Touha tulit se, objímat a hladit nás provází už od narození. Jen na ni v dospělosti občas zapomínáme. Intimitu nahrazujeme postelovými rychlovkami a místo pořádné porce pomazlení se jen narychlo obejmeme při vítání nebo loučení. To je ale velká škoda, protože tenhle uspěchaný kontaktní fast food nás připravuje o celou řadu výhod.

Zároveň stačí opravdu málo – a nepotřebujete na to žádný kurz ani víkendový workshop. Stačí si vyhradit večer, který strávíte v plném napojení na partnera. Při mazlení totiž opravdu není kam spěchat. Čím déle se budete propojovat v něžných dotycích, tím větší šanci máte na svatý grál každého mazlení – tu absolutní slast a napojení, kdy nevíte, kde končíte vy a kde začíná váš partner.

Nejde ale jen o hledání hlubokého propojení. I úplně obyčejné pomazlení totiž přináší kromě pocitu sounáležitosti úžasné výhody. Stačí mít jen partnera, který má vaši plnou důvěru (anebo opravdu blízké přátele). Pokud jim dáte svou důvěru a vytvoříte si bezpečný prostor, získáte:

1. Pevnější mezilidské vztahy

Při mazlení se v těle uvolňuje hormon oxytocin, který nám pomáhá budovat mezilidské pouto. Ne nadarmo tělo při porodu spouští doslova oxytocinovou bouři, díky které je o chvilku později ten plešatý zamračený týpek nejkrásnější a nejmilovanější miminko na světě.

Mazlení pomáhá proti depresím, stresu a úzkosti. Kromě oxytocinu se nám v těle přirozeně uvolňuje také dopamin a serotonin, díky kterým máme okamžitě lepší náladu. Co nepřekvapí – díky tomu také ustupuje akutní i chronická bolest.

Díky oxytocinu máme po mazlení pocit lásky a spojení, ale také ovlivňuje pevnost našich vztahů. Jinak řečeno: čím víc se budete mazlit, tím silnější partnerské nebo přátelské pouto mezi vámi bude. Také díky dotyku budete umět lépe komunikovat své emoce – a to je základ všech dobrých vztahů.

„Nedělní ráno patří mazlení. S manželkou máme různou pracovní dobu, ale neděle je jen naše. Využíváme této příležitosti k objímání a mazlení. K našemu rodinnému tulení se pak připojuje i naše dcerka. To už ale nebude trvat dlouho, protože roste jako z vody. Proto rádi využíváme tento výjimečný čas i s ní,“ svěřil se na webu Quora David Blackwell.

2. Posilovač imunity

V příštím životě bych se chtěla narodit ve Švédsku a podílet se na výzkumu, jako je tento. Švédští výzkumníci zdokumentovali konkrétní přínosy švédské masáže (zahrnující hlazení, hnětení a poklepávání). Výsledek? Dobrovolníci měli po masážích více bílých krvinek bojujících proti zánětu, méně stresového hormonu kortizolu a snížení cytokinů souvisejících se záněty.

3. Mozek ve vaně hormonů lásky

Podle studie z roku 2004 mazlení pomáhá proti depresím, stresu a úzkosti. Kromě oxytocinu se nám v těle přirozeně uvolňuje také dopamin a serotonin, díky kterým máme okamžitě lepší náladu. Co nepřekvapí – díky tomu také ustupuje akutní i chronická bolest.

„Pro mě je to jeden z nejúžasnějších pocitů na světě. Mazlení je v podstatě objímání a je prokázáno, že objímání zlepšuje zdraví. Lidé potřebují dotek. Alespoň já ano. Miluji mazlení. Je to krásný projev lásky a náklonnosti a také pocit absolutního bezpečí,“ pochvaluje si na Quoře uživatelka Katie Morgan.

4. Lepší spánek

Dobrý spánek je poklad. Cokoliv můžete udělat pro to, abyste se dobře vyspali, rozhodně stojí za vyzkoušení. Mazlení zajistí nejlepší výchozí bod – bez stresu a úzkosti se vám usne mnohem lépe.

Nejlepší mazlící polohy

Mazlení je víc na intuici a jedinečnosti vašich vztahů než na učebnici toho, jak by mělo správně vypadat. Přesto je několik oblíbených pozic, které vám hledání společného naladění usnadní:

Lidé potřebují dotek. Alespoň já ano. Miluji mazlení. Je to krásný projev lásky a náklonnosti a také pocit absolutního bezpečí.

  • Lžičky: Klasika, která se neomrzí. Oba partneři jsou na boku s lehce pokrčenýma nohama, jeden se svým břichem dotýká zad druhého. Můžete se libovolně střídat.
  • Poloviční lžičky: Jeden partner leží na zádech, druhý ho objímá v poloze lžičky.
  • Uzlovaná: První partner sedí, druhý si sedne za jeho záda, objímá a proplétá nohy kolem jeho těla.
  • Líbánkové objetí: Typické pro začátky vztahů, kdy se sami sebe nedovedete nabažit. Partneři leží na boku, propletení rukama i nohama. Neuškodí zopakovat si to i o mnoho let později!
  • Lotos: Neméně sexy pozice pro partnery. První z nich sedí, druhý si sedne do jeho klína tváří v tvář.
  • Polštář: Jeden partner leží na zádech, druhý má svou hlavu na jeho hrudi. Tato uklidňující poloha přináší pocit bezpečí, důvěry a pohody. „Polštářek“ si ale můžete klidně udělat kdekoliv na partnerovi – třeba na jeho zádech, když leží na břiše.
  • Želvy: První partner leží na zádech, druhý leží na něm. Silně uklidňující pozice, která rozpouští napětí ve svalech.
  • Zadečky: Skvělá poloha těsně před spaním, pokud potřebujete blízkost, ale zároveň trochu svobody v prostoru. Partneři leží na boku zády k sobě a dotýkají se bedry a zadkem.
  • Nohy: Alternativa předchozí polohy pro zachování fyzického kontaktu, ale přitom prostoru pro spánek. Partneři se dotýkají pouze svýma nohama – ať už jde o lýtka, nebo třeba jen chodidla.
  • Hlava v klíně: Jeden partner sedí, nebo napůl leží, druhý partner má hlavu v jeho klíně. Zranitelná, ale velmi hravá poloha, ve které je snadné ukořistit polibky.

Běží vám teď hlavou – „to je sice hezké, ale stejně se nemám s kým pomazlit?“ Nejste v tom rozhodně sami! Spousta z nás žije spokojeně sólo, aktuálně partnera nemá a s přáteli má jasně dané hranice jinde. Kouzlo mazlení můžete ale vyzkoušet i prostřednictvím takzvaných „cuddle parties“, které se pořádají ve větších městech.

Nejde o žádné doupě neřesti – všichni účastníci jsou oblečení a hranice linie dotyku si určujete vy sami. Pokud si necháte celý večer od ostatních operovávat jen předloktí, je to čistě vaše věc, kterou ostatní respektují. Organizátoři bývají přísní a účastníky s postranními úmysly ze skupiny rychle vyčlení. Dotykovou terapii nabízí i někteří fyzioterapeuti.

„V průběhu sezení se vás před každou změnou objímací polohy doptávám, jakým způsobem vás můžu objímat a jestli je to v pořádku. To samé očekávám od vás. Vždy tedy záleží na vzájemné shodě. Můžeme se objímat, masírovat, mazlit nebo cokoliv, co máte rádi. Obecně se ale vyhýbáme partiím, jako jsou genitálie, rty, prsa nebo zadek,“ vysvětlil Norbert Sokol, profesionální „mazlič“.

Související…

Láskyplné doteky mění DNA kojenců, potvrdila studie
Monika Kovačková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek