„Skoro jsme ho neviděli. Domů chodil strašně pozdě, to jsme už spali. Pozdě také ráno vstával, takže jsme se vlastně míjeli. Synovi nebyl ještě ani rok a já jsem pomalu začínala chápat, že se to nezmění a že člověk, který je otcem mého dítěte a mým manželem, má trochu jiné priority než rodinu.“ Tak začíná příběh Kristýny V. (50 let), která má dítě s cizincem. To už je samo o sobě výzva, v tomto případě však výzva na druhou. Její nyní už exmanžel je také skvělý manipulátor a narcista.

„Když jsme se seznámili, byl okouzlující, vždycky věděl, co říct, byl empatický. To se po svatbě změnilo. Najednou často nebyl doma, moc se nestaral, všechno bylo na mně. Ale měl obrovské plány: Jednou bude všechno jinak, budeme se mít dobře, on založí firmu, která bude výborně prosperovat. Jen teď potřebuje moji pomoc a podporu. A hlavně potřebuje slyšet, že to dokáže,“ pokračuje Kristýna.

Je asi zbytečné říkat, že happy end se nekonal. Ona manžela skoro neviděla, vlastně tak třeba 20 minut denně, syn ani to ne. Zato když byla v městečku, kde žili, nějaká akce, to se tatínek prezentoval! Synka si posadil na koníčka a postupně s ním obcházel všechny stoly, hlavně tak, aby ho všichni viděli, jaký je jedinečný otec a jak se stará. Žena přitom seděla někde u stolu, sama, i několik hodin, než se „ukázal“. Pak k ní přišel, syna vrátil, aniž by se zeptal na názor, zavolal taxi a poslal je oba domů. Produkce skončila.

V případě Kristýny více nezvládl, protože ona odešla dřív, než mohl podobným chováním poškodit i syna. U rozvodu se pak ještě dozvěděla, že „nechápe, na co si stěžuje, vždyť mohla být ráda, že jsem ji nechal dokonce i pracovat!“

Jak (ne)vychovávat dítě s narcistou

Narcista je vlastně vaším druhým dítětem, a to ať už jste žena, nebo muž. Narcistické jsou i ženy, samozřejmě. A narcismus velmi často chodí ruku v ruce s manipulací. A pokud je váš partner nebo partnerka i rodič, tím, kdo to odnese stejně jako vy, je vaše společné dítě.

Jak se narcismus projevuje u rodiče? Dopad narcistického rodiče na výchovu dítěte je hluboký. A většinou to dlouho, hodně dlouho ani nepoznáte. Narcista totiž umí používat různé manipulační techniky, aby ovládal dítě i druhého rodiče.

Související…

V domácnosti narcistických rodičů: Oblíbený potomek je dokonalý, černá ovce nese vinu za všechno
Olivie Doleželová

Mezi tyto techniky patří emocionální vydírání, kontrola prostřednictvím viny nebo strachu a neustálé snižování hodnoty druhého rodiče.

Například Pavla Perná (36 let), matka devítileté dcery, popisuje své zkušenosti s bývalým manželem Davidem, který vykazuje narcistické rysy. Dceru mají navíc bohužel ve střídavé péči. „David byl vždycky středem pozornosti, a i když jsme se rozvedli, nedokázal přestat zasahovat do mého způsobu výchovy. Vždy, když naše dcera přijde od něj, cítím, jak se mnou manipuluje jeho názory. David taky neustále podkopává mou autoritu. Když se dcera vrátí z týdne u něj, má úplně změněné názory a postoje. Často mě konfrontuje s jeho slovy, hádáme se a já jsem strašně nejistá. Občas už nevím, co s tím.“

Narcistický rodič navíc často zlehčuje veškeré problémy ve vztahu a výchově a staví se do role oběti. „Nikdy neudělal chybu,“ říká Pavla. „Podle něj jsem za všechno špatné mohla já. Ať se stalo cokoliv, on byl ten dokonalý.“

Narcistický otec versus narcistická matka

Je jasné, že narcismus se může projevovat jak u mužů, tak u žen, ale mezi oběma pohlavími existují rozdíly v tom, jakým způsobem ovlivňují své děti.

Narcistický otec má tendenci využívat své dítě jako symbol vlastního úspěchu. Očekává, že dítě bude vykazovat známky úspěchu, které on sám může využít k vlastní prezentaci před okolím. Často je posedlý kontrolou a mocí a na dítě klade nepřiměřené nároky. Dítě je vnímáno spíše jako trofej než jako jedinečná osoba s vlastními potřebami. A vlastně stejně tak je vnímaný i partner. „Po čase jsem zjistila, že si mě můj bývalý manžel vybral proto, že jsem v místě, kde jsme žili, byla populární a úspěšná. Je jedno, že já sama jsem to tak neviděla, ostatní ano a to zvyšovalo jeho reputaci. Jakmile jsem ho ale přestala chválit, a ono opravdu nebylo moc za co, když všechno stálo a padalo se mnou, trestal mě svou lhostejností a znevažováním. Pro něj bylo důležité jen to, jaký obrázek o nás vytváříme před okolním světem. A jsem si jistá, že totéž by dělal i našemu synovi,“ říká Kristýna.

Na druhé straně narcistická matka často emocionálně vydírá své dítě a přivlastňuje si jeho úspěchy. Její vztah k dítěti je často toxicky závislý. Dokáže v dítěti systematicky budovat pocit, že jeho úspěchy existují jen díky ní. Tato manipulace může vést k tomu, že dítě ztratí vlastní identitu a cítí se neustále pod tlakem uspokojit matčiny potřeby.

Partnerství s narcistou, anebo výchova dítěte s narcistickým rodičem je extrémně náročný úkol, zejména pokud máte dítě ve střídavé péči. Musíte si jasně stanovit hranice, musíte být důslední a projevit velkou dávku emocionální stability.

Markéta Mottlová (41 let) vyrůstala s narcistickou matkou. Popisuje svůj život následovně: „Máma mě nikdy nechválila za moje úspěchy. Vždy to bylo o ní. Pokud jsem něco dokázala, bylo to proto, že ona mi to umožnila. Cítila jsem, že můj život je jen její prodlouženou rukou.“

Sebevědomí!? Co to je?

Každý úspěch dítěte je přivlastněn, každý neúspěch je potrestán lhostejností, kritikou nebo ponižováním. Narcista rodič zlehčuje druhého rodiče, zasévá konflikty a neustále manipuluje city, aby upevnil svou kontrolu. Dítě vyrůstá ve světě, kde se jeho hodnota odvíjí od schopnosti uspokojit potřeby rodiče, což vede k totálnímu zhroucení sebevědomí.

Psychologové varují, že děti narcistických rodičů čelí závažným emocionálním následkům. Často trpí úzkostmi, depresemi a mají problém rozpoznat svou vlastní identitu. Narcista rodič totiž odmítá dítěti poskytnout základní emoční bezpečí, místo toho ho vtahuje do bezedného oceánu manipulací a požadavků. Dítě se stává pěšákem v jeho nekonečné hře o moc a obdiv, bez ohledu na to, jaké škody to napáchá na jeho duši.

Narcismus rodiče vyžaduje okamžitou pozornost a odbornou pomoc, jinak hrozí, že dítě navždy ztratí schopnost najít vlastní cestu. Statistiky rovněž ukazují, že děti ve střídavé péči, kde je jeden z rodičů narcista, čelí mnohem vyššímu riziku emocionálních problémů, včetně úzkosti a depresí. Tato dynamika je důsledkem neustálého konfliktu mezi rodiči a manipulace narcistického rodiče.

Jak uvádí psycholožka Dr. Karyl McBride, autorka knihy Will I Ever Be Good Enough? Healing the Daughters of Narcissistic Mothers: „Narcistický rodič využívá své dítě k vlastnímu naplnění. Dítě ztrácí vlastní identitu a je nuceno plnit očekávání rodiče, což vede k nízkému sebevědomí a často i k narušení schopnosti navazovat zdravé vztahy v dospělosti.“

Jak rozpoznat narcismus u partnera?

Narcistická porucha osobnosti je charakterizována extrémní sebestředností, potřebou neustálého obdivu a nedostatkem empatie vůči druhým. Osoby s touto poruchou mají sklon přeceňovat své schopnosti, zveličovat úspěchy a vnímat ostatní jako prostředky k dosažení vlastních cílů. Podle studie American Psychiatric Association trpí narcistickou poruchou osobnosti přibližně 1 % populace, ale v rodinném prostředí má tento problém daleko širší dopad.

Narcistický rodič bude neustále usilovat o kontrolu a manipulaci, ale druhý rodič musí dítěti poskytnout stabilní a láskyplné prostředí, kde se může rozvíjet.

Narcismus často rozpoznáte jen velmi těžko. Ale jisté náznaky byste mohli poznat i z metod a vět, které narcisti používají. Tady je několik nejčastějších frází, které můžete od narcistického rodiče slyšet:

  • Kdybys mě opravdu miloval/a, udělal/a bys to. (citové vydírání a získání kontroly nad dítětem)
  • Nikdy nebudeš tak dobrý/á jako já. (narcista potřebuje udržet svou nadřazenost a snižuje hodnotu dítěte)
  • Vím, co je pro tebe nejlepší. (zabraňuje dítěti rozvíjet svou vlastní identitu a svobodu rozhodování, ignoruje jeho názory)
  • Všechno, co dělám, je pro tebe. (touhle větou často rodič omlouvá své manipulativní chování a vyvolává pocit viny)
  • Bez mé pomoci bys nic nedokázal/a. (narcista dává dítěti pocit závislosti a opět podrývá jeho schopnosti)
  • Nikdy nic neuděláš správně. (trvalá kritika ničí sebedůvěru dítěte a vytváří pocit, že nikdy není dost dobré)
  • Proč nemůžeš být víc jako sousedovic Toník? (narcista neustále srovnává dítě s ostatními, aby zvýšil tlak na výkon a pocit méněcennosti)
  • Já jsem ten, kdo v téhle rodině pracuje nejvíc. (narcista se staví do role oběti, a přitom si udržuje kontrolu nad ostatními)

Poznali jste v některých větách svého partnera, nebo dokonce sebe?

