Vztah, který po nějaké době „jede na volnoběh“ ve vyjetých kolejích, je běžná věc. Hladiny hormonů se srovnaly a působí na nás šeď a stres všedního dne, aktivita v ložnici je pak nepřekvapivě značně omezená. Nemáme chuť na nic jiného než zaplout do peřin a alespoň na chvíli od toho všeho utéct, natož abychom měli náladu na partnerskou intimitu. Občasná prozření nám připomenou, že bychom se partnerovi měli věnovat, pokud si nechceme pořídit další zdroj stresu, a tak možná občas „zavřeme oči a myslíme na Anglii“. Jenomže to je za a) riskantní (myslíte, že jste tak dobří herci, že partner nepozná, že se nutíte?) a za b) velmi smutný konec počáteční nespoutané touhy.

Co teď? Sociální sítě vylovily ze dna šatníku obnošenou vestu a daly jí novou fazónku: především mezi ženami frčí „smut“ literatura. Na rozdíl od klasických příběhů červené knihovny v ní dějovou linku klidně i postrádáme, o hlavních „hrdinech“ se toho příliš nedozvídáme – kniha se obvykle věnuje především jejich sexuálnímu aktu.

Čtenářky smut literatury tak mají nejen více sexu, ale také lepší sex, protože jsou spolu se svými partnery dobrodružnější a hravější.

A právě hltání takových psaných scének může mít na své čtenáře a zejména čtenářky pozitivní vliv i v ložnici. „Příčinou je skutečnost, že ženy častěji fantazírují, a jejich představy jsou intenzivnější a realističtější, když čtou sugestivní obsah. Čtenářky smut literatury tak mají nejen více sexu, ale také lepší sex, protože jsou spolu se svými partnery dobrodružnější a hravější,“ vysvětluje výzkumník Harold Leitenberg. Ze studie, kterou zveřejnil Journal of Sex Research, vyplývá, že čtenářky „smut“ mají sexu dokonce o 74 % více, průzkum v českých vodách vynesl lechtivé literatuře bronzovou medaili.

Inspirující řádky

Erotická četba rozvíjí naši fantazii. Může vybízet k experimentování a objevování. A to nejen v páru, ale i samostatně. Díky tomu poznáváme své tělo, to, co nás vzrušuje, co chceme vyzkoušet za pomůcky či praktiky. Jak pro sebe můžeme „smut“ využít? Navoďte si u čtení správnou atmosféru. Díky hudbě a světlu vykouzlíte místo, které vám pomůže umocnit prožitek. Najděte si pro sebe chvilku, kdy se budete věnovat jen sobě, mějte po ruce lubrikant či své oblíbené hračky. „Smut“ najdete i v audioverzích, takže si každý najde pro sebe to vhodné.
K této aktivitě můžete přizvat i svůj protějšek. Společné hlasité předčítání může navodit intimní atmosféru, inspirovat vás k novým nápadům. Využívat třeba dálkově ovládané pomůcky, které si užijete oba.

Smut boří TikTok

Čtenářská základna „smutu“ je velká. Své dojmy, zážitky, zkušenosti a tipy na to, co by nemělo chybět ve vaší soukromé knihovně, najdete třeba na TikToku pod #smuttok.

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek