Chřestová sezóna právě odstartovala a bez přestávky poběží až do července. Nenechte si ujít tuto výjimečnou vitaminovou sklizeň a obohaťte jí svůj jídelníček. Začít můžete třeba jednoduchou polévkou.
Bílý chřest v sobě narozdíl od zeleného nemá chlorofyl. Je to proto, že ke svému růstu nepotřebuje sluneční paprsky. Pěstuje se tedy pod plachtami, které nepropouští světlo. Jeho jemná chuť se vám doslova rozplyne na jazyku. Ale pozor, v lednici vydrží v surové formě maximálně 3 dny! Přípravu raději neodkládejme a pusťme se do vaření...
Na chřestový krém budete potřebovat:
svazek bílého chřestu
máslo
2 šalotky
1 uvařená brambora
vývar z bio kuřete
2 žloutky
200 ml smetany
sůl
bílý pepř
muškátový oříšek
pažitka
pečivo
Postup:
Chřest omyjeme, zbavíme ho dřevnatých konců a opatrně oloupeme. V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmažíme šalotku, dokud nezesklovatí. Přidáme pokrájený chřest, zalijeme osoleným vývarem a vaříme zhruba 7 minut. Ke konci vložíme do polévky i uvařenou bramboru na zahuštění. Vše pečlivě rozmixujeme a pomalu vlijeme smetanu rozmíchanou se žloutky. Dochutíme bílým pepřem a muškátovým oříškem. Zdobíme sekanou pažitkou a podáváme s osmaženými kousky pečiva.
Čtěte také:
Polévka z pohankové krupičky zasytí i s málem kalorií
Návrat k nejjednodušší podstatě. Jezte sezónně!
Znáte zdravé alternativy k méně prospěšným potravinám?
foto: Shutterstock