Ano, inspirace v kuchyni je možná nekonečná, ale říkejte to někomu, kdo musí za plotnou stát každý den. Nebojte se, stačí jen málo a znovu budete za gastro mága. Stačí jen nahradit klasickou bramborovou kaši za topinamburové pyré. 

Dnes vám exklusivně přinášíme jednoduché a přitom chuťově naprosto báječné využití topinambur.

Na přípravu této přílohy budete potřebovat:

topinambury
máslo (cca 60g/ 250g topinambur)
smetanu ke šlehání
snítku tymiánu
citron

Postup:

Topinambury pořádně vydrbejte, pokud uznáte za vhodné - také oloupejte. Nakrájejte je na menší kusy a v osolené vodě s máslem a snítkou tymiánu uvařte doměkka. Slijte, ale vzniklý nálev si odložte (zbytek ochucené vody můžete použít pro přípravu různých polévek). Přiveďte k varu smetanu a ihned odstavte z ohně. Začněte mixovat topinambury a postupně ji přilévejte, případně i vodu, ve které se topinambury vařily, až dosáhnete požadované konzistence. Dochuťte citronovou šťávou a solí. Pro extra jemnou strukturu ještě můžete propasírovat a znovu přidat máslo.

Tipy: Topinamburové pyré se výborně hodí k jemným rybám, chuť můžete podtrhnout například pečeným česnekem anebo redukcí z červeného vína.
My jsme si ke kaši připravili mořského vlka, jednoduchý salátek z rukoly a rajčat a pečený česnek.

 

foto: Shutterstock, zdroj: freshbedynky.cz