Co s tím?

Narcismus, oficiálně známý jako narcistická porucha osobnosti (NPD), je jednou z nejzávažnějších poruch osobnosti, která má značný vliv na rodinné vztahy. Když se jeden z rodičů chová jako narcista, vytváří prostředí manipulace, kontroly a emocionálního zneužívání, které má přímý vliv na dítě. Tento typ toxického vztahu se projevuje jak během společného soužití, tak v případech střídavé péče.

„Partnerství s narcistou, anebo výchova dítěte s narcistickým rodičem je extrémně náročný úkol, zejména pokud máte dítě ve střídavé péči. Musíte si jasně stanovit hranice, musíte být důslední a projevit velkou dávku emocionální stability. Narcistický rodič často využívá dítě jako nástroj k manipulaci, což vytváří toxické prostředí, které navíc zničí všechny vztahy dlouhodobě,“ varuje psycholožka Linda Martinez-Lewi. „Děti narcistických rodičů často trpí nízkým sebevědomím a obtížemi v navazování vztahů. Narcismus u rodičů může zanechat dlouhodobé emocionální jizvy, které je třeba řešit co nejdříve.“

Pořád lepší balancovat na ostří nože a doufat, že alespoň polovinu času stráví váš potomek v láskyplném prostředí, než vědět, že dítě vychováváte s narcistou dnes a denně.

Když se ocitnete v situaci, kdy musíte vychovávat dítě s narcistickým rodičem, klíčové je stanovit jasné hranice. Narcistický rodič bude neustále usilovat o kontrolu a manipulaci, ale druhý rodič musí dítěti poskytnout stabilní a láskyplné prostředí, kde se může rozvíjet. Odborníci rovněž doporučují minimalizovat komunikaci s narcistickým rodičem a soustředit se výhradně na potřeby dítěte. Terapie může být nezbytným nástrojem, jak dítěti pomoci vypořádat se s emocionálním nátlakem.

K obrazu svému?

Psychologové definují narcismus jako komplexní poruchu, jejíž projevy jsou různorodé. Narcisté nejsou schopni navazovat zdravé vztahy, a to ani s vlastními dětmi. Místo toho dítě často využívají k naplnění svých vlastních emocionálních potřeb, čímž potlačují jeho osobnostní rozvoj a snižují jeho sebevědomí.

Jak popisuje klinická psycholožka Ramani Durvasula: „Narcisté vidí své děti jako rozšíření sebe sama. Pokud dítě uspěje, přivlastní si zásluhy. Pokud selže, považují to za vlastní selhání a často dítěti tento neúspěch vyčítají.“

Podle statistik Evropské psychologické společnosti je narcismus u rodičů relativně běžným jevem, který ovlivňuje až 6 % evropské populace. V České republice není tento problém příliš mapován, avšak podle odhadů může narcistickou poruchou osobnosti trpět přibližně 1 % obyvatel. Tento odhad se může jevit jako malý, ale při zohlednění rodinných vztahů a vlivu na děti je dopad daleko širší.

Narcismus je jednou z nejobtížnějších osobnostních poruch, které mohou ovlivnit rodinný život. Výchova dítěte, natož pak s narcistickým rodičem, je extrémně náročný úkol. Ostatně možná ještě náročnější, pokud je narcista vaším partnerem, protože jako dospělý se, pokud problém rozpoznáte, z něj máte šanci vymanit. U dítěte je to jinak – rodič je rodič a je velmi těžké dokázat, že jeho vliv na dítě je negativní.

Podle statistik z roku 2021 tvoří děti ve střídavé péči v České republice přibližně 17 % všech dětí po rozvodu a toto číslo stále roste. Trend se zvyšuje, protože soudy stále častěji dbají na zapojení obou rodičů do výchovy.

Pokud jste v podobné situaci, musíte si jasně stanovit hranice, být velmi důslední a někde v sobě vydolovat a uplatňovat velkou dávku emocionální stability. Zatímco narcistický rodič může dítě manipulovat a využívat, vy musíte zajistit zdravé prostředí, kde se dítě může rozvíjet a růst.

Je to těžké, že? Ale je pořád lepší balancovat na ostří nože a doufat, že alespoň polovinu času stráví váš potomek v láskyplném prostředí, než vědět, že dítě vychováváte s narcistou dnes a denně.

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek