fbpx

S prevencí zlomenin a křehkých kostí je třeba začít už v mládí. Na mléko raději zapomeňte 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nikdy není moc brzy na to, abychom posílili kosti a vyhnuli se pozdějším problémům

Zveřejněno: 22. 6. 2024

Osteoporóza, nebo také hezky česky řídnutí kostí, je obzvlášť zákeřná potvora. Oslabuje kosti jako tichošlápek, bez příznaků a po celé dlouhé roky. Za tu dobu se pomalu nastřádají další rizika, která přispívají k tomu, že to později „ostoška“ (jak ji nazývala moje babička) pěkně rozjede.

U nás žen je to typicky období menopauzy, kdy vlivem poklesu ženských pohlavních hormonů dochází mimo jiné k úbytku kostní hmoty. Projevuje se tím, že „rosteme do země“, tedy zkrácením výšky, někdy také jako nepěkné vyhrbení páteře a úplně nejčastěji jako zlomenina. Té často nemusí předcházet ani žádný dramatický úraz. Vysílená kost jednoho dne prostě neunese ani lehce zvýšenou zátěž.

Tuto zlomeninu jako důsledek osteoporózy potom během svého života utrpí dokonce 40 až 50 % žen ve věku nad 50 let! A to rozhodně nechceme, že?

Blížící se osteoporózu nemůžete vidět ani cítit. Nemusíte vůbec vědět, že ji máte, dokud si něco nezlomíte. Necítíte, že vaše kosti slábnou ani jak rychle ztrácíte hustotu kostní hmoty.

V čem je tedy problém, který si i v dnešní době superléků téměř na všechno počíhá skoro na polovinu z nás? Možná právě v tom, že osteoporózu většina lidí výrazně podceňuje. Nejčastější argumenty zní: „Vždyť je to ještě daleko…“ „Až budu v přechodu, spraví to pár sklenic mléka a pilulka vápníku,“ nebo „Nikdy jsme to v rodině neměli.“

„Blížící se osteoporózu nemůžete vidět ani cítit. Nemusíte vůbec vědět, že ji máte, dokud si něco nezlomíte. Necítíte, že vaše kosti slábnou ani jak rychle ztrácíte hustotu kostní hmoty. Neexistuje žádný jiný způsob, jak zjistit riziko, než si nechat u lékaře udělat test hustoty kostí,“ říká lékařka Deborah Sellmayer, specialistka na onemocnění kostí.

Pojďme si spolu posvítit na nejčastější mýty, které se o osteoporóze šuškají. Zdravé kosti totiž budeme chtít na celý život nejen v mládí, kdy to jde všechno tak nějak samo. Dobrá zpráva? Nikdy není příliš brzo ani pozdě začít pracovat na jejich síle a pružnosti!

1. Křehké kosti ke stáří prostě patří

Nenechte si to namluvit. Křehké kosti nejsou jako vrásky, které s věkem opravdu přibývají i přes zázračné krémy a kolagenové pilulky. Pokud se budete o své kosti starat, řídnutí kostí vás nemusí strašit ani v 90 letech.

„Existuje hned několik věcí, které můžete udělat, abyste zlomeninám předešli,“ tvrdí pro magazín Health doktorka Deborah Sellmeyerová ze Zdravotního centra Johna Hopkinse v Baltimoru. „Tři nejdůležitější zdravotní opatření ale jsou: dostatek vápníku, vitamínu D a pravidelné cvičení.“

2. Mužů se to netýká

Ne tak docela. Podle této studie utrpělo zlomeninu v důsledku řídkých kostí 20 % mužů nad 50 let. Pořád platí, že dámy jsou k osteoporóze náchylnější, ale jak vidno, nejde o žádnou výjimku ani u pánů. Zvlášť, pokud má jejich životospráva a kondice daleko k ideálu…

3. V mládí nemusíš nic řešit

Podle Národního centra pro osteoporózu a onemocnění kostí naše tělo vybuduje zhruba 90 % kostní hmoty do 18 let u dívek a do 20 let u chlapců. V tomto věku opravdu málokdo z nás přemýšlí o riziku zlomenin po padesátce. Je to ale nejlepší věk na to, vytvořit si správné stravovací návyky: jíst dostatek vápníku, vitamínu D a proteinu.

Všichni máme možnost svoje kosti preventivně posílit právě teď, bez ohledu na věk. Kromě aktivního pohybu a cvičení je recept vlastně úplně jednoduchý: vápník a vitamín D.

4. Sklenka mléka pro silné kosti

Taky vám ve škole a doma vtloukali do hlavy, že mléko je zdravé pro zdravé zuby a kosti? Moderní vědecké poznatky už ale mléko do nebes dávno nevynáší. Mléko sice obsahuje vápník, ale ve složitě vstřebatelné formě. Navíc je silný alergen, zahleňuje a překyseluje organismus, takže na něj jako na spojence proti řídnutí kostí radši vůbec nespoléhejte.

„V zemích jako je Japonsko a Indie většina obyvatel nepije mléko vůbec i kvůli nesnášenlivosti laktózy. Paradoxně je zde v porovnání se Západem velmi nízký počet zlomenin kyčlí. Většina místních lidí totiž vykonává mnohem více zátěžových aktivit než Američané,“ tvrdí doktor Christopher Gardner pro Stanford Medicine. „Jako prevence osteoporózy je mnohem účinnější a zdravější být fyzicky aktivní, než pít mléko.“

5. Jsem na sebe opatrná, na úrazy netrpím

U rozjeté osteoporózy nejde o to, že si kosti lámou jen „střelci“, co víkendově hrají fotbal do strhání nebo sprintují na tramvaj a ujede jim noha na kluzké dlažbě. K tzv. stresové zlomenině může stačit obyčejná chůze nebo třeba tlak na kyčle při vstávání z postele. Lidé, kteří mají tuto špatnou zkušenost, často tvrdí, že jen uslyšeli zlověstné křupnutí, aniž by se o něco uhodili nebo spadli.

6. Štíhlí lidé jsou v bezpečí

Bohužel ne tak docela. Jedním z rizikových faktorů osteoporózy je také podváha, kterou má v současné době celá řada „instagramových“ ultraštíhlých slečen. Neutěšený stav kostí ještě zhoršují jednostranné diety, chudé na nezbytné zdroje živin.

Související…

Vápník by si měli hlídat všichni. Nejen těhotné a ženy v menopauze
Klára Kutilová

7. Už je to jedno

Je bohužel pravda, že pacienti se silnou osteoporózou se pravděpodobně jen velmi těžko dostanou do normálního rozmezí hustoty kostí, jako mají zdraví lidé. Přesto mohou současné léky během tří až čtyř let zvýšit hustotu kostí o několik procent ročně.

A co je důležité: všichni máme možnost svoje kosti preventivně posílit právě teď, bez ohledu na věk. Kromě aktivního pohybu a cvičení je recept vlastně úplně jednoduchý: vápník a vitamín D.

Nejbohatší zdroje vápníku jsou: Semínka (chia, dýňová, mák a další), sardinky, losos, fazole, čočka, mandle, ořechy, listová zelenina, brokolice. V dospělosti by měla být denní dávka vápníku 1000 mg, pro ženy nad 50 let potom 1200 mg denně.

Vitamín D: Tučné ryby (tuňák, makrela, losos), vejce, pobyt na sluníčku. Doporučená denní dávka vitamínu D je pro dospělé lidi 600 IU (15 mg).

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...