„Samotná penetrace mnoha lidem nestačí k tomu, aby se dostali na další level vzrušení,“ říká v rozhovoru pro Body+Soul somatická sexuoložka Alice Childová. Podle studie z roku 2017, pouze 65 procent heterosexuálních žen uvedlo, že obvykle nebo vždy dosahují orgasmu, zatímco u heterosexuálních mužů to je 95 procent a u homosexuálních mužů 89 procent.

Více než 85 procent žen potřebuje k dosažení orgasmu stimulaci klitorisu. „Klitoris je nejcitlivější částí lidského těla s více nervovými zakončeními než téměř kdekoli jinde,“ vysvětluje Childová. Mnoho lidí však podle ní neví, jak k této stimulaci využít vzájemné tření těl o sebe. A právě tady přichází na řadu takzvaná technika koitálního sblížení neboli CAT (Coital Alignment Technique), píše Body+Soul.

S touto technikou přišel psychoterapeut a sexuolog Edward Eichel. Představil ji, aby pomohl těm, kteří hůře dosahují orgasmu pouze vaginální penetrací, píše portál Healthline. To, že měl pravdu, dokazuje i výzkum – podle osmitýdenní studie z roku 1995 se u žen, které nedokázaly dosáhnout orgasmu například při misionářské poloze, po naučení techniky koitálního sblížení zvýšila frekvence orgasmů o 56 procent.

Rozbít klasický scénář

A jak to funguje? Jde v podstatě o úpravu misionářské polohy. Muž je nahoře, ale místo toho, aby se soustředil na pohyby nahoru a dolů a dovnitř a ven, se zaměřuje spíše na stimulaci klitorisu, popisuje Childová. Spíše než na penetraci se soustředí na vertikální pohyby, tedy na kombinaci houpavých a třecích pohybů – a tak dochází nejen k penetraci, ale i ke stimulaci klitorisu. „Je to takový pomalejší, třecí, krouživý pohyb, na rozdíl od pohybu dovnitř a ven, který není každého šálkem kávy,“ vysvětluje Childová.

Technika koitálního sblížení pomáhá dvěma lidem, kteří mohou masturbovat velmi odlišnými způsoby, najít příjemnou střední cestu.

Tato technika pomáhá budovat rozkoš tím, že porušuje „klasické“ sexuální scénáře. „Pro mnoho lidí platí, že jakmile dojde k sexu, začnou opravdu rychle přirážet a kopírovat to, co vidí v pornu, což může být úžasné pro muže, ale už ne tak skvělé pro ženu,“ poznamenává Childová. 

Mezi výhody techniky koitálního sblížení patří i to, že pomáhá překlenout propast mezi sexem s partnerem a tím, co lidé dělají o samotě. „Když lidé masturbují, často dělají sami to, po čem jejich tělo touží, nebo čeho potřebují trochu více při sexu, aby dosáhli vyšších úrovní vzrušení,“ vysvětluje sexuoložka. „Takže zatímco mnoho žen se soustředí na vnější stimulaci klitorisu (...), muži mají tendenci dělat při masturbaci opravdu rychlé pohyby nahoru a dolů,“ nastiňuje. A právě to vede k tomu, že muži při misionářské poloze dělají často opravdu rychlé pohyby nahoru a dolů. Technika koitálního sblížení pomáhá dvěma lidem, kteří mohou masturbovat velmi odlišnými způsoby, najít příjemnou střední cestu.

Plná erekce není nutnost

Seznam výhod techniky ještě pokračuje. „Tato sexuální poloha je také skvělá pro lidi, kteří mají problém s plným ztopořením,“ řekla magazínu Vice klinická sexuoložka a párová terapeutka Ness Cooperová. „Stále mohou používat penis ke stimulaci klitorisu, (protože) pánev osoby nahoře je nakloněna spíše pro cílenou stimulaci klitorisu než pro průnik,“ vysvětluje. Dodává, že poloha může být také skvělým řešením pro ty, kteří mají vaginismus nebo problémy s pronikáním.

Sex nemusí být vždy jen tvrdý a rychlý. Pomalý sex může být ve skutečnosti intenzivnější a vytvářet větší, plnohodnotné orgasmy.

Healthline uvádí, že technika může pomoci zamezit předčasné ejakulaci. To proto, že na rozdíl od jiných penetračních poloh její princip nespočívá právě v průniku. Odvedení pozornosti od přirážení tak může pomoci oddálit ejakulaci, takže si oba partneři mohou užívat déle.

Jak na to?

Ačkoli to může znít komplikovaněji než „standardní“ misionářská poloha, nejde vlastně o nic složitého. „Do polohy se dostanete tak, že si jeden z partnerů lehne na záda, natáhne nohy nebo je mírně rozkročí a druhý partner si prostě lehne nahoru, mezi jeho nohy,“ popisuje Childová. „Pak osoba, která leží nahoře, krouživým pohybem tlačí svou pánev na pánev a genitálie osoby, která leží na zádech,“ vysvětluje Childová. Doporučuje také použít lubrikační gel. 

Healthline také doporučuje pohyb v opačných směrech – tedy místo klasického přirážení se jeden partner pohybuje směrem nahoru, zatímco druhý se bude pohybovat směrem dolů. Zkuste střídat pohyby v různých směrech pro ještě větší stimulaci klitorisu, píše web.

Partner, který je vespod, by měl naklonit boky a stehna pod úhlem ne vyšším než 45 stupňů, aby umožnil lepší polohování a nebránil pohybu pánve. Pomoci může také podložení spodní části těla polštářem, čímž se boky posunou nahoru a partner tak získá lepší úhel a také lepší přístup k bodu G.

Sexuoložka doporučuje také volnější tempo – zpočátku velmi klidné s pomalým stupňováním. „Sex nemusí být vždy jen tvrdý a rychlý. Pomalý sex může být ve skutečnosti intenzivnější a vytvářet větší, plnohodnotné orgasmy,“ poznamenává Childová.

Nejen s penisem

Protože tato poloha využívá jak stimulaci klitorisu, tak penetraci, je často považována jako vhodná pouze pro styk penis-vagina. Stejně tak je ale techniku možné provádět s pomocí vibrátoru.

Polohu je také možné obrátit – tomuto stylu se často říká obrácená technika koitálního sblížení, uvádí Healthline. V tomto případě je osoba přijímající penetraci nahoře. Své tělo by měla posunout o několik centimetrů níže, což umožní penisu nebo vibrátoru lépe stimulovat klitoris.

Související…

Povyšte své milostné hrátky na další úroveň: Vyzkoušejte techniku Karezza
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek