Její práce se zaměřuje na to, aby všem lidem umožnila prozkoumat potenciál jejich těl, a na další diskusi o tom, proč je sebeuspokojování jednou z nejslibnějších bran ke šťastnějšímu a zdravějšímu životu.

Málokdo ví, že žena může dosáhnout mnoha typů orgasmů. Jaké typy to mohou být?

Nejběžnějším způsobem dosažení orgasmu je stimulace klitorisu. Klitoris je nejdůležitějším pohlavním orgánem v ženském těle a je obdařen 8000–10 000 nervovými zakončeními. Tento typ orgasmu je často popisován jako koncentrovanější, s pulzujícími kontrakcemi. Dále je vaginální orgasmus. Při něm je díky přírazům nepřímo stimulována vnitřní část klitorisu. Vaginální orgasmus lze posílit, když se žena naučí zapojit svaly pánevního dna, což navýší průtok krve do vnitřní části klitorisu a následný prožitek.

Dalším typem je orgasmus bodu G. Bod se G nachází asi jeden až tři centimetry za vchodem do pochvy, na její horní stěně. Pokud se při sexuálním styku stimuluje bod G, může to vést k hlubším a intenzivnějším orgasmům, a dokonce i k mokrému orgasmu. Orgasmus tohoto typu obvykle vyžaduje zesílený rytmický tlak, vibrace nebo pohyby ukazováčkem, jako když říkáme „pojď sem“.

Nesmíme zapomenout ani na anální orgasmy. Anální penetrace vyžaduje určitý trénink a praxi. Tyto orgasmy však mohou být neuvěřitelně intenzivní. Díky blízkosti pochvy k análnímu kanálu je možné anální stimulací stimulovat i další erotogenní zóny, jako jsou poševní stěny a bod G.

Ženy mnohokrát předávají zodpovědnost za své potěšení partnerovi, který má ale většinou o jejich těle ještě menší povědomí, což pak pochopitelně může vést k nenaplněným sexuálním zážitkům a velké frustraci.

Dále je tu cervikální orgasmus, který nastává při dostatečně hluboké stimulaci děložního čípku. Ženy tento typ orgasmu často popisují jako pomalé hromadění energie, které vyústí v intenzivní fyzické a někdy také emocionální uvolnění. Často jde o celotělový zážitek. Tento typ orgasmu vyžaduje velkou důvěru a uvolnění, spolu s pomalým hlubokým rytmickým pronikáním.

Možná vás to překvapí, ale existuje také orgasmus bradavek či prsou. Mnoho žen považuje stimulaci této části těla za velmi příjemnou. Nedávno bylo také zjištěno, že stimulace bradavek aktivuje podobné části mozku, které jsou spojené se stimulací genitálií. 

Nejvzácnější formou orgasmů jsou pak takzvané myšlenkové orgasmy, což jsou orgasmy, které žena prožije tak, že prostřednictvím pouhé myšlenky aktivuje svou sexuální energii a vzrušení. Tato technika využívá sílu soustředěných představ, fantazií a řízeného dýchání. Myšlenkový typ orgasmů se nyní zkoumá i vědecky, aby se lépe pochopilo, jak funguje.

Co jsou to takzvané smíšené orgasmy?

Tyto orgasmy zahrnují stimulaci alespoň dvou erotogenních zón. Nejčastějším smíšeným orgasmem je obvykle bod G a klitoris. Smíšené orgasmy jsou také často nazývány „svatým grálem“ orgasmu díky své intenzitě a hloubce prožitku.

Pokud žena zažívá jen jeden typ orgasmu, a chce mít i jiné typy, může se to „naučit“?

Ano, zcela určitě. Schopnost prožívat různé typy orgasmu můžeme vypěstovat cvičením, trpělivostí a zkoumáním. Pro začátek je dobré se o různých erotogenních zónách poučit a vědět, kde se nacházejí a jak je stimulovat. Můžete to dělat nejen za pomoci partnera, ale třeba i pomocí sexuálních hraček. Některé oblasti, jako je děložní čípek a bod G, mohou být totiž jinak obtížně dosažitelné.

Na sexuální hračky jste expertka. Jaké byste ženám ke zkoumání typů orgasmů doporučila?

Mezi vynikající hračky pro prozkoumání klitoriálních orgasmů patří vzduchové pulzní stimulátory, jako je náš Satisfyer Pro2 Gen 3, které pomáhají aktivovat potěšení klitorisu prostřednictvím bezkontaktních tlakových vln. Tato stimulace napodobuje pocity při orálním sexu a ženě umožňuje zažít plné prokrvení klitorisu. Další výrobky, jako je Satisfyer Tap a Climax 1 nebo Satisfyer Exciterrr, nabízejí přímou i nepřímou stimulaci klitorisu spolu s vibracemi, což je ideální pro ty, kdo hledají intenzivní a rozmanité formy stimulace.

Když se páry vyhýbají diskusi o svých přáních a hranicích, mohou se nevědomky usadit v rutině, která postrádá vzrušení, nebo jednoduše nedokáže uspokojit potřeby toho druhého.

Snadným způsobem, jak zvýšit stimulaci pro smíšený orgasmus, je přidat ke stimulaci klitorisu produkt, jako je Satisfyer Love Birds Vary Connect App nebo Satisfyer Shiny Petal Connect App, protože oba tyto produkty poskytnou stimulaci bodu G bez použití rukou a zajistí dodatečný tlak, který může zvýšit orgasmické kontrakce.

Dalším skvělým způsobem, jak si pomoci „osvojit“ nové způsoby orgasmu, je větší přítomnost a uvědomění si pocitů prostřednictvím meditace při masturbaci, která je nyní nabízena také v naší aplikaci Satisfyer Connect. Tyto řízené meditace pomáhají zvýšit potěšení prostřednictvím vedení vaší pozornosti, dechu, vnitřního uvědomění a navíc se synchronizují s produkty Satisfyer.

Existuje nějaká konkrétní technika, jak orgasmy zesílit?

Ano, jedná se o takzvaný edging. Je to jednoduché. Kdykoli se blížíte k orgasmu, snížíte stimulaci, čímž vyvrcholení oddalujete, a naopak stupňujete napětí. Tato dovednost vyžaduje trochu praxe a trpělivost, ale stojí za to. K prodloužení rozkoše také pomohou dechové praktiky, které vám pomohou užívat si vzrušení, aniž byste dosáhli vyvrcholení příliš rychle. Například hluboké, pomalé dýchání zklidňuje nervový systém, snižuje napětí v těle a zvyšuje uvolnění.

Dále doporučuji takzvané Kegelovy cviky, které jsou primárně určeny k posílení pánevního dna. Jejich pravidelným cvičením můžete zlepšit svalový tonus a zvýšit průtok krve do genitálií, čímž se zvýší i jejich citlivost.

Více než polovina žen není spokojena s tím, jak často dosahují orgasmu. Přibližně 10 % žen orgasmus nikdy nezažilo. Jakou roli v tom podle vás hraje nedostatečná informovanost?

Určitě velkou. Společnost si stále často neuvědomuje složitost ženské sexuální anatomie. Z toho plyne, že ženy pak nedokážou správně lokalizovat a zkoumat své hlavní vzrušivé zóny. Navíc v mnoha kulturách se ženy za zkoumání své sexuality stydí, nebo jsou za to dokonce trestány. Tato stigmata mohou mít hluboký dopad, protože jsou často zakořeněna v psychice, a může být obtížné je překonat.

Ženy také mnohokrát předávají zodpovědnost za své potěšení partnerovi, který má ale většinou o jejich těle ještě menší povědomí, což pak pochopitelně může vést k nenaplněným sexuálním zážitkům a velké frustraci.

Náš hlas a orgasmus jsou propojeny prostřednictvím bloudivého nervu, který hraje klíčovou roli v regulaci našeho parasympatického nervového systému i naší schopnosti prožívat rozkoš.

Často je problém i v komunikaci. Mnoho párů je nejistých, když mluví o sexu, a obávají se, že by se jejich partner mohl urazit, kdyby se ho zeptali, co by chtěl v oblasti sexu zažít. Tyto zábrany mohou často vést k nedorozumění a promarnění příležitostí k navázání hlubšího spojení. Když se páry vyhýbají diskusi o svých přáních a hranicích, mohou se nevědomky usadit v rutině, která postrádá vzrušení, nebo jednoduše nedokáže uspokojit potřeby toho druhého.

Jaké mýty v oblasti orgasmů podle vás panují?

V mnoha kulturách a společnostech se často klade přílišný důraz na penetraci jako jediný způsob prožití orgasmu. Odhaduje se však, že jen 18,4 % žen zažívá orgasmus pouze prostřednictvím penetrace. Tento mýtus však proniká do sexuální výchovy, médií a populární kultury, takže mnoho žen se cítí nedostatečně nebo zlomeně, když tímto způsobem orgasmu nedosáhnou. Pro většinu žen je nutná nějaká forma stimulace klitorisu.

Mnoho žen také není schopno dosáhnout orgasmu prostřednictvím masturbace bez určitého druhu mentálního zarámování. Podle jedné výzkumné studie provedené Kinseyho institutem a OMG Yes potřebuje až 80 % žen k prožití orgasmu nějakou formu erotické fantazie.

Jaký vliv podle vás hrají sociální sítě, které nám servírují, jak má vypadat „dokonalé“ tělo?

Určitě velký. Mnoho žen má nerealistické ideály, pokud jde o jejich tělo, a proto se při intimním styku cítí nepříjemně. Je důležité, aby ženy tyto standardy krásy zpochybnily a pochopily, že každá je jedinečná. Když přijmou své tělo takové, jaké je, snáze objeví svou jedinečnou krásu a sexuální hrátky si budou více užívat. 

Slyšela jsem, že zatímco mužské vzrušení vzplane velmi rychle, také rychle vyhasne. U žen je to jinak...

Ano, málokdo ví, že většina žen potřebuje k prožití orgasmu s partnerem až dvacet minut trvalého vzrušení. A protože penetrační sex trvá v průměru asi čtyři až pět minut, často žena nemá dostatek času vybudovat vzrušení. Proto je důležité upřednostňovat delší formy stimulace, jako je orální sex, líbání, smyslná masáž. Stejně tak mohou páry využívat pomůcky, jako jsou lubrikanty, sexuální hračky a sexuální polštáře, které umožňují tělu větší pohodlí. Bez těchto pomůcek může být sex pro některé jedince nepohodlný, a dokonce bolestivý, což samozřejmě potěšení neguje.

Problém je, že mnoho žen nemá na milování ani chuť...

Ano, touha je pro vzrušení nezbytná. Mnoha ženám může chybět kvůli faktorům, jako je stres, hormonální změny, léky, dynamika vztahu nebo negativní sexuální zkušenosti z minulosti. V takovém případě pochopitelně doporučuji řešit situaci s odborníkem.

Megwyn Whiteová

Certifikovaná klinická sexuoložka z New Yorku. V současné době je ředitelkou vzdělávání ve společnosti Satisfyer, přední značce produktů pro sexuální potěšení. V roce 2019 získala formální vzdělání a akreditaci prostřednictvím Institutu Dr. Rachael v USA a předtím se od roku 2002 věnovala holistickým oborům souvisejícím s tělem, jako je jóga, pilates, práce s tělem a somatické léčení. Její texty byly publikovány v časopise Sexual Health Magazine, Sensheant a dalších odborných publikacích. Jako přednášející a řečnice vystupovala na akcích, jako je Sex and Medicine Summit, Sex Expo, Assemblage a na Yale School of Consciousness. Dále studuje integrální anatomii u Gila Hedleyho a pokračuje v kurzech klinické sexuologie na Mezinárodním institutu klinické sexuologie.

Jaké vzdělávací materiály byste doporučila párům a ženám, které chtějí mít silnější a kvalitnější sexuální prožitky?

Doporučila bych následující knihy: Come as You Are od Emily Nagoski. To je zábavná kniha, skvělá pro začátečníky, protože se zaměřuje na ženskou sexualitu a vzrušení z vědeckého hlediska. Odbourává mnohé bariéry vzrušení, včetně kulturních mýtů, problémů s obrazem těla a mylných představ o sexuální interakci.

Dále Anatomie vzrušení ženy od Sheri Winstonové – to je jedna z mých nejoblíbenějších knih, která nabízí úžasný přehled s ilustracemi o sexuální rozkoši a vzrušení žen. 

Dále pak opět v angličtině kniha Becoming Orgasmic od skupiny autorů – Klasická příručka s návody krok za krokem, i když poněkud zastaralá. Může být užitečná zejména pro ženy, které mají psychologické bloky založené na kulturním a rodinném naprogramování.

Dále Better Than I Ever Expected od Joan Priceové. To je skvělý průvodce pro starší ženy nad 60 let, které chtějí zkoumat svou sexualitu a rozkoš. Kniha pomáhá ženám pochopit, jak se jejich tělo mění, a provází je adaptačními technikami, praktikami a myšlením, které je nutné k tomu, aby si zachovaly rozkoš i s přibývajícím věkem.

V neposlední řadě pak Mind the Gap od Karen Gurneyové, což je skvělá kniha, která se zabývá tématem sníženého libida. Kniha zkoumá mnoho faktorů, které přispívají k sexuální touze, včetně psychologických, emocionálních i vztahových aspektů. 

Z internetových zdrojů bych pak doporučila OMGYes.com – skvělé vzdělávací webové stránky, které jsou chváleny pro svůj obsah o ženské rozkoši. A také Climax.how – web, který nabízí řadu kurzů zaměřených na sexuální pohodu, intimitu a potěšení.

Na svém profilu na LinkedIn uvádíte, že pomáháte lidem zbavit se traumat, která blokují sílu jejich hlasu a řeči. Slyšela jsem, že právě uvolnění hlasu a hrdla souvisí s uvolněním intimních orgánů. Je to pravda?

Ano. Náš hlas a orgasmus jsou propojeny prostřednictvím bloudivého nervu, který hraje klíčovou roli v regulaci našeho parasympatického nervového systému i naší schopnosti prožívat rozkoš. Určité praktiky, jako je broukání a vokalizace, ho mohou zapojit, což je také důvod, proč vydávání zvuků během prožívání rozkoše může pomoci prohloubit náš pocit uvolnění a zesílit orgasmické pocity.

Pracujete jako ředitelka vzdělávání pro přední značku sexuálního zdraví Satisfyer. Proč zrovna tato značka?

Satisfyer má nejrobustnější nabídku produktů pro páry i jednotlivce. Stojíme si za kvalitním designem a nabízíme dostupné ceny. Máme na výběr více než 500 různých produktů, kterých se po celém světě prodalo více než sto milionů kusů. Pracuje pro nás specializovaný tým designérů, který se zaměřuje na to, aby naše produkty měly špičkovou úroveň a dokonale propojovaly design, funkčnost i výkon. Jedním z našich význačných výtvorů je nejprodávanější model Satisfyer Pro 2, kterého se od uvedení na trh v roce 2016 prodalo po celém světě více než 30 milionů kusů. Tento výrobek se proslavil nejen svým elegantním designem, ale také schopností pomoci ženám dosáhnout orgasmu rychle a bez námahy.

Doporučuji i takzvané Kegelovy cviky, které jsou primárně určeny k posílení pánevního dna. Jejich pravidelným cvičením můžete zlepšit svalový tonus a zvýšit průtok krve do genitálií, čímž se zvýší i jejich citlivost.

Prioritou je pro nás co nejlepší zkušenost uživatele, a to od okamžiku, kdy otevře balíček Satisfyer, až po dlouhodobou spokojenost s našimi produkty. To se mimo jiné odráží i v naší patnáctileté záruce. Naše odhodláni poskytovat výjimečný zážitek, který vydrží, nám také vyneslo více než 500 mezinárodních ocenění za design, což ještě více upevňuje naši pověst dokonalého designéra, a to jak z hlediska formy, tak i funkce.

Spousta lidí se obává, že sexuální hračky nakonec nahradí jejich sexuálního partnera, a oni si budou užívat intimní chvíle jen s nimi... Co si o tom myslíte?

Ano, toto je častý mýtus, který není pravdivý, a to z celé řady důvodů. První z nich je, že sexuální hračky jsou nástrojem pro sexuální stimulaci, ale nenahrazují intimitu, kterou člověk získá od partnera. Zároveň však platí, že jedinci, kteří často používají sexuální hračky, jsou ve svých vztazích spokojenější. Sexuální hračky jsou také spojeny se zlepšením sexuálních funkcí, včetně zvýšení touhy, vzrušení a lubrikace, což naznačuje, že hračky sexuální vztah spíše posilují, než aby ho narušovaly.

Používání vibrátorů je také mnohem běžnější, než si mnozí lidé myslí. Rozsáhlá studie z roku 2010, která se týkala více než 2 056 žen ve věku od 18 do 60 let, zjistila, že více než 53 % z nich používá vibrátory.

Sexuální hračky navíc často slouží jako katalyzátor hlubších rozhovorů o intimitě. Když sexuální rutina ve vztahu stagnuje, může jejich zavedení přinést pocit novosti a vzrušení, po kterém mnoho párů touží. 

Jaké hračky se u vás prodávají nejlépe a proč?

Nejprodávanějšími pomůckami pro ženy jsou výrobky s technologií Air Pulse: Přístroj Pro 2 Gen 2 je samozřejmě naším bestsellerem díky tomu, že je účinný, diskrétní a pro ženy velmi atraktivní. Elegantní a štíhlý design modelu Pro 2 zase oslovuje uživatelky, které dávají přednost estetickým výrobkům. Jeho nezastrašující vzhled povzbuzuje ke zkoumání vlastního vzrušení i začátečnice.

Oblíbené jsou i výrobky, které dokážou stimulovat bod G i klitoris, jako je například Monoflex nebo G-is-for Goddess. Tyto výrobky se také spojují s naší aplikací Satisfyer Connect, která umožňuje jejich větší personalizaci.

Velmi kupované jsou například i naše vibrační kalhotky, Little Secret a Sexy Secret. Nabízejí příjemnou stimulaci klitorisu i vstupního otvoru vagíny. Tyto výrobky lze nosit na rande s partnerem, který má možnost stimulaci ovládat. To zase navyšuje pocit intimity a důvěry, protože oba partneři se zapojí do soukromého „sdíleného tajemství“, a to i na veřejnosti nebo v polo-veřejném prostředí.

Můžete ještě dovysvětlit, co je technologie Air Pulse?

Je to bezdotyková technologie, která napodobuje pocit orální stimulace. Je důležité si uvědomit, že většina klitorisu je ve skutečnosti uvnitř ženského těla. Tvoří ho erektilní tkáň, která se při vzrušení zvětšuje a rozšiřuje. Výhodou Air Pulse je, že tlakové vlny pomáhají katalyzovat zduření celého klitorisu, aniž by nadměrně stimulovaly tisíce hustých nervových zakončení, která tvoří jeho žalud. Mnoho žen si pochvaluje, že díky tomu jsou jejich orgasmy mnohem silnější. Některé z našich modelů Air Pulse jdou pak ještě o krok dál a přidávají vibrace, které vzrušují okolí klitorisu.

Zmínila jste i speciální mobilní aplikaci... 

Naše aplikace Satisfyer Connect nabízí řadu přizpůsobitelných funkcí, které uživatelům umožňují ovládat zařízení na dálku, vytvářet personalizované vzory potěšení, a dokonce synchronizovat vibrace jejich sexuálních hraček s hudbou nebo okolními zvuky. Máme také specializovaný tým, který aplikaci pravidelně aktualizuje a vylepšuje.

Aplikaci už si stáhlo více než 4 000 000 lidí, v roce 2020 jsme za ni získali ocenění CES Twice Picks Award. Řekla bych, že změnila způsob, jakým lidé prožívají potěšení. 

Více informací o produktech najdete na webu: www.satisfyer.com

Související…

Chcete opepřit svůj intimní život? Vyzkoušejte techniku Karezza
Milada Kadeřábková

foto: Se svolením Megwyn Whiteové, zdroj: Autorský článek