Chcete si vytvořit zdravou přírodní lékárnu? Můžete začít třeba sirupy; meduňkový vás uklidní, jitrocelový uzdraví a jahodový potěší chuťové buňky. Tak směle do toho.
Bylinkové sirupy jsou skvělým pomocníkem především při nemocích. Lze je však používat i ke slazení čaje, do smoothies, jogurtů nebo koktejlů. Domácí výroba je jednoduchá, navíc si můžete recept upravit přesně podle svého uvážení. Nevíte, jak začít? Nechte se inspirovat od profesionálů…
Meduňkový sirup na uklidnění
Meduňka vám pomůže bojovat proti stresu a nespavosti, má totiž úžasné uklidňující účinky. Také podporuje krevní oběh, činnost trávicího ústrojí a srdce. Uleví vám od migrény, nadýmání, žaludečních problémů i při nespavosti. Navíc krásně voní.
Budete potřebovat:
20 delších stonků meduňky s lístky
1,7 l převařené vody
1 kg třtinového cukru
20 g kyseliny citronové nebo 6 citronů
Postup:
Meduňkové stonky otrháme, lístky ponoříme do vychladlé vody a necháme louhovat 24 až 48 hodin. Slijeme přes plátno či hustý cedník, přisypeme cukr a kyselinu citronovou a zahříváme na mírném plameni, dokud se sladidlo zcela nerozpustí. Poté necháme 3 minuty povařit a přelijeme do uzavíratelných sklenic. Sirup můžeme přidávat do vody i čaje.
Léčivý jitrocelový sirup
Jitrocel je známý pro své detoxikační schopnosti, používá se také jako obklad na různá zranění, a prý dokonce ulevuje od bolestí zubů. Sbírat jej můžete během celého léta, nejlépe však předtím, než začne kvést, neboť do té doby obsahuje nejvíce léčivých látek.
Budete potřebovat:
2 hrsti jitrocelových lístků
1 hrnek medu
100 ml vody
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte a poté vařte na mírném ohni, dokud nevznikne krásně hustá medová konzistence. Přelijte do čistých ohřátých sklenic a skladujte v lednici.
Nevařený jahodový sirup s bazalkou
Tento jednoduchý sirup vám výborně poslouží k dochucení vody i čaje, ale také do koktejlů, smoothies, jogurtu či na zmrzlinový pohár. Díky tomu, že jej nemusíte vařit, ovoce i bylinky si zachovají většinu živin, navíc je bez cukru. V lednici vám díky limetce vydrží 2 až 3 měsíce.
Budete potřebovat:
1 větší hrnek jahod
6 lístků bazalky
bio limetku
med podle chuti
Postup:
Limetku odšťavněte, a jestliže máte rádi výraznou citrusovou chuť, nastrouhejte i její kúru, kterou přidáte do směsi. Bazalku nasekejte na malé kousky, aby se uvolnila její vůně. Jahody omyjte, nakrájejte, všechny ingredience důkladně promíchejte a dejte do uzavíratelné sklenice. Přidejte med, přiklopte a nechte odpočívat v chladu 24 až 48 hodin, v polovině této doby ještě jednou promíchejte.
Tip navíc:
Podobně můžete připravit i borůvkový sirup se šalvějí a citronem, zázvorový, jablečný se skořicí a javorovým sirupem nebo malinový s pomerančem a medem.
foto: Shutterstock