fbpx

Oddělené ložnice nezabíjí intimitu. Je to spíš naopak, tvrdí odborníci 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Že jsou oddělené ložnice pro páry, kterým už to nefunguje? Chyba lávky. Dostatek prostoru pro sebe může naopak opět zažehnout jiskru. A je tu i spousta dalších výhod...

Zveřejněno: 29. 8. 2024

Představte si večer... S partnerem se objímáte na gauči, pak se políbíte, popřejete si dobrou noc a odeberete se každý do svého pokoje. Nepředstavitelné? Herečka Cameron Diazová se před časem dostala na titulní stránky, když se vyslovila pro „normalizaci oddělených ložnic“, a novinářka Edwina Bartholomewová označila oddělené postele za tajemství svého šťastného manželství.

Chrápání, tělesné teplo, neklidné nohy, nespavost, rozdílné časové rozvrhy nebo touha po osobním prostoru jsou jen některé z důvodů, proč se některé páry rozhodnou spát odděleně – ať už v jiných postelích ve stejné místnosti, nebo úplně v jiných pokojích, podotýká web Today.

Své o tom ví také klinická sexuoložka a vztahová poradkyně Naomi Hutchingsová, která je se svou partnerkou Lauren už šest let. Dvojice začala spát odděleně zhruba po dvou letech chození, a to kvůli odlišnému spánkovému režimu a Laureninu chrápání. Prý je to jedno z nejlepších rozhodnutí, které kdy udělaly, svěřila se Naomi magazínu Body+Soul. „Já spím mnohem lépe a cítím se svěžejší, zatímco Lauren je méně úzkostlivá (že mě bude budit),“ říká Naomi. „Jsem ráda, že mám v noci trochu času pro sebe, a pak se těším, až ji ráno uvidím,“ dodává.

Čím dál oblíbenější trend

Tento „noční rozchod“ není zdaleka ojedinělý a praktikuje ho stále více lidí. On-line průzkum mezi 2005 dospělými obyvateli USA ukázal, že více než třetina respondentů občas nebo trvale spí v jiné místnosti než jejich partner.

To, že nespíme v jedné posteli, neznamená, že nemáme sex. To jsou dvě různé věci.

Klinická psycholožka Moira Jungeová se domnívá, že rostoucí zájem o oddělené postele je částečně způsoben tím, že si lidé stále více uvědomují význam kvalitního nočního odpočinku pro psychické i fyzické zdraví. „Sdílení postele mohlo být pro některé lidi vždy problematické, jen se o tom často veřejně nemluvilo. Jelikož je společnost stále otevřenější a progresivnější, začíná být volba odděleného spaní v rámci intimního vztahu mnohem menším tabu,“ říká pro Body+Soul.

Prodloužení sexuálního jiskření

Oddělené postele doporučuje také celostní průvodkyně tantrou, lektorka a masérka Lucie Bečková. Podle ní to je jeden ze způsobů, jak mohou páry prohloubit svou intimitu.

Bečková říká, že přes noc má lidská vnitřní struktura regenerovat – a je proto potřeba adekvátně odtlumit veškeré rušivé elementy. „Jedním z takových vlivů je bohužel často právě i jinak velmi milovaný partner. Každou noc se tak učíte jej nevnímat a nenechat se jím roz(vz)rušovat,“ vysvětluje. A podle ní je dokonce možné, že pár nocí v jiných postelích může navrátit vztahu jiskru. „Třeba i vy časem vedle své drahé polovičky spát nebudete ani chtít, ani moct. Nikoliv však kvůli chrápání či naštvanosti. Ten úsměv na tváři a hlavně na srdci, když usnutí stojí v cestě hluboká zamilovaná vášeň a zrovna se vám nehodí promilovat celou noc, bych přála opravdu každému páru,“ dodává.

Zdůrazňuje, že u oddělených ložnic nejde o to, že byste partnera neměli rádi. „Možná je večer a noc jedinou chvilkou z celého dne, kdy byste konečně mohli být sami (se) sebou. Zazdrojovat se. Věnovat plnou pozornost svým myšlenkám, zavolat si s kamarádkou, psát milostné básně, podívat se na pár dílů oblíbeného seriálu. Prostě se bez pocitů viny, obav, studu či potřeby sebeobhajování či vysvětlování věnovat čemukoliv (a případně i s kýmkoliv) po čem vaše srdce touží. Navíc v pokoji, který voní a vypadá přesně podle vašich představ. Bez kompromisů,“ popisuje. Vyzdvihuje také svobodu uléhat s druhým do postele jen ve chvíli, kdy to opravdu chcete.

Klíč ke šťastnějšímu partnerství?

Některé páry tvrdí, že oddělené uspořádání skutečně zlepšilo jejich manželství, protože jsou odpočatější a mají méně konfliktů. „Probudit se rozhořčený, že jste se dobře nevyspali, to není dobré pro sexuální život a intimitu,“ říká pro portál Today Ryan Pearson, který se svou manželkou spí už roky odděleně. „Spánek je klíčem ke štěstí,“ dodává.

Párová terapeutka Katie O'Donoghueová v rozhovoru pro Body+Soul zdůrazňuje, že je v pořádku mít jiné potřeby než váš partner. „Možná je jeden ranní ptáče a druhý noční sova; možná má někdo poruchu spánku nebo si odporují pracovní plány. Možná zjistíte, že potřebujete spát odděleně, aby váš vztah prosperoval,“ nastiňuje. 

Někteří odborníci však mají jiný názor. Například podle lékařky a specialistky na spánek Carol Ashové je pro vztah zdravější, když partneři spí spolu. „Když spíte s partnerem v posteli, dochází k synchronizaci a stabilizaci vzorce spánkových mozkových vln,“ popisuje pro Today. „Zlepšuje to kvalitu vašeho spánku. Právě tato synchronizace je podle nás zodpovědná za zdravý vztah,“ dodává s tím, že společný spánek vede k uvolňování hormonů sbližování a také podporuje duševní zdraví.

Jak říct: Chci spát odděleně

1) Odhalte důvod: Pokud sníte o sólo spánku, začněte tím, že si ujasníte své „proč“. To vám pomůže odhalit případnou hlubší motivaci, která by mohla znamenat i potřebu odborné podpory. „Skutečně si ujasněte důvod, proč tento návrh předkládáte, abyste měli jasno a nedošlo k žádným nejasnostem (při jeho sdělování),“ radí O'Donoghueová. Podle Ashové je také důležité prozkoumat důvod touhy spát odděleně. Pokud je problémem chrápání, zvažte lékařský zákrok, pokud je to konflikt ve vztahu, je důležité ho vyřešit, podotýká.

Ten úsměv na tváři a hlavně na srdci, když usnutí stojí v cestě hluboká zamilovaná vášeň a zrovna se vám nehodí promilovat celou noc, bych přála opravdu každému páru.

2) Buďte laskaví: Téma nadhoďte, když jste oba uvolnění a nikam nespěcháte. „Používejte spíše výroky typu ‚já‘, jako je ‚ já cítím‘ nebo ‚já potřebuji‘, než kritické nebo obviňující výrazy,“ doporučuje O'Donoghueová. Podle ní je také důležité být při sdělování návrhu laskavý.

3) Hledejte kompromis: O'Donoghueová také zdůrazňuje, že je potřeba otevřenost k dosažení dohody, která bude vyhovovat oběma. „Může to být flexibilní dohoda, například od pondělí do pátku byste mohli spát odděleně a o víkendech ve stejné posteli,“ přibližuje s tím, že neexistuje žádný konkrétní recept. Sdílení postele může také pro jednoho z vás znamenat víc. „Je důležité respektovat přesvědčení a hodnoty toho druhého,“ upozorňuje Jungeová.

4) Kontrolujte, upravujte, přizpůsobujte: Můžete si dát třeba „zkušební období“. Stanovte si časový rámec a pak zkontrolujte, jak to jde, radí Jungeová. „Měly by se zohlednit zájmy obou stran, nejen toho, kdo má potíže se spánkem,“ říká. V případě potřeby je pak možné dohodu poupravit. O'Donoghueová přitom považuje za důležité pravidelné kontroly vztahu. „Abyste upozornili na případné problémy, promluvili si o tom, co funguje dobře nebo čeho byste potřebovali více či méně,“ vysvětluje.

5) Nerezignujte na intimitu: „Dejte si také závazek, že budete oba velmi důsledně dbát na intimitu a že budete mít opravdu zavedené rituály spojení,“ podotýká O'Donoghueová. „Jde o to uvědomit si, že můžete mít intimitu, můžete mít společný čas, ale pak prostě spíte odděleně. To je opravdu důležitá součást rozhovoru. Oba partneři to musí pochopit a souhlasit s tím,“ říká v rozhovoru pro AP News pneumoložka Seema Khoslaová. Zkušenost potvrzuje i Hutchingsová. „To, že nespíme v jedné posteli, neznamená, že nemáme sex. To jsou dvě různé věci; k sexu může dojít kdykoli,“ upozorňuje.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...