fbpx

Do třetice všeho dobrého. VLS lákají na další ročník Brdského stromsázení 2 fotografie
zdroj: Vojenské lesy a statky

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. zvou na oblíbenou akci, jejímž cílem je založit druhově pestrý les. Bohatý a celodenní program bude na všechny dobrovolníky čekat 14. září od 10 hodin v Lokalitě Velcí u Jinců na Příbramsku.

Zveřejněno: 5. 9. 2024

Tisíce sazeniček různých druhů stromů bude i po třetí čekat na veřejnost, která svou pomocí zanechá stopu v Brdských lesích. „Přijďte založit druhově pestrý a trvale udržitelný stabilní les s různorodou prostorovou strukturou pro budoucí generace,“ láká zájemce ředitel divize Hořovice Vojenských lesů a statků ČR David Novotný.

„Letošním cílem je změnit druhovou skladbu smrkových monokultur v brdských lesích. Nebudeme obnovovat smrk smrkem, ale vysadíme sazeničky buku, ale i menší množství třešní. Tím, že nakombinujeme různé druhy pomůžeme krajině. Zpevní se a les bude méně náchylný k případným kalamitám,“ vysvětlil David Novotný.

V minulém roce si na akci našlo cestu šest tisíc lidí a svou výsadbou dvou a půl tisíc stromů pomohli ochránit krajinu proti klimatické změně. Bezlesí po zaniklé brdské obci Velcí u Jinců se proměnilo v rozlehlý ovocný sad, kdy mezi vysázenými stromy dominovaly třešně, hrušně a jabloně. Smyslem této unikátní dobrovolnické iniciativy není obnovovat hospodářské lesy, ale zapojit veřejnost do tvorby a zkrášlování krajiny, která musí být vzhledem k probíhající klimatické změně ještě pestřejší a bohatší, než jsme si mysleli před pár lety.

Bude co dělat

Brdské stromsázení nabídne bohatý program pro malé i velké. Ti menší se mohou například těšit na unikátní překážkovou dráhu, kterou pro ně připraví vojáci z Velitelství teritoriálních sil z projektu POKOS (Příprava občanů k obraně státu) a lesáci z VLS. „Půjde o unikátní propojení našich sil a vojáků. Už teď mohu říct, že se u toho děti i trošku zapotí a zjistí, jaké to je pohybovat se jako voják v terénu,“ naznačil novinku mluvčí VLS Petr Toman.

brdske stromsazeni

Na nejmenší bude čekat i dětské divadlo s místními ochotníky. Ti větší návštěvníci se pak mohou pokochat vojenskou technikou z ‘domovského‘ 13. dělostřeleckého pluku. Své stánky, a především svou práci představí také státní podniky spadající pod Ministerstvo obrany ČR. Příkladem je unikátní autonomní robot Taros z dílny Vojenského opravárenského podniku určený k průzkumu či transportu zraněných vojáků z první linie. Na Brdském stromsázení ale bude rozvážet sazenice stromů.

Z programu ještě vyniká autogramiáda sportovců z Dukly, ukázky jineckých pyrotechniků, rozhovory s lidmi z Brd o Brdech či ukázky techniky a zvířat Vojenských lesů a statků. „Z našich zkušeností víme, že k nám míří především rodiny s dětmi. A proto není od věci vypíchnout i skvělou práci našich lesních pedagogů, kteří budou na místě a hravou formou osvětlí život v lese,“ dodal Petr Toman.

Jednotlivé body programu budou průběžně upřesňovány a doplňovány na webovém portálu ww.vls.cz a Instagramu a Facebooku Vojenských lesů a statků. Tam také najdete řadu podrobností, zajímavostí a videopozvánek. Záštitu nad Brdským stromsázením 2024 převzala ministryně obrany Jana Černochová.

Související…

Publicistka Jana Uhlířová: Stromy, zdroje síly a věrní strážci
Nový Fénix

foto: Media List, zdroj: Media List

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...