fbpx

Čokoláda jako účinné afrodiziakum? Kdepak, funguje spíš opačně 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Které potraviny a umělé přípravky opravdu podpoří chuť na sex? Existuje "dokonalé" afrodiziakum? A proč čokoláda chuť na milování spíše zahání?

Zveřejněno: 18. 9. 2024

Jak mít ještě lepší sex s hlubším prožitkem, větší touhou a delším orgasmem? Nad otázkou, jak vytěžit ze sexu ještě víc slasti, lidé hloubají zhruba od doby…kdy začali mít sex.

Afrodiziaka jsou prostředky, které nám k tomu mají dopomoci. Ať už jde o kapky, prášky nebo potraviny vzbuzující vášnivou touhu, svůj název dostaly po Afroditě, řecké bohyni lásky. Určitě jste slyšeli o přírodních afrodiziacích, jako jsou ústřice, čokoláda nebo jahody. O jejich efektivitě můžeme diskutovat. Kromě potenciální alergie ale aspoň nepromění vaši noc vášně v divokou jízdu sanitkou na rychlý příjem. Už odedávna patří k prostředkům pro povzbuzení touhy ale i jedy a bizarní výtažky ze zvířat a rostlin. Namátkou můžeme zmínit třeba rozdrcený prášek z nosorožčího klu.

No dobře, pro nejlepší sex svého života člověk zavře oči a zkusí (skoro) cokoliv. Zásadní otázka ale je: Existuje dokonalé afrodiziakum? Tedy takové, které nabudí sexuální touhu a zároveň zajistí lubrikaci i skálopevnou erekci?

„Historicky byly potraviny považované za afrodiziaka těžko dostupné, vzácné a drahé, jako například lanýže, foie gras a kaviár. Nebo ve tvaru pohlavního orgánu, jako chřest nebo artyčoky, a dokonce i zvířecí varlata. V průběhu času byla však téměř každá potravina někdy považována za afrodiziakum,“ říká pro BBC.com Martha Hopkinsová, spoluautorka knihy Afrodiziakální kuchařka.

Chuť na sex neznamená lepší prožitek

„Dokonalé afrodiziakum by zvýšilo chuť na sex i potěšení ze sexu. Problém je v tom, že tyto dvě vlastnosti jsou řízeny oddělenými mozkovými centry, říká pro Popular Science Kent Berridge, profesor psychologie a neurovědy na Michiganské univerzitě.

Berridge dále vysvětluje, že více než 50 let se vědci domnívali, že nervový původ rozkoše je v mezolimbické dráze, která přenáší dopamin. „Všichni jsme si mysleli, že dopaminový systém je potěšení, že samotné ,zapnutí‘ dopaminu vyvolá potěšení,“ dodává Berridge.

Spoustu věcí jsem měla možnost vyzkoušet sama na sobě, včetně voňavky s feromony. Tu jsem si na sebe naplácala a šla jsem do obchodu a pán, který za mnou stál, povídá své manželce potichu: ,Ježiš, tady něco strašně smrdí.‘ Zrudla jsem a utíkala pryč...

Nejspíš to ale bude všechno jinak: Dopamin řídí spíše touhu než potěšení samotné. Zvýšení hladiny dopaminu u pokusných zvířat nezpůsobilo, že by si více užívala příjemné podněty. Tolik hledané blaho v mozku nám totiž zprostředkovává opiodní a endokanabinoidní systém.

Dává to smysl – některé drogy, jako je například kokain nebo pervitin, způsobují v mozku dopaminovou bouři, a tím i chuť na sex. Ten ale po požití drog není nijak závratně lepší, naopak – nabuzení uživatelé drog se mohou „těšit“ na mnohem větší šanci na erektilní dysfunkci. A když jsme u potíží s erekcí – světoznámá Viagra opět umí vyřešit problém s ochablým penisem, nijak ale nepůsobí na psychiku. Motivaci a chuť na sex si musí už pánové vyřešit sami…

Dokonalé afrodiziakum tedy znamená 2 v 1 – spustit produkci dopaminu a zároveň aktivovat opioidní a endokanabinoidní systém. Jde to? Zatím ne. Určité výsledky měly u žen s poruchou sexuální touhy léky z řad antidepresiv Flibanserin, který v testech skutečně zvyšoval u respondentek ve výzkumu sexuální touhu. Jeho vedlejší účinky jsou ale závrať, ospalost a zvracení, a tak si asi žádná z nás svou žhavou noc nepředstavuje…

Podle vědců je tak svatý grál dokonalého sexu stále nepolapitelný, stejně jako (španělská) muška jenom zlatá. A jak to vypadá s aktuálními přírodními i chemickými přípravky na trhu?

