Swingers může být pro mnohé páry zajímavým a vzrušujícím zpestřením vztahu. Jedná se o otevřenou formu společné zábavy, kde mohou partneři prozkoumávat svou sexualitu, sdílet nové zážitky a posílit vzájemnou důvěru. Důležité je ale zdůraznit, že swingers není pro každého, a je klíčové, aby se partneři předem otevřeně a důkladně domluvili. Každý může mít jiná očekávání, hranice či touhy, a proto je nezbytné o nich mluvit a vzájemně si naslouchat. Vzájemná komunikace a respekt jsou základem toho, aby byl tento zážitek pro oba obohacující a příjemný.

Taky jsem takovou swingers s partnerem navštívila. Dopředu jsme rozebírali, na co se cítíme, a na co ne. Já jsem chtěla hlavně zažít tu atmosféru a mít s partnerem nový vzrušující zážitek.

Bylo to v jednom berlínském vyhlášeném klubu. Ve frontě před ním stáli zejména lidé středního věku, ale překvapivě i starší ročníky. Většina z nich byla oblečena velmi elegantně. Jako by tam přišli rovnou z kanceláře. Zejména do žen byste nikdy neřekli, že by je taková forma zábavy mohla lákat. Člověk ale brzy zjistí, že tohle nejde nikdy odhadnout předem.

Svléknout převlek cudné dámy

Muž patřící k ochrance si vstupující pečlivě prohlíží a toho, kdo nemá vhodné oblečení, dovnitř nepustí. Outfit musí být smyslný a elegantní. Já mám na sobě kožené mini šaty a k tomu tzv. harness (koženkový pás, pozn. red.). Přítel černou košili.

Uvnitř nás čeká další fronta, kde už se nestačím divit. Přímo zde si všechny ty „cudné“ ženy bez zaváhání sundávají šaty a oblékají si velmi úsporné oblečky a boty na vysokých platformách. Podle všeho na swingers rozhodně nejsou poprvé. Kolem nás pak pobíhají muži v latexu s jednorožčími ocasy, flitrovaným spodním prádlem a třpytkami kolem očí.

Tak tady vládne naprostá svoboda, říkám si. Všichni přítomní jsou ve svém živlu a nic nepředstírají. Člověk si uvědomí, jak se musíme často snažit, abychom zapadli a mohli fungovat ve většinové společnosti. Během bílého dne se na stejné ulici, kde teď probíhá naprosto svobodná zábava, každá odchylka od normálu většinou setkává s opovržlivými reakcemi či velkými emocemi.

Scény jako z filmu

Uvnitř klubu duní deep house. Neony, kouřové clony a různá zákoutí dodávají místu tajemnou atmosféru. Návštěvníci po sobě zvědavě pokukují. Nad obřím parketem je vyvýšené patro, kde se nachází hlavní zóna celé akce. Prostor, ve kterém se zhruba šestnáct lidí oddává společné rozkoši. Všechno působí přirozeně, jako by to snad předem nacvičovali. A všichni si rozumí i beze slov. Zároveň je tu přítomná i tzv. swingers „policie“, která dohlíží na to, aby nedocházelo k nežádoucímu obtěžování. Z tohoto důvodu doporučuji si předem zjistit o party, na kterou se chystáte, maximum informací. Ať už se to týká dress codu, nebo pravidel.

Stojíme opodál, popíjíme drink a celý tento výjev jako ze starověkého Řecka pozorujeme. Překvapí mě, jaký typ lidí se tady objevuje a že některé starší ženy jdou s kůží na trh a rozhodně neřeší, jestli je vhodné se vysvléknout, když mají pár kilo navíc. Prostorem prochází starší bělovlasý muž se staženými vlasy do culíku. Má na sobě oblek. Na řetězu si vede v poutech svoji partnerku. Ta má na sobě sukni, černé punčochy a košili zapnutou až ke krku. Na nikoho se za celou dobu ani nepodívá. Dívá se pouze on. Tento výjev rozhodně podněcuje fantazii. Co to je za lidi? Jak žijí? Mám pocit, že se ocitám ve filmu Sekretářka Stevena Shainberga.

Nezdravým důvodem by byla touha mít sex s někým mimo váš vztah a pokusit se to zarámovat jako ‚partnerskou aktivitu‘ k dosažení osobního, ale možná ne vzájemně prospěšného sexuálního cíle.

Po chvíli zpozorujeme, že se na nás dívá jeden hezký pár. Vydávají se k nám. Jsou to Češi. Pěkní a slušní mladí lidé. Ptají se nás, jestli se k nim chceme přidat. Já odmítám. Líbilo se mi být v roli pozorovatele. Přítel taktně drží basu.

Obohacení vztahu?

A tohle je zásadní, musíte respektovat jeden druhého. Netlačit, nepřemlouvat. Pak vás taková situace sblíží. Dáváme si poslední drink a odjíždíme domů. Nakonec jsme měli super společný zážitek, i když jsme se aktivně nezapojili. Bylo to vzrušující a nasáli jsme nové podněty. Nevím, zda by to ale tak bylo, kdybychom si předem s partnerem nepromluvili o tom, co od zážitku očekáváme, a nestanovili si jasné hranice. 

Takový přístup ostatně radí i odborníci. Například podle amerického psychiatra Edwarda Ratushe je důležité, abychom si v páru promluvili o tom, proč nás takovýto zážitek zajímá. „Pokud jste dříve o nemonogamii neuvažovali, měli byste prozkoumat, proč vás nyní láká. Zároveň se ujistěte, že jsou vaše důvody zdravé.“

Podle Ratushe byste se například neměli stát swingerem kvůli romantickému zájmu o osobu mimo váš vztah. „Nezdravým důvodem by byla touha mít sex s někým mimo váš vztah a pokusit se to zarámovat jako ‚partnerskou aktivitu‘ k dosažení osobního, ale možná ne vzájemně prospěšného sexuálního cíle,“ vysvětluje Ratush. „Pokud jste si jistí, že vaše touhy nemají vedlejší úmysly, je čas nápad představit vašemu partnerovi,“ říká.

Ratush dále doporučuje odpovědět si na následující otázky. Pokud na ně odpovíte „ano“, můžete swingers party s partnerem začít plánovat. 

  • Znáte míru sexuální otevřenosti vašeho partnera?
  • Je nějaký způsob, jak můžete swingers otestovat, aniž by se váš partner cítil nekomfortně?
  • Znáte jazyk lásky vašeho partnera a poskytlo by swingers více prostoru pro dávání a přijímání tohoto druhu náklonnosti?
  • Může swingers party pomoci prohloubit váš vztah?

A jak bych tedy naši účast shrnula? Swingers našemu vztahu prospělo. Utvrdila jsem se v tom, že mě partner respektuje. I když byl více nakloněn tomu se aktivně zapojit. Když jsem odmítla, nezlobil se a byl stoprocentně se mnou. Je hezké vidět, že váš partner na takovou akci nechce jít proto, aby měl sex s někým dalším, ale že se mu líbí představa právě toho společného zážitku. Tyhle akce bych tedy klidně doporučila, protože společné zážitky stmelují. A pokud jsou oba partneři rozumní a dobře komunikují, mohou zažít něco opravdu vzrušujícího.

Související…

Jak jsem se dotýkala umělé panny a proč se mě tohle téma tolik dotklo
Klára Ponczová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek