fbpx

Beáta o „létající“ józe: Je to jako návrat na dětské hřiště a moje záda mi děkují! 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

„Odvaha vyzkoušet fly ´létající´ jógu mi nějakou dobu chyběla. Zpětně nechápu, z čeho jsem vlastně měla obavu – houpání na houpačce umíme přece všichni! Tenhle návrat do dětství si užívám,“ začíná své povídání Beáta...

Zveřejněno: 24. 4. 2024

Jóga je v západních zemích vnímána zejména jako fyzická aktivita, soustava prvků, které posilují celé tělo. Nicméně v Indii, odkud pochází, je to celistvý filozofický systém, ve kterém si volíte cestu, kterou chcete dojít ke správnému cíli duchovního života. U nás „na Západě“ se spíše zaměřujeme na tělesné cíle – zlepšení fyzické kondice nebo třeba hubnutí.

Jóga je oblíbená díky své nenáročnosti na přípravu – stačí vám podložka a převlečení. Mezi nejoblíbenější patří hatha jóga (má rekonvalescenční a terapeutické účinky), vinyasa (plynulé přesuny z jedné pozice do druhé), hormonální či hot jóga (v místnosti s vyšší teplotou), power jóga. Stále oblíbenější je jóga v sítích neboli fly jógaair jóga nebo jóga ve vzduchu – cvičení, které provozujete v síti nebo se sítí, na zemi nebo ve vzduchu.

„Síť“ je látková houpačka, připevněná ke stropu. Každý cvik má různé úrovně a každý si může zvolit právě tu, na kterou se zrovna cítí. A můžete ji začít cvičit v každém věku! Stejně jako Beáta, která  na svou první lekci šla po „bezpohybovém“ období covidu v 35 letech.

Dobrovolně vzhůru nohama

„Začínala jsem kurzem Aerial silk neboli šály,“ pokračuje Beáta. To je něco jako akrobacie v kombinaci s tancem. To bylo pro mě ale hodně náročné. Je třeba už mít sílu v rukou. Šplhá se tam po šálách, je nutné se umět udržet. Navíc tehdy začal covid a já jsem se potom, co jsem byla zavřená doma a měla pohyb omezený, neodvážila k šálám vrátit. Akrobacie mě ale stále lákala, a tak jsem se dostala na lekci jógy v síti.

Hned po zkušební lekci mi bylo jasné, že toto bude moje hobby. Moc se mi líbí, že cviky mají více úrovní, takže děláte to, co zvládáte, na co si troufnete. Nikdo nikoho do ničeho nenutil. S holkami v kurzu jsme se společně motivovaly, pozorovaly své pokroky a dodávaly si odvahu ke zkoušení dalších cviků. Kdo by si nepřál překročit sám sebe a viset hlavou dolů, udělat si salto nebo se pohoupat u stropu. :) Nebudu tvrdit, že to nebolí. Je to jako každý sport – ze začátku mě bolely svaly, později se občas objevila nějaká modřinka po úvazu sítě, ale za ty pocity to stojí. Do sítě jsem se prostě chytla a už mě nepustila,“ dodává s úsměvem.

Vyzpovídali jsme pro vás lektorku jógy v sítích Mgr. et Mgr. Lenku Kohútovou, Ph.D.,  která se józe v sítích věnuje už 7 let v brněnském studiu Levitas.

Leni, co tě k józe přivedlo a co pro tebe jóga znamená?

K józe jsem se dostala během studia VŠ, kdy jsem dělala doktorát. Hodiny jsem trávila v laboratoři nebo u PC, v obou případech vždy ve strnulých pozicích. Hledala jsem tedy způsob, jak se rozhýbat a zároveň vyčistit hlavu. Ze začátku jsem jógu vnímala zejména jako tělesnou aktivitu, ale s přibývajícími lety (možná i zkušenostmi) jsem začala čím dál víc oceňovat i její vliv na duševní pohodu. Díky různým životním situacím jsem se pak dostala blíž k dalším druhům jógy, jako je např. power  nebo hormonální jóga atd.

Co pro tebe bylo impulsem k tomu, aby ses józe začala věnovat profesionálně?

Chybělo mi věnovat se nějaké aktivitě více a rozvíjet ji. Takže z pozice klienta jógového studia jsem se dostala na pozici lektora. Samozřejmě bylo potřeba si dodělat vzdělání, ale díky tomu, že jsem už během střední školy pomáhala s dětským aerobikem, základ jsem měla.

Související…

Pro člověka je zásadní sebepoznání. Pak dokáže přijmout i bolest, říká kouč vrcholových sportovců
Tomáš Svoboda

Popravdě, co mě hnalo k profesionalitě, byl kolektiv ve studiu a přístup, máme dodnes – jak na cvičících hodinách, tak ve vzdělávacích kurzech pro veřejnost a budoucí lektory, které pořádáme. Levitas funguje od roku 2011 a jsme jediným centrem, co vím, v ČR i na Slovensku, kde lze absolvovat Rekvalifikační kurz se specializací – jóga ve vzduchu. Mě klienti krom tréninku mohou potkat i na konzultacích týkajících se zdravé výživy.

Jak došlo k tvému protnutí s jógou v sítích? A proč ses rozhodla vést její kurzy?

Kurzy jsem se rozhodla vést, protože jsem chtěla vidět pokroky, které klienti dělají. Kurz je příjemnější a lze se se stálou skupinkou propracovat postupně ke složitějším a složitějším kreacím. U tzv. open class, kam může přijít kdokoliv, tedy člověk na 1. lekci i někdo na 150., tam vždy záleží, kdo se sejde. Mým úkolem je pak udělat hodinu takovou, aby ji zvládl a užil si každý. Je to taková improvizace. S každým klientem, každým kurzem se něco naučím, obohatí mě to a posune zase dále.

Jak taková lekce u tebe probíhá?

Lekce trvá 60 minut a vždy začíná přivítáním. Probereme, co nás čeká, zjistím si aktuální zdravotní omezení. U open class i zkušenosti klientů. Poté se rozcvičíme se sítí, posilujeme s vlastní vahou, pak se vrhneme na samotné cviky a pozice. Zpočátku vždy opakování, pak přidáváme buď obtížnost, nebo zkoušíme pozice nové. Na závěr je vždy odpočinková chvilka v sítí s relaxační hudbou – cca 10 minut. Klient si lehne do sítě, pokud chce, lehce jej rozhoupu a jen si užíváme přítomnost a necháváme doznívat výkon.

Na open class tedy nikdy nevíš, koho budeš hodinou provádět. Jak probíhá úvod do hodiny a kolik času z lekce zabere?

Velký rozdíl v průběhu lekce s kurzisty a lekcí open class moc není. Vždy si na začátku lekce zjistím, jaké mají moji návštěvníci zkušenosti se sítěmi, jaké mají aktuální zdravotní omezení a jak se cítí. Počet lidí je omezen počtem sítí. U nás je to max. 9 klientů. Takže počáteční zjišťování zabere chvilinku.

První, co s klienty dělám, je pouze to, že se posadíme do sítě a trochu se zhoupneme. Občas se ozve: „To už neumím!“, ale nebojte, každý si vždy vzpomněl.

Úvod lekcí jsem popsala výše, to je vždy stejné. Samotné pozice v síti mají různé úrovně. Pokud mám na lekci zkušené klienty, dovedou v podstatě cviky provádět sami a já je třeba nasměruji k těžší verzi. Se začátečníky však cvičím společně. Předvádím, pak sami zkouší. Díky nízkému počtu účastníků jsem schopná se věnovat všem individuálně.

Co máš na tomto druhu dynamické jógy ráda?

Mám ráda variabilitu závěsné jógy. Člověk ji může využít jako klidové relaxační cvičení, ale i si s ní dát pořádně do těla. Zažít momenty, kdy mu hladina adrenalinu stoupne na maximum. Tento druh jógy má celou řadu specializací – pilates, relax, gravid, acrobat, pro lymfatický systém. Doopravdy si může vybrat každý.

Kdo jsou účastníci tvých jógových kurzů?

Všichni! :D A to myslím vážně. Děti mají své vlastní kurzy. V kurzu pro dospělé mám všechny věkové kategorie. Pamatuju si na kurz, kde jsem měla 2 maminky i jejich dcery (holkám bylo cca 15 let) – musím říct, že se mamky i dcery navzájem hecovaly, podporovaly, ale i pošťuchovaly. Byla tam moc fajn atmosféra. Abych byla fér, tak nesmím zapomenout ani na muže – těch je v kurzech méně, ale jsou.

m img 20231008 151628

Lenka Kohútová.


Pamatuji si i období, kdy mi na hodiny ráno (otevřené lekce) chodilo více mužů než žen, byla to zajímavá, ale vynikající zkušenost. Muži/kluci – obecně mají větší sílu, takže zase cvičení dostává trochu jiný ráz.

Můžeš některé cviky popsat? Abys jógu v síti přiblížila i těm, co ji vůbec neznají.

Popsat? No, myslím, že nejlepší je se na ni podívat. Ale zkuste se ve svých vzpomínkách vrátit zpět do dětství. Přesněji na hřiště a houpačku. První, co s klienty dělám, je pouze to, že se posadíme do sítě a trochu se zhoupneme. Občas se ozve: „To už neumím!“, ale nebojte, každý si vždy vzpomněl.

Stalo se ti někdy, že by někdo lekci nedokončil? Nebo třeba zůstal „viset“ nad zemí a odmítl se spustit?

Ne, to se mi nestalo. Občas se možná někdo na chvilinku „sekl“, ale vždy se vrátil sám zpět nohama na zem. Proto i klientům nejdříve ukážu, co je čeká, a nechám je samotné posoudit, zda se na to cítí či nikoliv. Složitější cviky klidně rozfázujeme a učíme se je postupně třeba i v několika hodinách. Můj úkol je v tuto chvíli klienta podpořit a zkusit mu pomoci s pozicí, aby překonal případnou nejistotu. Výhodou sítí je i to, že vlastně nejste až tak vysoko. Začátečníci ani nikam nešplhají nebo nelezou do výšky – to je pak až u pokročilejších.

Pro koho je jóga v síti vhodná? A komu bys ji naopak nedoporučila?

Sítě jsou vhodné až na pár kontraindikací pro každého, kdo má zájem a chuť se do tohoto cvičení pustit. Pořádáme kurzy pro dospělé i děti, pro maminky s dětmi. 
Kontraindikacemi tohoto cvičení jsou vysoký a nízký krevní tlak, zvýšený nitrooční tlak, vážné poškození páteře, protézy kyčelních a ramenních kloubů, kardiovaskulární onemocnění, onemocnění míchy, vážné onemocnění vnitřních orgánů a kýla. Jóga ve vzduchu není vhodná ani pro těhotné mimo specializace DYogi® Fly Gravid, která je pro tuto skupinu speciálně uzpůsobena. Obrácené pozice se nedoporučují do 24 hodin po aplikaci botoxových injekcí. 

 

foto: Shutterstock, se svolením Lenky Kohútové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...