Čokoláda nefunguje, spíš naopak

Pro lidi, kteří mají oběhové problémy, mohou některé přírodní potraviny opravdu způsobit malý velký zázrak, související s lepším prokrvením pánevní oblasti a genitálu.

Zjistilo se, že ženy, které jedly čokoládu častěji, také uváděly menší zájem o sex. Výsledky podle vědců naznačují, že konzumace čokolády může působit jako náhražka sexu tím, že stimuluje produkci serotoninu a dopaminu.

Mezi tyto přírodní životabudiče patří aminokyselina L-arginin, která se nachází v dýních, vlašských ořeších a hovězím. V trávicím traktu se přeměňuje na oxid dusnatý, který zvyšuje průtok krve. Podobně působí potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, včetně lososa a avokáda. Dalším pomocníkem je kvercetin, který obsahují jablka, hrozny, červené víno nebo čokoláda. Kvercetin má protizánětlivé účinky a udržuje cévy zdravé.

Špatná zpráva je pro vás vlastně ta dobrá: Pokud nemáte potíže s oběhem, pravděpodobně nezaregistrujete žádnou změnu.

Na frak dostala mezi zkoumanými afrodiziaky dříve vyhlášená čokoláda. Studie z roku 2021 zjistila pravý opak: Zjistilo se, že ženy, které jedly čokoládu častěji, také uváděly menší zájem o sex. Výsledky podle vědců naznačují, že konzumace čokolády může působit jako náhražka sexu tím, že stimuluje produkci serotoninu a dopaminu.

Ve skutečnosti podle BBC dodnes nebyl nalezen žádný důkaz prokazující, že by některá potravina zvyšovala sexuální vzrušení nebo touhu, kromě jediné výjimky: alkohol. Jenže jsme zpátky u prvotního rozporu – větší vzrušení neznamená lepší sex. A právě u alkoholu je velmi snadné přesáhnout křehkou míru. I když se do postele vrháme s větším nadšením, zpravidla je to na úkor citlivosti a prokrvení.

A co přípravky ze sexshopů? Jde o tu samou písničku: jak prokrvit pohlavní orgány. Anonymní uživatelka, která v jednom z nich pracovala, se v diskuzi dělí o názor na pověstné španělské mušky: „Hlavně ženy si často chodily pro tyhle přípravky, ale za pár dní nám to vždycky přišly hodit na hlavu. Spoustu věcí jsem měla možnost vyzkoušet sama na sobě, včetně voňavky s feromony. Tu jsem si na sebe naplácala a šla jsem do obchodu a pán, který za mnou stál, povídá své manželce potichu: ,Ježiš, tady něco strašně smrdí.‘ Zrudla jsem a utíkala pryč...“

Kouzlo Středomoří

Nakonec přece jen dobrá zpráva: je určitá možnost, jak si zlepšit chuť na sex i potěšení z něj. Ne, není to žádná magie a bude vás to stát něco víc, než jen sezobnout prášek a chvilku počkat: středomořská dieta a dostatek pohybu.

„Jedna studie, zahrnující 600 respondentů s cukrovkou druhého typu, zjistila, že středomořská strava je spojena s nižší úrovní sexuálních dysfunkcí. Podstatné je, že zdravá strava složená z mořských plodů, libového masa, ořechů, ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin pomáhá podporovat funkci nervů a podporuje průtok krve a hormonální rovnováhu,“ tvrdí Lauri Wright, mluvčí Americké akademie výživy a dietetiky.

Dává to smysl: jen těžko budete vykřesávat chuť na sex v unaveném těle, trpícím oběhovými potížemi. Díky zdravé stravě a pohybu se ale můžete proměnit v přirozené afrodiziakum i pro vašeho partnera.

Související…

Máte chuť na osvěžující afrodisiakum? Vyrobte si horchatu
František Lomský

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...