Pohanka není pouze aktuálním módním hitem, ale jde o všelék, který konzumovaly ve velkém už naše pra pra prababičky. Jestliže jste tuto zdravotní bombu ještě nezařadili do svého jídelníčku, je nejvyšší čas to změnit. Začít můžete třeba tímto lahodným receptem.

Výhoda pohanky tkví v její rychlé přípravě. Dá se snadno zpracovat tak, aby se sypala, i tak, aby byla krásně lepkavá – zkrátka se dá přizpůsobit potřebám a rozmarům strávníka. Má hodně specifickou chuť a je třeba ji vždy dobře dochutit. V tomto případě posloužila pálivá bylinková sůl.

Na recept pro 2 osoby potřebujeme:
1 hrnek syrové pohanky
2 cibule
1 větší batát
dvě hrsti mražených fazolek
sůl
bylinkovou sůl
sušený česnek
sušenou bílou misopastu

Postup:
Nejdříve začneme připravovat pohanku. Pro lepkavou variantu zalijeme hrnek pohanky dvěma hrnky vody a vaříme asi 10 minut. Přebývající vodu ihned slijeme. Pro tu sypkou si vystačíme pouze s jedním hrnkem, povaříme jen 2 minuty, hrnec přikryjeme utěrkou a poklicí a necháme takto asi 15 minut ,,dojít“. Na oleji zesklovatíme cibulku, smícháme s pohankou a ochutíme bylinkovou solí.
Na zeleninovou směs opět osmažíme cibulku, když je dozlatova, přidáme pokrájený batát, fazolky a dusíme. Na závěr osolíme, zasypeme lžičkou bílé misopasty a sušeného česneku.

Foto: Shutterstock