fbpx

Face taping: mini lifting obličeje, který má svá rizika 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nedávno sociální sítě zaplavil nový beauty trend. Po obličejové józe přišel na řadu face taping. Tejpování obličeje je alternativní a neinvazivní metoda, která slibuje redukci jemných vrásek na obličeji. Je však toto tejpování opravdu tak účinné?

Zveřejněno: 4. 6. 2024

Kdo by nechtěl vypadat o několik let mladší bez pomoci chirurgických zákroků? Metoda face tapingu doslova obletěla svět. A to zejména díky sociálním sítím, na které ženy přidávají fotky před a po aplikování pásek na obličej. Jako zázrakem je jejich pleť bez jemných mimických vrásek, pokožka je pevná, vypnutá bez viditelnějších otoků.

Použití kneziotejpů přitom není nic nového a využívají se ve fyzioterapii. Jejich hlavním úkolem je aktivovat, nebo naopak zrelaxovat svaly, které jsou přetížené a bolí. Obvykle se vyrábějí z latexu, silikonu nebo polyethylenového plastu. Obličejové pásky se od těch klasických liší hlavně svým složením (na obličej se používají mnohem jemnější) a také dobou působení. Kineziotejpy se nechávají na kůži i několik dní, face pásky nejdéle přes noc.

Vsaďte na ty správné

Face pásky mají menší fixační schopnost, což je pro obličejové svaly to nejlepší. Aktivují svaly, což zvyšuje mikrocirkulaci, a tím dochází k přirozené obnově kolagenu.

Na trhu seženete i speciální japonské face tape, které jsou sice dražší, zato ale máte jistotu, že vám na obličeji nenadělají paseku, například v podobě vyrážky.

Odborníci varují, aby lidé nenechávali pásky na obličeji příliš dlouho. Mohou totiž způsobit nadměrné natažení kůže a tím urychlit proces stárnutí.

Nejčastěji se obličejové tejpy využívají na vrásky u nosu a úst (tzv. nosoretní rýhy), mračivku mezi obočím, mimické vrásky na čele a kolem očí i rtů. Některé ženy je využívají i na povolený podbradek a vrásky v dekoltu. Nejvíce si metodu chválí zejména ty, které rády spí na boku. Strana obličeje, na které ležíte, je totiž po celou noc zatížená, a tak ráno může tvář působit „zmuchlaně“.

Jen krátkodobý efekt

A jak pásky fungují? Pokud je nalepíte ve správném směru, omezí pohyb jednotlivých svalů na tváři, a ty tak mohou zůstat v klidu. Jinými slovy, po celou noc v klidu relaxují a nijak se nenamáhají. Tím dochází k dočasné redukci již stávajících jemných vrásek. Je však třeba počítat s tím, že jakmile pásky ráno sundáte, již vzniklé vrásky se brzy znovu objeví.

Zajímavost z historie

Tejpování je technika pocházející až z dalekého Japonska. V sedmdesátých letech ji začal praktikovat chiropraktik doktor Kenzo Kase. Byl tak prvním, kdo přišel s ucelenou metodou Kinesio Taping. Velkou inspirací mu byla jeho babička, která léčila sousedy i Kenza bylinkami a akupunkturou. Tejpování obličeje si však získalo popularitu i ve filmovém průmyslu, když herečky používaly pásky pod paruky, aby jejich pleť na kameře vypadala co nejpevněji.

Ani face taping navíc není bez rizika. Páska může sundat vrchní vrstvu kůže a tím ji zbytečně poškodit. Lepidlo, i když určené na obličej, je do určité míry toxické, což může způsobit dermatitidu, podráždění kůže, ale i alergickou reakci. To hrozí zejména u lidí, kteří mají citlivější pokožku. Odborníci varují, že pokud lepidlo způsobí na obličeji puchýře, může po nich zůstat i jizva.

Vzhledem k rizikům se tedy této technice vyhněte, pokud trpíte zánětlivým akné, dermatitidou, ekzémem nebo růžovkou. Lepidlo by vám mohlo pleť ještě více podráždit a zhoršit příznaky nemoci.

Vhodné jako prevence

Pokud obličejové pásky aplikujete správně, budou fungovat podobně jako klasické tejpy. Pozvednou kůži na obličeji, umožní živinám a kyslíku proudit proti pásce, což sníží otok a zmenší linie jemných vrásek. Co se týče hlubokých vrásek, u nich je péče o něco náročnější a face taping nemusí být dobrou volbou. Pásky totiž fungují spíše jako prevence pro ty, kteří na sobě pociťují první známky stárnutí.

Obličejové tejpy dokážou také skvěle rozproudit lymfu. Pásky je proto vhodné rozmístit po obličeji tak, aby sledovaly lymfatický systém a svalovou strukturu. Pásku není dobré při lepení příliš natahovat. Svaly tím zbytečně zatížíte a způsobíte více škody než užitku.

Před tejpováním se doporučuje dopřát si masáž obličeje a rozproudit lymfu. Postupujte vždy směrem vzhůru a ven z obličeje. Po masáži je dobré pít hodně pitné vody bez bublinek, případně čaj, který vám pomůže odvádět usazené toxiny z těla. I díky tomu může být vaše pokožka o něco jasnější.

Související…

Face jóga vás zbaví vrásek i akné. A funguje i na psychiku, říká lektorka
Milada Kadeřábková

Pásky lepte na očištěnou, osušenou pleť a pouze ve stoje. Vleže je totiž obličej příliš uvolněný. Tejpy si můžete nastříhat podle potřeby tak, abyste pokryly celou tvář, nebo se zaměřte jen na problematické partie. Pokud si v tejpování příliš nevěříte, zajděte za odbornicí, která se této proceduře věnuje. Ukáže vám správnou techniku lepení. Můžete zkusit zabrouzdat i na internet, kde najdete poměrně dost videí o face tapingu. Buďte však opatrní pří výběru, ať si nepoškodíte pleť kvůli „dobře“ míněným radám.

Vsaďte na kvalitní přípravky

Odborníci varují, aby lidé nenechávali pásky na obličeji příliš dlouho. Mohou totiž způsobit nadměrné natažení kůže a tím urychlit proces stárnutí. Zaměřit byste se podle nich měli také na pravidelnou péči o pleť, včetně přípravků, které obsahují složky podporující kolagen a elastin jako například retinol.

Retinol je klinicky ověřenou složkou, která zvyšuje produkci kolagenu a zpevňuje kůži. Do rutinní péče také můžete zařadit rozjasňující antioxidanty v podobě vitamínu C a E. Na závěr určitě nezapomínejte ani na pravidelný peeling a ochranu před slunečním zářením.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...