Láska se neptá. Když se zamilujeme, zásady jdou stranou. A tak se stane, že se zatvrzelý nekuřák/nekuřačka „propadne“ do vztahu s kuřákem/kuřačkou. A nastává problém. Na první pohled možná zanedbatelný, při hlubším náhledu vcelku zásadní.

Web Unsmoke.co přišel v roce 2019 se studií, která ukázala, jaké potíže vnáší do vztahu kouření.

Sedm z deseti lidí v ní přiznává, že kouření jejich partnera narušuje vzájemný vztah. Sedmnáct procent nekuřáků dokonce zvažovalo svou druhou polovičku kvůli kouření opustit. 

Co dalšího studie zjistily?

+ 66 procent nekuřáků a 73 procent nekuřaček se s partnerem kvůli kouření hádá.

+ 23 procent kuřáků své kouření před partnerem tají, aby se vyhnuli neshodám.

Respondenti také uvedli důvody, proč jim kouření jejich partnera vadí. 

+ 77 procentům vadí, že jejich partner páchne cigaretami

+ 59 procentům vadí zápach cigaret v jejich bytě

+ 36 procentům pak vadí, že oni sami páchnou po cigaretách, přestože nekouří.

Dost podobně reagovali i lidé, které jsme oslovili. A nabízejí i rady, jak tyto problémy překonat.

Začalo to tím, že jsem výrazně zhubla, což ho motivovalo – když jsem já dokázala sama se sebou něco udělat, řekl, že to musí zvládnout i on. Několikrát v minulosti zkoušel různé nikotinové náplasti, akupunkturu nebo prostě jen nekouřit. Nic nepomohlo. Tentokrát přestával kouřit pod dohledem lékařů a zvládl to.

Pavlína, 34 let

Když Pavlína potkala v baru svého budoucího partnera, už tenkrát chtěl s kouřením přestat. Dokonce jí řekl, že se o to v minulosti už dvakrát pokusil a vydržel vždy cca půl roku. Věřila, že se jednou svého zlozvyku zbaví nadobro.

„Bohužel. Jak šel čas, úplně se to nepotvrdilo. Vždycky zkusil frekvenci snížit, ale po čase se zase vrátil k normě, což bylo až deset cigaret denně. Pak zkoušel i elektronickou cigaretu, která mi vůbec nevadila. Nicméně měl kvůli ní kožní problémy a pak jsme si na internetu přečetli, že elektrické cigarety nejsou zdravotně o nic moc lepší než ty běžné, takže se zas vrátil ke klasice,“ vypráví Pavlína.

Dva roky se snažila být více méně trpělivá.  Větší spor měli jen jeden. „Tehdy se mi asi týden chlubil, jak se mu daří přestat, a pak jsem ho načapala, jak tajně kouří na balkóně. To mě naštvalo. Ani tak kvůli kouření, jako spíš proto, že nebyl upřímný,“ říká. Tehdy jí došlo, že když ho bude za kouření pořád soudit a vyčítat, docílí jedině toho, že se její partner bude snažit před ní svůj zlozvyk skrývat. A to nechtěla. Zbyly jí tedy dvě možnosti. Buď ho začne brát takového, jaký je i v tomhle směru a přestane si dělat naděje, že to jednoho dne změní, anebo se s ním kvůli kouření rozejde. „Jednoznačně jsem zvolila první možnost, protože jinak je skvělý a mám ho moc ráda,“ dodává. 

Co jim významně pomohlo? Jasně nastavená pravidla. „Například to, že v domě se nekouří a že po cigaretě si bere žvýkačku. Diskuze o tom, jak dlouho ještě bude kouřit, proč, co mu to dává, a vysvětlování, jak moc mi to vadí, nemá z mé zkušenosti smysl,“ dodává. 

Co by Pavlína  poradila ostatním?

  • Buďte maximálně upřímní už na začátku vztahu. K sobě i ke druhému. Pokud kouření bytostně nesnášíte, je asi na místě zvážit, zda do takového vztahu vůbec chodit.
  • Nespoléhejte na sliby, že váš partner s kouřením přestane. Když to pak nedodrží, budete ještě víc naštvaná a zklamaná.
  • Pokud už ve vztahu s kuřákem jste a rozcházet se nechcete, berte to tak, že jeho nezměníte. Neustálé dohady a výčitky nemají dlouhodobě význam. Dost možná, že i vy sami máte nějaké závislosti…

Tomáš, 40 let

I Tomáš má zkušenost se soužitím s partnerkou – kuřačkou. Vztah jim ale po devíti letech zkrachoval. Tomášův otec kvůli kouření zemřel na rakovinu plic, a tak Tomáš zvažoval, zda do vztahu vůbec jít. 

