„Na digitálním nomádství se mi nejvíc líbí svoboda, kterou mi poskytuje. Můžu pracovat odkudkoliv a zároveň objevovat nová místa a kultury. Je fascinující vidět, jak se tento životní styl vyvíjí – dnes už nejsem omezená na pláže, ale mohu najít cenově dostupné co-living prostory v různých městech po celém světě. Navíc mě těší, že mnozí nomádi kladou důraz na udržitelnost a ekologické praktiky, což dává našemu způsobu života hlubší smysl,“ popisuje digitální nomádka Helena pro redakci Flowee.

Přestože tenhle život slibuje svobodu a flexibilitu jako sen, kterého se chytá čím dál více lidí, mnohým zkušeným nomádům tento styl přináší i výzvy. Často zmiňují zejména nedostatek zázemí a stability. „Když jsem začínala s digitálním nomádstvím, byla jsem nadšená z možnosti pracovat odkudkoliv a cestovat. Ale po čase jsem si uvědomila, že mi chybí pocit domova a pravidelnosti. Neustálé stěhování a hledání nového ubytování a pracovního místa může být vyčerpávající. Někdy mi přijde, že nemám žádné zázemí a že moje práce a život jsou roztříštěny,“ dodává Helena.

Osamělá svoboda

A to není jediná potíž. Také neustálé hledání vhodného ubytování a přizpůsobování se novému prostředí může mít negativní dopady, o nedostatku blízkých vztahů ani nemluvě. „Chybí mi pravidelný kontakt s blízkými. Někdy se cítím opravdu osamělá, zvlášť když jsem v cizí zemi. Snažím se to kompenzovat tím, že si vyhrazuji pravidelné časy pro sebe a pro kontakt s rodinou a přáteli. Ale není to vždy jednoduché, zvlášť když jsem v jiném časovém pásmu. Musím být opravdu disciplinovaná, abych si udržela pocit stability a vyrovnanosti,“ svěřila se redakci 23letá freelancerka Bára.

Byla jsem tam sama, bez přátel a bez rodiny a pocit osamělosti mě velice silně zasáhl. V tu chvíli jsem se sebe opravdu ptala, jestli tohle všechno má smysl. 

„Najít v cizině kamarády může být opravdu náročné. I když existují různé platformy a akce pro digitální nomády, často je těžké navázat skutečné přátelství, protože většina lidí je na cestách a málokdo zůstává na jednom místě dost dlouho, aby si stihl vytvořit hlubší vztah,“ pokračuje ve vyprávění.

Nejtěžší chvíle prý nastala, když se jednou ocitla v úplně malém městě, kde neznala vůbec nikoho. „Byla jsem tam sama, bez přátel a bez rodiny a pocit osamělosti mě velice silně zasáhl. V tu chvíli jsem se sebe opravdu ptala, jestli tohle všechno má smysl. Nakonec jsem si ale uvědomila, že to, co mě na tomhle životním stylu přitahuje, je možnost objevovat nové kultury a místa. Tak jsem se rozhodla pokračovat, i když to občas není snadné.“

Životní styl, který změnil pravidla hry

Digitální nomádství jako životní styl má své kořeny ve Spojených státech amerických, kde se v 90. letech 20. století začali první průkopníci odpoutávat od tradičního kancelářského prostředí a experimentovali s prací na dálku.

Zpočátku se tento trend týkal především mladých technologických profesionálů, kteří chtěli kombinovat práci s cestováním a dobrodružstvím. Ale postupem času se rozšířilo i do dalších oborů, jako jsou marketing, design, psaní nebo různé freelancerské práce.

Klíčovou roli v rozšíření digitálního nomádství sehrálo také zvyšování počtu plně vzdálených a hybridních pracovních míst, k čemuž došlo zejména v důsledku pandemie COVID-19. Mnoho firem si uvědomilo, že zaměstnanci mohou být produktivní i mimo kancelář, což dále podpořilo trend práce odkudkoliv.

A co lidi na digitálním nomádství nejvíc láká? Podle výzkumu z letošního roku jsou to tyto věci:

  1. 73 % hledá lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem
  2. 68 % miluje svobodu tohoto životního stylu
  3. 55 % prostě chce cestovat
  4. 43 % se chce vyhnout kancelářské politice
  5. 37 % vyhledává poznání jiných kultur

Dnes je digitální nomádství celosvětovým fenoménem. Podle odhadů existuje na světě zhruba 35 milionů digitálních nomádů, z nichž velká část pochází právě z Evropy a Severní Ameriky. Tento životní styl se však nyní šíří i do dalších regionů, jako je Latinská Amerika, Asie a Afrika.

Související…

Samota nemusí být smutná. Je to cesta k většímu sebevědomí a intenzivnějším zážitkům
Simona Kožuchová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek