fbpx

V Česku můžete darovat svou vlastní stolici. Získáte za to 5 000 Kč a dobrý pocit 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Fekální transplantace pomáhá pacientům se záněty střev i infekcemi. Nyní se zkoumá také vliv na deprese, obezitu, Parkinsonovu chorobu či diabetes.

Zveřejněno: 7. 6. 2024

Může to znít nechutně, ale transplantace hovínek je v dnešní době již účinnou léčbou závažných onemocnění. Funguje to jednoduše – do tlustého střeva pacienta se vloží stolice zdravého člověka. Odborníci někdy tento proces nazývají bakterioterapií

Pro koho je transplantace vhodná?

Fekální transplantace se používá k léčbě závažné bakteriální infekce zvané C. difficile neboli C. diff a také při ulcerózní kolitidě (vředový zánět tlustého střeva). Zároveň se tato metoda nyní testuje na lidech, kteří trpí obezitou, depresemi, Crohnovou chorobou, potravinovými alergiemi, roztroušenou sklerózou či diabetes...

Jako většina infekcí i C. diff se obvykle léčí antibiotiky. U některých lidí se však infekce může znovu a znovu vracet a na další antibiotika nereaguje. Vědci však zjistili, že právě fekální transplantace funguje lépe než antibiotika a často infekci velmi rychle odstraní. 

Za úhradu nákladů ve výši 5 000 Kč mohou zájemci také svou stolici darovat. Výběr však vůbec není jednoduchý. Dárce musí být zcela zdravý, ideálně by měl také pravidelně sportovat, mít pozitivní přístup k životu a několik posledních let neužívat antibiotika.

Co se týká ulcerózní kolitidy, v jedné studii byla lidem s UC transplantována stolice, při níž byly použity výkaly dvou dárců smíchané dohromady. U některých pacientů se již po měsíci zlepšily příznaky a zmírnil zánět a u 15 % pacientů došlo k remisi. To znamená, že neměli vůbec žádné příznaky nemoci.

Jak najít vhodného dárce?

Dárce musí být v dobrém zdravotním stavu a může pomoci, pokud je pacientovi věkově blízký. Kromě toho se zdá, že rodinní příslušníci jsou často lepšími dárci než ti, kteří byli vybráni náhodně. Zdá se, že dárci z řad sourozenců si vedou lépe než dárci z řad rodičů nebo dětí – možná proto, že si bývají věkově bližší. V některých případech se také osvědčilo, když jeden pacient přijal fekálie od dvou dárců najednou. 

Fekální banka v Česku

Ani Česko nezůstává v tomto směru pozadu. V létě roku 2023 byla v pražské Thomayerově nemocnici otevřena první banka stolice s názvem Restore-Restart. Darované vzorky nemocnice ukládá do speciálních mrazicích boxů a přístup k nim nabízí i dalším zdravotnickým zařízením. 

Za úhradu nákladů ve výši 5 000 Kč mohou zájemci svou stolici této bance darovat. Výběr však vůbec není jednoduchý. Dárce musí být zcela zdravý, ideálně by měl také pravidelně sportovat, mít pozitivní přístup k životu a několik posledních let neužívat antibiotika. „Takových lidí je málo. Dokonce jsem slyšel hlášku, že je snazší se dostat na Oxford než být dárcem stolice. Pro potenciální dárce to tedy může být i obrovská výzva,“ vyjádřil se pro Novinky.cz přednosta interní kliniky Pavel Kohout.

V jedné studii byla lidem s UC transplantována stolice, při níž byly použity výkaly dvou dárců smíchané dohromady. U některých pacientů se již po měsíci zlepšily příznaky a zmírnil zánět a u 15 % pacientů došlo k remisi. To znamená, že neměli vůbec žádné příznaky nemoci.

Pokud máte pocit, že tyto podmínky splňujete a chcete svou stolici potřebným poskytnout, vyplňte formulář Dárcovské banky stolice ČR a počkejte si na další pokyny. 

Jak se transplantace provádí?

Pokud jste pacient, který na transplantaci čeká, můžete podle odborného magazínu WebMD počítat s následujícím postupem: Lékaři odeberou dárcovu stolici, smíchají ji s fyziologickým roztokem a poté ji přefiltrují přes kávový filtr. Výsledkem je hnědá tekutina, která obsahuje dobré bakterie. Lékař vám ji vstříkne hluboko do tlustého střeva pomocí dlouhé ohebné trubice zvané kolonoskop.

Tento zákrok obvykle probíhá v nemocnici. Dostanete lék, po kterém budete celou dobu spát. Také dostanete loperamid (Imodium), abyste neměli průjem. To vám pomůže zadržet darovanou stolici, aby byla účinnější.

Před transplantací nebudete podle WebMD po dobu 2 dnů užívat žádná antibiotika. Den předtím budete mít tekutou stravu a budete užívat projímadla nebo klystýr podle pokynů lékaře.

Související…

Červená, zelená i bílá: Barva stolice může odhalit celiakii, infekci či nemoc orgánů
Klára Kutilová

Kapsle se stolicí

Další metodou, jak stolici transplantovat, je technika ve formě kapslí, která se nazývá VOWST. Darované výkaly se prověří, připraví a zmrazí a poté se umístí právě do malých kapslí. Lékař vám kapsli vloží do střeva dlouhou hadičkou, která vede nosem dolů do břicha. Během dvou dnů dostanete 15 kapslí. 

Nežádoucí účinky

Jako snad každá procedura i transplantace stolice má možné nežádoucí účinky, zejména střevní potíže a nevolnost. Výzkumy však ukazují, že tyto účinky nejsou obvykle závažné a časem odezní.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...