řeka, která rovněž nabízí poklidné úseky, ale také trochu akčnější části. Užijete si na ní klidně i jeden den, ale i týdenní putování. Sjízdná je po celý rok, nabízí pomalé tempo, meandry i živější peřeje a jezy. Scenerii tvoří chráněný Slavkovský les, jemuž kontrastují lázeňská města. Začít můžete v Chebu a skončit v Karlových Varech, případně si trasu prodloužit až do Klášterce nad Ohří. Populární je vodácké tábořiště Vojkovice s nezaměnitelným geniem loci a minerálkou Mattoni, která teče přímo v areálu!

kemp vojkovice zdroj kemp vojkovice

Sázava

Jste-li z hlavního města a jeho okolí, je tahle řeka ideální volbou díky své dobré dostupnosti vlakem. Takzvaná Zlatá řeka protéká nádhernou a rozmanitou krajinou, malebnými městy a kolem řady hradů a zřícenin. Své kouzlo mají i tradiční trampské osady. Sázava si nese pověst nejkrásnější české řeky – je proto frekventovaná, nabízí však také nadprůměrně dobré zázemí. Pro začátečníky je vhodný jednodenní úsek ze Světlé nad Sázavou do Ledče.

Na Sázavském ostrově v malebném městě, kterým procházela historie a jehož klášter byste rozhodně neměli minout, najdete rozlehlý rekreační areál o rozloze šedesát tisíc metrů čtverečních. Přímo v něm je restaurace, řada sportovišť a volnočasových atrakcí. Přespání nabízejí také v mobilních domech a apartmánech. Pořádají se tu koncerty a diskotéky a promítají se filmy v letním kině. Známým pojmem je také kemp pod peřejemi Stvořidla, který nabízí kromě klasického vodáckého kempu a spaní ve vlastních stanech i možnost ubytování ve čtyřlůžkových karavanech.

sazava adobe stock

A tip na závěr: pokud chcete prchnout před davy, vydejte se na jednu z řek, které nejsou přeplněné ani v hlavní sezoně: na české řeky Ploučnici, Otavu či Lužnici – tedy Starou a Novou řeku neboli Mekku českých vodáků –, na Moravě pak soukromí skýtají Dyje, Opatovice nebo Morava, u které se nachází útulný kemp In Life s wellness či trampolínami a možností rybaření.

Související…

Klíšťata letos útočí víc, mají dobré podmínky. Svědčí jim teplo a vlhko
Alžběta Bublanová

foto: Adobe Stock, zdroj: dokempu.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...