Příliš hřejivé povlečení, rozepnuté knoflíky, ze kterých leze přikrývka ven, či kousavý materiál, kvůli němuž se malý neposeda v posteli neustále převaluje, a ne a ne usnout. Faktorů, které je třeba při nákupu lůžkovin do dětského pokoje zohlednit, existuje celá řada. Vedle hezkého motivu je důležité myslet především na materiál, který aktivně reflektuje roční období, ale také způsob zapínání.

Citlivý přístup na prvním místě!

Vhodný výběr textilie, která bude dětské postýlce nejen slušet, ale především bude pro pokožku malých spáčů šetrná a jemná, je naprostý základ. Ne všechny materiály však vysoké požadavky splňují, proto vedle hezkých a pestrých motivů je třeba věnovat pozornost i složení. A jaké látky jsou nejlepší?

Mušelín je ideální volbou pro ty skutečně nejmenší. Novorozenci a batolata potřebují být neustále obklopeni měkkými materiály, které křehká tělíčka zbytečně nepodráždí, a naopak zajistí opravdu intenzivní péči. Tato přírodní látka je dokonale lehká, na dotyk velmi hebká a také prodyšná. Skvěle se navíc přizpůsobuje i okolním podmínkám. Během tropických nocí odvádí nadbytečnou vlhkost a v chladnějším počasí zase umí i zahřát. Díky jemně tkaným vláknům, které se s každým dalším vypráním stávají jemnější a poddajnější, látka rychle schne a není třeba ji ani žehlit. Jde navíc o materiál vhodný pro děti trpící atopickým či jiným druhem kožního onemocnění. Pokožku zbytečně nedře, nevysušuje a spíše napomáhá jejímu uvolnění a odpočinku.

Materiály, které odolají i každodenním nástrahám

U povlečení pro starší děti je důležité se zaměřit především na kvalitu a výdrž materiálu. Nenahraditelnou stálicí, kterou nikdy nic nezkazíte, je 100% bavlna. Nadčasová textilie je utkaná z přírodních a pevných vláken, díky kterým jsou lůžkoviny vhodné ke každodennímu použití a častému praní. „Bavlněné povlečení se hodí do každého ročního období. V létě nechá vaši pokožku dostatečně dýchat a v zimě vás naopak příjemně zahřeje. Přestože je látka velmi pevná, určitě se není třeba obávat hrubosti jejích vláken. Naopak! Bavlna si vás získá právě pro svou jemnost. Pokud člověk touží po skutečně nejvyšší kvalitě tohoto přírodního materiálu, měl by sáhnout po bavlně renforcé, která je pomocí speciálního roztoku zbavená svrchních vrstev tak, že zbydou jen ta skutečně nejkvalitnější vlákna. Jedinou nevýhodou bavlněného povlečení obecně je nutnost žehlení,“ komentuje Jakub Kalvoda, CEO společnosti MK Lůžkoviny. Nepříliš známá, přesto však do dětského pokoje ideální, je i polybavlna, která kombinuje ty nejlepší vlastnosti přírodní bavlny a syntetického polyesteru. „Jde o materiál, který z 80 % tvoří bavlna a z 20 % polyester. Díky tomu je látka nejen velmi pratická, ale také šetrná i k vaší peněžence. Na rozdíl od přírodních materiálů je cena polybavlny značně příznivější. Usporná je navíc i v rámci praní, kdy ji stačí klidně i program o teplotě 30 °C,“ dodává Kalvoda.

Vedle přírodních textilií se do dětských pokojů hodí i ty syntetické a to především, pokud vaše dítě trpí na nepříjemné alergie. Nežádoucí roztoči, plísně a jiné mikroorganismy dávají přednost spíše přírodním vláknům, které pro ně představují ideální útočiště. Naopak umělým materiálům jako je například mikroplyš se spíše vyhýbají. Povlečení z této tkaniny s sebou přináší celou řadu dalších výhod. Kromě hypoalergenních vlastností je také obecně považováno za nejvhodnější do chladného a zimního počasí. Dlouhá vlákna jsou nejen velmi příjemná na dotyk, zároveň i skvěle zahřejí. U dětí je navíc tento hravý materiál velmi oblíbený, jelikož mají pocit, jako by každý večer usínaly v objetí svého nejmilejšího plyšového ochránce. Radost budou mít také praktické hospodyňky, jelikož mikroplyšové povlečení nevyžaduje přílišnou péči. Stačí tkaninu vyprat na 40 °C, nechat proschnout a vzhůru do postele!

Rozhoduje velikost i zapínání

Vyznat se v jednotlivých rozměrech může být občas skutečný oříšek. Než se proto vydáte na nákup hezkého povlečení pro vaše nejmenší, zkontrolujte si, jakou velikost mají polštáře a deky v postýlce. „Nejmenší rozměr přikrývek, který se většinou využívá u lůžkovin vhodných pro novorozence a batolata, je 90 x 140 cm. U malých dětí kolem třetího roku bývají deky v rozměru 100 x 135 cm. V postelích předškoláků a školáků jsou již standardem klasické přikrývky ve velikosti 140 x 200 cm,“ vysvětluje jednotlivé míry CEO společnosti MK Lůžkoviny.

Vedle rozměrů je důležité zvážit také způsob zapínání. Přestože velkým školákům nemusíte již vysvětlovat, že knoflíky na povlečení mají své opodstatnění, proto by je neměli trhat ani dávat do úst, pro malé děti je to ještě obtížné pochopit. Je proto potřeba být obezřetný a raději nebezpečným situacím v podobě spolknutých knoflíků předcházet a volit lůžkoviny se zipem nejlépe všitým dovnitř textilie.

Na vzhledu záleží!

Ačkoliv jde především o užitek a kvalitu, určitě je třeba myslet také na jejich styl a design. Je vaše dítě odvážný cestovatel a dobrodruh, který touží prozkoumat svět dávných dinosaurů, či je jeho snem stát se veterinářem a pomáhat malým i velkým zvířecím kamarádům, nebo snad máte doma křehkou duši, která dává přednost kouzelnému světu princezen, jednorožců a motýlků jemných pastelových odstínů? Vzorů, motivů a barevných kombinací existuje nepřeberné množství, ze kterého si vybere skutečně každý. Podpořte dětskou fantazii a zapojte do konečného výběru i vaše ratolesti. Budou mít radost nejen ze zvoleného motivu, ale především se budou cítit důležité a součástí rozhodování. Vy si navíc ušetříte čas s vracením nehodícího se povlečení, ve kterém váš malý neposeda zkrátka spát odmítá.

 

 

foto: MK Lůžkoviny, zdroj: MK Lůžkoviny