fbpx

Falešné lahůdky: Jak ultrazpracované potraviny ničí naše zdraví 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nedávná studie ultrazpracovaných potravin vykresluje ponurý obraz, proč nám naše oblíbené svačinky škodí

Zveřejněno: 16. 6. 2024

Potravinářský průmysl je čím dál sofistikovanější, obor chemie čím dál pokročilejší a existuje nesčetné množství způsobů, jak se potraviny dají upravovat, zpracovávat a přetvořit k nepoznání. Velké procento balených a (před)připravených potravin, které zatěžují regály supermarketů, však už ve skutečnosti nejsou potraviny. Je to spíše chemicky zpracovaný materiál, který je shodou okolností také vysoce chutný, takže ho jednoduše chceme konzumovat.

 

Článek publikovaný v British Medical Journal z únoru 2024, který se týkal ultrazpracovaných potravin a jejich zdravotních následků, jasně ukazuje, že nám tyto potraviny nepřináší vůbec nic prospěšného. A z dlouhodobého hlediska našemu zdraví dokonce škodí.

Co jsou to vlastně ty ultrazpracované potraviny?

Jak už název napovídá, ultrazpracované potraviny (UPF = ultra-processed foods) jsou výrobky, které prošly intenzivním průmyslovým zpracováním. UPF jsou často vyrobeny z levných ingrediencí a jejich zpracováním se transformuje chemická stavba. To změní chuť, strukturu i vzhled jídla na něco, co v přírodě nenajdete.

Tyto produkty také obsahují vysoké množství přísad, jako jsou přidaná sůl, cukr, olej, dále umělé příchutě, barviva, sladidla, stabilizátory, emulgátory a konzervační látky. Hlavním cílem přísad je prodloužit trvanlivost potraviny a zlepšit její chuť, což ji činí velmi atraktivní pro finálního spotřebitele.

Příklady zpracovaných potravin jsou nealkoholické slazené nápoje, uzeniny, většina nabídky fast foodů, instantní polévky, hotová jídla, sušenky, balené sladkosti a slané občerstvení.

Proč nejsou dobré pro naše tělo

Všeho moc škodí a už teď vám musí být jasné, že UPF mohou být pro náš organismus špatné, pokud je konzumujete příliš často a ve vysokém množství. Ultrazpracované potraviny totiž trpí nutričními nedostatky. Obsahují vysoké množství kalorií, ale zároveň mají nízký obsah důležitých živin, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina. Zatímco mohou tělu poskytovat rychlý zdroj energie, nezajišťují mu potřebné živiny pro jeho správné fungování. Pravidelná konzumace těchto potravin může vést k nedostatkům potřebných živin a negativně tak ovlivnit naše celkové zdraví.

Související…

„Ještě jeden poslední…“ Proč nemůžeme přestat jíst pizzu nebo brambůrky?
Dominika Glaserová

Tato studie potvrdila, že větší expozice UPF byla nejpřesvědčivěji spojena s vyšší úmrtností, související s kardiovaskulárními onemocněními, diabetem 2. typu, úzkostnými poruchami a dalšími duševními chorobami. Vědci dále prokázali souvislosti mezi vyšším příjmem UPF a vyšším rizikem úmrtnosti (obecně) ze všech příčin, depresí, nadváhou, obezitou a narušeným spánkem. Kromě toho je velký podíl UPF v každodenním jídelníčku spojován s některými druhy rakoviny, chronickými záněty a s narušením střevního mikrobiomu.

Výzkumníci studii uzavírají se slovy: „Doporučujeme urgentní výzkum, vývoj a hodnocení komplexních strategií, zaměřené na zacílení a snížení dietární expozice ultrazpracovaným potravinám pro zlepšení veřejného zdraví populace.“ Jinými slovy, musíme přestat jíst tyto potraviny na současné (tedy tak vysoké) úrovni. Dělají nás fyzicky i duševně nemocnými a zvyšují naše riziko dřívější smrti.

Proč je tedy paradoxně vyhledáváme?

Když byla zatím zmíněna jen samá negativa, nepřijde vám zvláštní, že po nich naše tělo přesto všechno prahne?

UPF jsou totiž navrženy tak, aby byly extrémně chutné a uspokojovaly naše chuťové buňky. Přidané cukry, soli a tuky stimulují mozková centra odměny, což může vést k vytvoření závislosti na těchto potravinách. Navíc je najdete běžně v nabídce supermarketů, jsou snadno dostupné, levné a často mívají velmi přesvědčivé marketingové kampaně. Lidé je volí hlavně kvůli svému vlastnímu pohodlí a pro své potěšení. Jejich konzumace však přesahuje limity našeho zdraví, například u obyvatel v USA tvoří až 50 % přijatého denního kalorického příjmu. Málokdy si lidé totiž uvědomují, jak je mohou tyto potraviny do budoucna ovlivnit.

m shutterstock 1904587945

Další významný faktor, proč UPF vyhledáváme, jsou emoce. Naše stravovací návyky jsou totiž často ovlivněny sociálním prostředím a našimi pocity. Stres, úzkost nebo nuda mohou vést k vyšší konzumaci ultrazpracovaných potravin jako formy určité útěchy. Roli hraje také sociální tlak a „tradice“, například při setkání s přáteli nebo na rodinných oslavách, kde je podobných potravin celá řada.

Alternativy a řešení

Jedním z nejlepších způsobů, jak se vyhnout ultrazpracovaným potravinám, celkově zlepšit své stravovací návyky a tím pádem i svůj zdravotní stav z dlouhodobého hlediska, je volba celých a minimálně zpracovaných potravin. Tyto potraviny jsou bohaté na živiny, které naše tělo potřebuje pro své optimální fungování. A jaké, že to jsou? Ty, které nepotřebují etiketu, jako jsou čerstvé ovoce a zelenina. Také ty, co už sice etiketu mají, jako jsou např. maso, mléčné výrobky, celozrnné produkty, obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka, ale je na ní co nejméně složek. U těchto potravin tedy sledujte složení – obecně platí, že čím méně složek, tím lépe, vhodné je vyvarovat se konzumaci přidaného cukru, soli a dalších průmyslových látek. Pokud nějakou ze složek dokonce neumíte ani přečíst nebo vyslovit nahlas, asi to nebude to nejlepší pro naše tělo a je lepší tyto látky nekonzumovat.

Nejen o důležitosti konzumace skutečného a minimálně zpracovaného jídla byla v tomto rozhovoru vyzpovídána farmakoložka a uznávaná propagátorka zdravé výživy Margit Slimáková. Zmínila také konzumaci lokálních a sezónních potravin – i tyto aspekty by v tom nejideálnějším případě měly být brány v potaz, řekněme ale, že už se jedná o vyšší level.

Ideální je samozřejmě vařit v domácích podmínkách a mít přehled o tom, jaké složky se v hotovém jídle nachází, vybrat si však můžete kvalitně i „venku“.

Dalším tipem, jak co nejvíce podpořit své zdraví, je vědomé stravování. Praktika, která nás učí být přítomni při jídle a vnímat, co to vlastně jíme. Věnovat veškerou pozornost chutím, vůním a texturám jídla a naslouchat signálům našeho těla o hladu a sytosti. Nenechat se strhnout emocemi a neotevřít ten šuplík se sušenkami a brambůrky. Díky vědomému stravování se můžeme zbavit závislosti na ultrazpracovaných potravinách.

Závěrem

Ultrazpracované potraviny jsou sice velmi chutné, levné a pohodlné a jíme je všichni. Klíčem k našemu zdraví je najít vhodný balanc, nepřehánět to s nimi a raději volit skutečné potraviny, které dají tělu potřebnou energii, makro i mikronutrienty. Už jen to, že jste přečetli tento článek až do konce, říká, že vám na vašem zdraví záleží. Máme totiž jen jedno a je potřeba se o něj starat každý den!

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...