Některé typy manipulace jsou na první pohled zcela zřejmé. Například:

  • Prodejce se vás snaží vyděsit, abyste si koupili prodlouženou záruku.
  • Váš šéf vás požádá, abyste pracovali přes víkend, a naznačí vám, že pokud mu nevyhovíte, ovlivní to váš bonus.
  • Politický kandidát svádí všechny problémy na stávajícího prezidenta a slibuje, že věci změní k lepšímu.

Jiné typy manipulace však mohou být hůře rozpoznatelné, zejména pokud jsou skryté a vy jste tím, kdo je vytváří. Skrytá manipulace, to jsou nenápadné finty, jak se snažíte ovlivnit to, co si druzí lidé myslí, cítí a co dělají.

Skrytá manipulace může být ještě zákeřnější než ta okatá. Druhá osoba totiž věří, že s vámi komunikuje na rovinu.

Skrytou manipulaci může být těžké rozpoznat nejen pro ostatní, ale dokonce i pro manipulátora samotného, a to hned z několika důvodů:

  • Své vlastní motivace a jednání často nevidíme tak zřetelně.
  • Bývá obvyklá a automatická, někdy až nevědomá.
  • Snadno ji přisoudíme ušlechtilejším záměrům – například se domníváme, že lichotky (viz níže) mají druhému člověku pouze zajistit dobrý pocit.

Skrytá manipulace přitom může být ještě zákeřnější než ta okatá. Druhá osoba totiž věří, že s vámi komunikuje na rovinu.

Běžné příznaky skryté manipulace

Pokud máte podezření, že se možná dopouštíte skryté manipulace, projděte si těchto sedm běžných příznaků:

1. Informace sdílíte selektivně – Pokud například opravdu chcete jít do nějaké restaurace, ale nejste si jisti, že má váš partner stejný názor, vyzdvihnete všechny pozitivní recenze a nesdílíte žádné negativní. Kontrola nad tím, co druhý člověk ví, vám pomáhá kontrolovat situaci.

2. Toužíte po uznání – Jen málo věcí je pro vás důležitějších než být oblíbený. Vaše snaha získat uznání je (pravděpodobně nevědomou) strategií, jak získat to, co chcete, například společnost, postavení, sebeúctu nebo finanční odměnu. Tato motivace může vést k nenápadným manipulacím, například k tomu, že svému partnerovi uděláte laskavost – ne proto, abyste mu zpříjemnili den, ale aby vás měl rád a myslel si o vás jen to dobré.

3. Vždy se snažíte být "milí" – Je pro vás velmi důležité, aby vás ostatní lidé vnímali jako dobrého člověka – laskavého, pozorného, nesobeckého, bezúhonného. I když částečně vám možná skutečně záleží na tom být dobrým a slušným člověkem, velkou část vaší motivace k tomuto chování tvoří snaha získat to, co chcete. V důsledku toho můžete mít tendenci pohřbít negativní pocity a nasadit veselou tvář nebo předstírat, že je všechno v pořádku, i když ve skutečnosti jste velmi rozčilení či smutní.

Manipulace je často vnímána jako užitečná pro manipulátora a škodlivá pro ostatní. Pravdou však je, že ubližuje všem. 

4. Velmi pečlivě volíte slova – Vaše mysl usilovně hledá ta správná slova, která vám pomohou dosáhnout požadovaných výsledků. Například si v duchu nacvičujete, jak se vyhnout návštěvě příbuzných na Vánoce, a snažíte se partnera ovlivnit správnou kombinací soucitu a pocitu viny. Místo toho, abyste mu upřímně řekli, že vás pobyt u jejich rodičů nebaví, svedete vinu na jiné faktory, jako je například dojezdová vzdálenost nebo špatné počasí. V důsledku toho váš partner nezná pravdu, která se za vaším jednáním skrývá.

5. Vaše chování se značně liší na základě toho, kdo je přítomen – To, s kým zrovna komunikujeme, má vliv na každého z nás. U vás jsou ale tyto změny drastické. Možná jste mnohem vlídnější k obsluze, když se snažíte udělat dobrý dojem na partnera, nebo se více snažíte, když vás pozoruje někdo jiný. Možná dokonce v práci odkládáte splnění nějakého úkolu, dokud nebude přítomen váš šéf, abyste za jeho splnění získali "body".

6. Často druhým lichotíte – Chválení lidí může být způsob, jak získat jejich uznání, a tím pomoci vlastnímu záměru. Možná používáte lichotky k tomu, abyste přiměli majitele firmy, aby vám poskytl slevu, nebo kolegu k tomu, aby vám pomohl s vaším projektem. I když se vám může zdát, že vaše komplimenty jsou upřímné, v hloubi duše víte, že byste tyto věci neříkali, kdybyste od druhé osoby něco nechtěli.

7. Často cítíte nelibost – Vaše chování je často motivováno tím, že chcete od druhých něco získat, a pokud vám nevyhoví, pravděpodobně budete rozzlobení a uražení. Můžete si například myslet: „Byl jsem tak hodný, že jsem uklidil kuchyň, a oni mi ani nepoděkovali!“ Aniž byste si to uvědomovali, předáváte kontrolu nad svými emocemi druhým na základě toho, zda dělají to, co chcete.

Každý z nás občas manipuluje. Mnoho pracovních rolí dokonce na této schopnosti závisí – například snaha advokáta ovlivnit během soudu porotu. Pokud se však ve svých osobních vztazích často setkáváte s mnoha z těchto znaků, možná by vám prospělo najít jiné cesty, jak své potřeby uspokojit. 

Jak přestat manipulovat

Manipulace je často vnímána jako užitečná pro manipulátora a škodlivá pro ostatní. Pravdou však je, že ubližuje všem. Nedostatek upřímnosti brání hlubšímu spojení a odcizuje vás od sebe samých i od druhých. Neustálá snaha podřídit druhé své vůli je také velmi namáhavá.

Související…

Jak mluvit s toxickými lidmi a manipulátory? Mějte připravené odpovědi v plechovce
Olivie Doleželová

Když se uvolníte z potřeby kontrolovat ostatní lidi a situace, budete navazovat intimnější vztahy a zažívat i více klidu. Tyto tři kroky vám k tomu pomohou.

  1. Zajímejte se o své záměry. Začněte se sami sebe ptát, co se skrývá za vaším jednáním. Co vás motivuje k tomu, abyste "byli milí" nebo abyste partnerovi prokázali laskavost? Vnesete-li do svého chování zvědavost, snáze odhalíte skryté formy manipulace.
  2. Prozkoumejte, co je hnací silou vašeho jednání. Využijte svou emoční inteligenci a prozkoumejte, proč vlastně manipulujete. Aniž byste se soudili, zamyslete se nad tím, co za vaší manipulací stojí. Jakou potřebu se snažíte naplnit? Kde jste se naučili manipulovat? Co vám brání být autentičtější? Pochopení toho, odkud manipulace pramení, vám může poskytnout ve vašich vztazích větší flexibilitu.
  3. Snažte se být přímější. Když se přistihnete, že se chystáte manipulovat, podívejte se, zda by to nešlo i jinak. Jak by to vypadalo, kdybyste byli přímější? Jaké vám může přinést výhody, když napřímo vyjádříte své potřeby?

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today