Slané koláče jsou francouzskou specialitou, ale určitě jimi nepohrdne nikdo ani v našich končinách. Je to vděčné jídlo, které je dobré za tepla i za studena, a je to věrný společník na všech túrách a výletech.
Hledáte-li něco originálního a přitom nepříliš složitého ke svačině, pusťte se do pečení slaného pečiva.
Špenát by měl být součástí každého jídelníčku. Obsahuje totiž spoustu užitečných vitamínů i minerálů.
Na těsto budete potřebovat:
150 g hladké pšeničné mouky
50 g celozrnné hladké špaldové mouky
100 g pokrájeného másla
1 vejce
sůl
voda
Na náplň budete potřebovat:
500 g mraženého listového špenátu
200 ml tučné smetany
150 g tvrdého kozího sýra
1 větší vejce
2 stroužky česneku
1 cibule
přepuštěné máslo
slunečnicová semínka
sůl
pepř
Postup:
Těsto - Prosátou mouku zpracujeme se solí a máslem. Máslo by nemělo být moc změklé, jinak těsto ve výsledku nebude křehké. Když je tuk spojený s moukou, přidáme vejce a v případě potřeby trochu vody. Zabalíme do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme v chladu odpočívat alespoň půl hodiny. Poté těsto vybalíme a rozválíme do koláčové formy.
Náplň - Cibuli s česnekem osmažíme na přepuštěném másle. Přidáme listový špenát, smetanu a necháme zlehka podusit. Osolíme a opepříme. Na závěr vmícháme vejce a kozí sýr. Navrstvíme na těsto, posypeme slunečnicovými semínky a pečeme v předem vyhřáté troubě přibližně 40 minut.
Vyzkoušejte také:
foto: Shutterstock