Brzy začnou dozrávat ostružiny a to je ten pravý čas vymyslet, jak modročerné sladké plody zužitkovat. Ostružinovým mléčným koktejlem jistě nikdy nic nezkazíte, ale taková omáčka na palačinky si vás získá ještě víc!

Palačinky z pohankové mouky mají velkou tradici ve Francii – ve své slané i sladké podobě. Mají příjemnou zemitou chuť a dají se naplnit prakticky čímkoliv. A nikdy neomrzí.

Také už se vám sbíhají sliny?

Na cca 10 palačinek budete potřebovat:

200 g pohankové mouky
3 vejce
500 ml mandlového mléka
Špetku soli
Kokosový tuk na osmažení

Na ostružinovou omáčku:

0,5 l omytých ostružin
2 lžíce třtinového cukru muscovado
3 lžíce smetany ke šlehání
Špetku vanilkového prášku
Mandlovou mouku na ozdobení a dochucení

Postup: 

Nejprve si připravíme těsto – mouku, vejce, mléko a špetku soli smícháme dohromady. Pečlivě rozmícháme metličkou, těsto musí být bez hrudek a mělo by mít konzistenci těsta na běžné palačinky. Necháme 30 minut odležet.

Ostružiny rozmačkáme, osladíme a lehce zahřejeme v kastrůlku. Když pustí šťávu, zředíme je smetanou ke šlehání a dochutíme vanilkovým práškem. 

Omáčkou poléváme hotové palačinky a dozdobíme jemně mletou mandlovou moukou a snítkou čerstvé máty. Jsou moc dobré i zastudena. 

 

 

 

foto: Shutterstock