fbpx

Spousta žen se připravuje na porod. Často je však semele až to, co přijde po něm, říká porodní asistentka 1 fotografie
Zdroj: Se svolením Julie Bischofové

Málokdo ví, že porodní asistentka je vystudovaný zdravotník a má plné kompetence vést fyziologický porod. Jedna z nich nám prozradila, co ženám během porodu nejvíc chybí, jak mohou podpořit kojení a proč je důležité se pečlivě připravit na šestinedělí.

Zveřejněno: 21. 6. 2024

„Mýtů kolem těhotenství, porodu i šestinedělí je spousta. Bohužel velká většina z nich stále přetrvává. I proto se snažím pomocí instagramu mýty vyvracet a upozorňovat na ně,“ říká Julie Bischofová, která si v roce 2019 založila instagram Deník porodní báby a má přes 42 tisíc sledujících.

Co bylo vaším motivem si blog založit?

Profil jsem se rozhodla založit, jelikož v roce 2019 žádný takový neexistoval. Viděla jsem v tom příležitost, jak jednoduše a srozumitelně informovat společnost o tématech týkajících se těhotenství, porodu a šestinedělí. Současně i informovat o práci porodní asistentky. Co všechno může rodičce poskytnout, jaké jsou její kompetence a tak dále.

Zároveň se bohužel na instagramu i dalších platformách vyskytuje i spousta pseudo-odborníků, a tak je důležité, aby byly i profily, které jsou vedeny lidmi, kteří mají v daných oblastech potřebné vzdělání. Porodní asistentka je vysokoškolsky vzdělaná pracovnice – zdravotník.

Ideálně by se žena na kojení měla připravovat již v průběhu těhotenství a mít někoho, kdo ji podpoří a pomůže v začátcích.

Jak se porodní asistentka liší od duly?

Dula není zdravotník! To je hlavní rozdíl, který si většina lidí stále neuvědomuje. Dula je pro ženu primárně psychickou a fyzickou podporou, ale nemůže poskytovat zdravotní péči, nenese za své jednání žádnou odpovědnost. Bohužel, práce duly u nás není nijak regulovaná, čehož některé duly zneužívají a překračují své kompetence.

Zaujala mě informace, že porodní asistentka není jen u porodu, ale i v době těhotenství i po porodu. Kdy by měla žena začít s tímto poradenstvím? 

Porodní asistentka má v kompetencích péči o ženu v průběhu fyziologického těhotenství, porodu a šestinedělí. Stejně tak má porodní asistentka v kompetencích i péči o fyziologického novorozence. Bohužel, ve většině případů není péče porodní asistentky hrazena ze zdravotního pojištění. V ideálním případě by měla mít porodní asistentka v péči ženu po celou dobu těhotenství, porodu i šestinedělí. Jedná se o kontinuální model péče, který s sebou nese spoustu výhod. V zahraničí je péče poskytovaná porodní asistentkou běžnou součástí zdravotního systému.

Porodní asistentka má v kompetencích péči o ženu v průběhu fyziologického těhotenství, porodu a šestinedělí. Stejně tak má porodní asistentka v kompetencích i péči o fyziologického novorozence.

Nabízíte na stránkách předporodní kurzy. Zájemkyně se dozvědí vše nejen o těhotenství a porodu, ale i šestinedělí, kojení a péči o novorozence. Co nejvíce vaše klientky oceňují?

Každá žena potřebuje něco jiného, avšak všechny by podle mého názoru měly mít informace o průběhu těhotenství, porodu i šestinedělí. Jsou to zásadní kapitoly v životě ženy. Některé ženy spoléhají na to, že to zvládly ostatní, tak to zvládnu i já. Myslí si, že předporodní kurz je zbytečnost, ale zpětně je mrzí, že si potřebné informace nezjistily dopředu. Součástí mých předporodních kurzů je i příprava na šestinedělí, péče o miminko a kojení.

Ono spousta žen se bojí hlavně porodu a pak se domnívá, že už to půjde samo.

Tyto oblasti spousta žen podceňuje, připravují se hlavně na porod, ale často je pak semele to, co přijde po něm. Ženy, které prošly mými kurzy, často ve zpětných vazbách zmiňují a děkují, že byl na kurzu věnován dostatečný prostor právě přípravě na šestinedělí. Na realitu šestinedělí vás samozřejmě stoprocentně nepřipraví žádný kurz, ale je velmi důležité mít dostatek informací o tom, co může nastat a jak to případně řešit.

Připravujete budoucí maminky, co mohou udělat pro lepší průběh porodu. Co je nejzásadnější?

V přípravě na porod je zásadní mít dostatek informací, na základě kterých se může žena rozhodovat. Důležitá je nejen fyzická příprava, ale i psychická. Psychické rozpoložení ženy dokáže průběh porodu velmi ovlivnit.

Co nejvíce ženám při porodu chybí?

Často je to důvěra ve vlastní tělo a miminko. Tělo ženy je připravené na porod. Stejně jako tělo ženy umí trávit jídlo, tak umí i rodit.

Děláte kurzy i pro partnery. Co je nejvíce na kurzu překvapí?

Nejvíce muže na mém kurzu většinou překvapí téma překotného porodu. Je to součást našeho kurzu, protože vnímám, že u mužů je častá obava to, že jim žena porodí například v autě. I proto jsem se toto téma rozhodla do kurzu zařadit, aby muži věděli, jak případně v této situaci ženě pomoci.

A jak mohou pomoci?

To by byla dlouhá odpověď, ale ať přijdou na mé kurzy, tam se to dozvědí.

Na realitu šestinedělí vás samozřejmě stoprocentně nepřipraví žádný kurz, ale je velmi důležité mít dostatek informací o tom, co může nastat a jak to případně řešit.

Co se týče tatínků, máte pocit, že se dokáží v dnešní době více zapojit? A to nejen do věcí ohledně porodu, ale i v šestinedělí?

Ano, dnešní otcové se určitě v těchto oblastech zapojují více než předchozí generace a je to dobře. Obzvlášť v šestinedělí žena podporu partnera velmi potřebuje.

 Proč některým matkám nejde kojit? Jak to mohu ovlivnit?

Kojení je velmi komplexní téma. Mnoho žen si myslí, že vezme prso, dá k němu miminko a bude to hned fungovat, ale často to tak není. Ženy v mnoha případech nemají kvalitní a dostatečné informace o kojení. Ideálně by se žena na kojení měla připravovat již v průběhu těhotenství a mít někoho, kdo ji podpoří a pomůže v začátcích. Je jen minimum žen, které kojit nemohou. Většinou je to ze zdravotních důvodů na straně ženy nebo dítěte, ale spousta žen nekojí právě proto, že nemá dostatek informací a podpory.

Kdy mohou ženy začít cvičit, aby zpevnily břicho? Klasické sklapovačky jsou prý nevhodné? Jaké cviky tedy zvolit? 

Otázka ohledně cvičení po porodu je spíš na fyzioterapeuta. V průběhu šestinedělí by měla žena primárně odpočívat a trávit čas s miminkem, případně může zařadit jemné protahovací a dechové cvičení. Ale jak říkám, je dobré vše konzultovat s fyzioterapeutem, obzvlášť pokud je žena po císařském řezu. Ano, sklapovačky určitě vhodné nejsou.

Na jednom videu ukazujete, jak správně masírovat hráz, aby nedošlo k poranění při porodu. Podle komentářů to funguje a spousta žen nemusela na šití. To musí být pro vás krásná zpětná vazba. Ozývají se vám ženy často, že poslechly vaše rady?

Ano, spousta žen mi píše pozitivní a děkovné zprávy. Jsou vděčné za informace, které na instagramu předávám, a já jsem ráda, že mohu tímto způsobem ženám pomáhat.

Související…

Nejmladší dceru porodila Lucie doma, zatímco starší sourozenci spali vedle v pokoji. Nechali jsme to plynout, říká
Martina Malá

foto: Se svolením Julie Bischofové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...