Kdy mu kouření nejvíc vadilo? „Když jsme někam jeli a museli jsme dávat pauzy kvůli kouření, případně jsme museli čekat, než si zakouří a mohli jsme jít třeba do restaurace na jídlo. Vadilo mi to i v době, kdy jsme řešili dítě,“ říká. 

Buďte maximálně upřímní už na začátku vztahu. K sobě i ke druhému. Pokud kouření bytostně nesnášíte, je asi na místě zvážit, zda do takového vztahu vůbec chodit.

Přesto její zlozvyk respektoval. „Věděl jsem, že kouří. Bylo to moje rozhodnutí, zda do vztahu jít, nebo ne. Ze začátku byla dohoda, že v některých případech kouřit nebude – například když jsme se měli vidět a dát si první pusu toho dne, ale i to po pár měsících přestala dělat. Pak už na mě vždy čekala s cigaretou v puse a to už se nikdy nezměnilo,“ podotýká. 

Mnohokrát o problému hovořili, ale vždy to vydrželo jen krátkou dobu. „Nikdy jsem ji nenutil, aby úplně přestala, byť bych to chtěl, ale dával jsem jí prostor i na kouření. Bylo jen několik případů, kdy jsem si to nepřál. Pár měsíců to šlo, pak se to ale vždy vracelo do zajetých kolejí a nakonec už nepomáhala ani ta diskuze. Nejvíce mě pak štvalo, že jsem chtěl, aby před otěhotněním přestala, nebo alespoň kouření co nejvíc omezila, což odmítla,“ dodává.

Andrea, 39 let

Devětatřicetiletá Andrea žije s partnerem šestnáct let. A jak tvrdí, i když seznámení nebylo zrovna romantické, vztah je čím dál hezčí. „Partner kouřil zhruba deset cigaret denně. Od začátku mi to vadilo a nebála jsem se to dávat najevo. Hodně se kvůli mně snažil, kouření v mé přítomnosti omezil, cigaretu držel v kolíčku na prádlo, aby mu nesmrděly prsty. Permanentně žvýkal žvýkačky. Prostě dělal všechno pro to, aby život s ním jako s kuřákem byl snesitelnější,“ vypráví Andrea s tím, že nakonec přešel na elektronické cigarety a po dvaceti letech dokonce přestal kouřit úplně.

Nebylo to ale jednoduché. Nejvíce to Andree vadilo, když se narodily děti a viděly, že jejich táta kouří. Měl zákaz kouřit u kočárku. „Často jsem mu  připomínala, jak nás jeho kouření omezuje. Ráno si musel dát nejdřív kafe a cigaretu na terase, až pak byl schopný vnímat ostatní. Podobně to bylo, než jsme jeli někam na výlet a tak dále.

Nakonec slavili obrovské vítězství, když po dvaceti letech s kouřením přestal. „Jsem na něj velmi pyšná. Začalo to tím, že jsem výrazně zhubla, což ho motivovalo – když jsem já dokázala sama se sebou něco udělat, řekl, že to musí zvládnout i on. Několikrát v minulosti zkoušel různé nikotinové náplasti, akupunkturu nebo prostě jen nekouřit. Nic nepomohlo. Tentokrát přestával kouřit pod dohledem lékařů a zvládl to. Z jejich čtyřčlenné skupiny byl jediný, kdo už nekouří. Je to pět let a cigarety mu v tuhle chvíli samotnému smrdí a necítí žádné nutkání po nich sahat. Je mnohem aktivnější, trénuje malé fotbalisty a celkově se nám oběma (mým zhubnutí, jeho nekouřením) zlepšil život: žijeme ho mnohem aktivněji a vedeme k tomu i naše dvě děti,“ dodává spokojeně. 

Související…

Kouření více než zdvojnásobuje riziko duševních onemocnění, tvrdí nová studie
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek